Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Modificare norme OUG 37/2020. Noi prevederi pentru anumite categorii de debitori care solicita suspendarea platii ratelor( Proiect de Hotarare MFP)

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Ian. 2021 Exclusiv
Tags: modifcare oug 37/2020, suspendarea platii ratelor, facilitati persoane fizice

Ministerul Finantelor Publice a pus in dezbatere publica, pe site-ul oficial, un nou Proiect de Hotarare pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr.270/2020 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.37/2020 privind acordarea unor facilitati pentru creditele acordate de institutii de credit si institutii financiare nebancare anumitor categorii de debitori.

Conform notei de fundamentare, Prezentul proiect de Hotarare a Guvernului pentru modificarea si completarea HG nr. 270/2020 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor OUG nr. 37/2020 privind acordarea unor facilitati pentru creditele acordate de institutii de credit si institutii financiare nebancare anumitor categorii de debitori, cu modificarile si completarile ulterioare, reglementeaza urmatoarele:
 
1. Modificarea definitiilor pentru capitalizare si dobanda esalonata pentru creditele ipotecare contractate de persoane fizice, pentru a reflecta noile conditii prevazute la art. II din  OUG nr. 37/2020, precum si faptul ca pentru creditele acordate persoanelor fizice, dobanda esalonata va include, dupa caz si dobanda initiala suspendata in temeiul moratoriului legislativ anterior. 

2. In situatia in care pe perioada celor  60 luni de esalonare a platii dobanzilor, dupa incheierea perioadei de suspendare, debitorul aplica pentru a beneficia de prevederile Legii nr. 77/2016 privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite, perioada de esalonare a obligatiilor la plata a obligatiilor ramase  corespunzator celor 60 de luni de esalonare potrivit OUG nr. 37/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, se prelungeste corespunzator. De asemenea, la solicitarea debitorului, creditorii pot modifica data de scadenta lunara a ratei, cu mentinerea numarului total de 60 de rate lunare egale sau pot acorda o perioada limitata de gratie la plata ratelor lunare, suplimentara celor 60 de rate lunare egale de plata a dobanzii, dar care nu va fi acoperita de scrisoarea de garantie de stat.

3. Perioada pentru care debitorul poate solicita suspendarea platii obligatiilor rezultate din creditele accesate este de maximum noua luni si include si perioadele de suspendare obtinute in cadrul moratoriului legislativ (OUG nr. 37/2020) cat si cele aferente moratoriilor ne-legislative implementate de institutiile de credit/IFN-uri. incepand cu data de 1 ianuarie 2021, debitorul are posibilitatea de a obtine o singura data suspendarea obligatiilor de plata.

4. Poate beneficia de acordarea facilitatii de suspendare a obligatiei de plata a ratelor, dobanzilor ÅŸi comisioanelor aferente creditului,
debitorul ale carui venituri au fost afectate direct sau indirect de situaÅ£ia grava generata de pandemia COVID-19. Debitorul, cu exceptia persoanelor fizice, trebuie sa declare pe propria raspundere diminuarea veniturilor/incasarilor medii lunare  cu minimum 25% in ultimele trei luni anterioare solicitarii suspendarii obligatiilor de plata prin raportare la perioada similara din anii 2019/2020 si faptul ca se afla in imposibilitatea de a onora obligaÅ£iile de plata aferente creditului. in cazul debitorilor persoane fizice, declara pe propria raspundere ca le-au fost afectate veniturile proprii sau veniturile familiei, in mod direct sau indirect, de situatia grava generata de pandemie, precum si motivele care au generat imposibilitatea onorarii obligatiilor de plata aferente creditului respectiv intrarea debitorului/membrilor familiei acestuia in ÅŸomaj tehnic ca efect al inchiderii/restrangerii activitaÅ£ii angajatorului, concedierea debitorului/membrilor familiei acestuia, reducerea salariului debitorului/membrilor familiei acestuia, plasarea debitorului in carantina instituÅ£ionalizata sau izolare la domiciliu, imbolnavirea cu COVID-19;

5. Conditiile necesare a fi indeplinite pentru a putea solicita suspendarea platii obligatiilor sunt: creditele au fost acordate pana la data de 30 martie 2020 inclusiv, creditul nu a ajuns la scadenta pana la data solicitarii formulate de debitor, nu a fost declarata scadenta anticipata a creditelor pana la data de 31 decembrie 2020 inclusiv si debitorul nu inregistreaza restante la data solicitarii suspendarii obligatiei de plata.

6. Solicitarea de suspendare a obligatiilor de plata poate fi formulata de debitor cel mai tarziu pana la data de 15 martie 2021 iar creditorul trebuie sa comunice debitorului decizia in termen de maximum 15 zile calendaristice, fara a depasi data de 30 martie 2021. Modificarea clauzelor contractuale ca efect al aprobarii solicitarii debitorului se realizeaza fara incheierea de acte aditionale la contractul de credit ci prin notificarea debitorului in termen de 30 zile calendaristice de la primirea solicitarii complete. Termenul de 15 zile calendaristice se calculeaza de la data intrarii in vigoare a prezentelor norme pentru cererile depuse inainte de aceasta data.

7. Comunicarea catre debitor va fi realizata la datele de contact prevazute in contractul de credit sau ultimele date detinute de institutia de credit/IFN ca urmare a actualizarii acestora.

8. Deoarece pot solicita suspendarea obligatiilor de plata si debitorii care au beneficiat in prealabil de moratoriul legislativ instituit in baza OUG nr. 37/2020 dar nu au accesat perioada maxima de suspendare de noua luni dobanda esalonata si garantata de stat initial este majorata cu dobanda suspendata la plata in baza moratoriului actual, urmand a fi platita in 60 de rate lunare egale incepand cu luna urmatoare expirarii termenului de suspendare a platilor. 

9. Ca urmare a majorarii valorii dobanzilor esalonate, FNGCIMM va emite noi scrisori de garantie in moneda nationala in favoarea bancilor cu valorile actualizate, urmand ca scrisorile de garantie initiale sa fie anulate. Sunt detaliate documentele ce trebuie transmise de institutiile de credit in vederea emiterii scrisorii de garantie de catre FNGCIMM, precum si cursul de schimb ce va fi utilizat pentru conversia in lei a obligatiilor scadente in valuta amanate la plata. 

10. Pana la data de 31 ianuarie 2022, creditorii au obligaÅ£ia comunicarii catre FNGCIMM a situaÅ£iei centralizatoare privind valoarea cumulata a dobanzilor de plata, determinata pe baza valorii indicilor care intra in structura de cost a dobanzii conform contractelor de credit incheiate cu debitorii. 

11. Modificarile propuse in privinta valorii /cererilor de executare a scrisorilor de garantie au in vedere: o mai buna intelegere a textului legal, detalierea conditiilor ce trebuie indeplinite, pentru solicitarea de catre creditori a executarii garantiei, in situatia producerii riscului de credit in perioada de eÅŸalonare, respectiv, acestia sunt indreptatiti sa solicite executarea garantiei, numai daca au transmis catre FNGCIMM cererea de executare in cadrul perioadei de valabilitate a scrisorii de garantie, in situatia in care debitorii nu au achitat integral un numar de cel putin 3 rate consecutive, la scadenÅ£ele prevazute in graficul de rambursare, dupa trecerea integrala la restanÅ£a a soldului dobanzilor pentru creditele ipotecare eÅŸalonate la plata datorate de respectivii debitori. De asemenea, se are in vedere eliminarea notificarilor transmise debitorilor, intrucat din practica, s-a constatat ca acestea nu sunt relevante in procesul de analiza si aprobare a cererilor de executare a garantiei, atata timp cat nu exista nicio sanctiune prevazuta in legislatie legata de aceste notificari. Totodata, s-a introdus referinta la cursul de schimb al BNR, la care se face conversia sumelor solicitate la plata. De asemenea, s-a precizat modalitatea de lucru, in cazul in care cererile de executare a garantiilor au fost transmise de catre creditori, dupa data de 20 ale lunii, existand situatii de acest gen in practica. 
 
12. Pentru o implementare facila sub aspect operational a noilor facilitati acordate prin OUG nr. 227/2020, se propune introducerea unei reglementari care va permite reemiterea instrumentelor de garantare – scrisoare de garantie, consolidat pentru toate categoriile de debitori eligibili existenti in portofoliul unui finantator, cu includerea valorii ratelor suspendate pentru noii debitori eligibili, inclusiv pentru cei care au beneficiat pana in prezent de moratorii non-legislative, precum si prin cumularea valorii facilitatilor suplimentare (de pana la 9 luni) cu soldul sumelor care au format obiectul facilitatilor de suspendare acordate initial in baza prevederilor OUG nr.37/2020, dupa caz. 


Sursa: MFP
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Modificare norme OUG 37/2020. Noi prevederi pentru anumite categorii de debitori care solicita suspendarea platii ratelor( Proiect de Hotarare MFP)":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016