keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Regimul fiscal aplicat veniturilor obtinute din valorificarea produselor agricole

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Nov. 2011

Obligatiile declarative ale persoanelor juridice (unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala si alte unitati) ca urmare a achizitionarii de produse agricole de la populatie. Contribuabilii, persoane fizice si arendasii persoane fizice, care realizeaza venituri din valorificarea produselor agricole obtinute dupa recoltare, in stare naturala, de pe terenurile agricole proprietate privata sau luate in arenda, catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati, pentru utilizare ca atare, datoreaza un impozit de 2% asupra valorii produselor livrate.

Unitati specializate pentru colectare - unitatile in care se stocheaza, punandu-se la pastrare in bune conditii produsele agricole, asigurandu-se integritatea principalelor calitati ale acestora, in functie de diferitele utilizari tehnologice, si mentinerea valorii lor igienice si nutritionale. Exemple: magazii, depozite si silozuri.

Unitati de procesare industriala a produselor vegetale - unitatile tehnologice in care produsele agricole sunt transformate prin procese ce modifica substantial produsul initial in alimente sau furaje. Exemple: unitati de procesare industriala pentru cereale pentru boabe, leguminoase boabe uscate, radacinoase, legume cultivate in camp, plante industriale, furaje verzi din teren arabil, fructe.

Alte unitati, pentru utilizare ca atare - unitatile care achizitioneaza produse agricole vegetale si le folosesc ca furaje pentru animale. Exemple: complexele zootehnice etc.

Produse agricole - produsele agricole vegetale obtinute dupa recoltare, in stare naturala, de pe terenurile agricole. Exemple: cereale pentru boabe (grau, secara, orz, ovaz, orez, porumb etc.), leguminoase boabe uscate (mazare boabe, naut boabe, fasole boabe etc.), radacinoase (cartofi, sfecla de zahar, sfecla furajera etc.), plante industriale (rapita, floarea-soarelui, soia boabe, in pentru ulei - seminte, tutun etc.), furaje verzi din teren arabil (porumb verde furajer, trifoi, lucerna etc.), legume cultivate in camp (varza, spanac, salata verde, pepeni, vinete, castraveti, ardei, dovlecei, morcovi etc.), fructe (piersici, caise, struguri, cirese, visine, nuci, gutui, zmeura, mere, pere etc.).

 Declarare si plata impozit

Impozitul se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor de catre platitorii de venituri (unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala si alte unitati), prin aplicarea unei cote de 2% asupra venitului brut si se declara lunar pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut, la randul 18 „Impozitul pe veniturile din activitati agricole” din formularul 100 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat”, cod 14.13.01.99/bs.

Impozitul calculat si retinut este impozit final si se plateste in contul 20.47.01.01 „Venituri ale bugetului de stat - sume incasate pentru bugetul de stat in contul unic, in curs de distribuire”, deschis la unitatile Trezoreriei Statului in a caror raza teritoriala contribuabilii, platitori de venituri, sunt inregistrati ca platitori de impozite si taxe pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.

 Exceptie de la plata impozitului

Contribuabilii persoane fizice impusi pe baza de norme de venit sau in sistem real pe baza contabilitatii in partida simpla, care realizeaza venituri din valorificarea produselor agricole obtinute dupa recoltare, in stare naturala, de pe terenurile agricole proprietate privata sau luate in arenda, catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati, pentru utilizare ca atare, nu datoreaza impozitul de 2%, deoarece sunt inregistrati la unitatea fiscala pentru veniturile din activitati agricole conform art. 71 din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru care platesc impozit in cota de 16% in baza formularului 260 „Decizie de impunere pentru plati anticipate cu titlu de impozit”.

Documentele contabile care stau la baza calcularii impozitului de 2% asupra valorii produselor livrate catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati, pentru utilizare ca atare, sunt: borderoul de achizitie cod 14-4-13/b, prevazut la pct. 39 din Anexa nr. 2 din la Ordinul ministrului Economiei si Finantelor nr. 3.512/2008 privind documentele financiar-contabile si, respectiv, borderoul de achizitie cod 14-4-13/c, prevazut in anexa nr. 1 la Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 1.027/2006 privind aplicarea prevederilor art. 3 alin. (3) din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 12/2006 pentru stabilirea unor masuri de reglementare  a pietei pe filiera cerealelor si a produselor procesate din cereale, pentru cereale si produse procesate din cereale.

Alte obligatii declarative

Unitatile specializate pentru colectare, unitatile de procesare industriala si alte unitati au obligatia sa depuna pana la data de 30 iunie a anului urmator pentru veniturile realizate in anul curent formularul 205 „Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa, pe beneficiari de venit”, cod 14.13.01.13/I.

*

Baza legala: Ordin al Ministrului Agriculturii Padurilor si Dezvoltarii Rurale nr. 190/2009 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea si plata impozitului pe veniturile banesti din agricultura realizate prin valorificarea produselor vandute catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati, pentru utilizare ca atare, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 71, lit. d) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
Modificari importante privind planul de conturi!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016