Tags: legea 26/2023, declaratie de activitate, firme in insolventa
Legea nr. 26/2023 pentru modificarea si completarea Legii Arhivelor Nationale nr. 16/1996 si a Legii nr. 53/2003 - Codul muncii a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 30 din 11 ianuarie 2023.
Conform legii 26/2023, angajatorii aflati in faliment sau lichidare trebuie sa elibereze salariatilor adeverinta care atesta activitatea desfasurata de acestia in cel mult 60 de zile. In caz contrar, vor fi amendati cu pana la 1.000 lei.
Codul Fiscal acum:
"In cazul in care angajatorul se afla in procedura de insolventa, faliment sau lichidare conform prevederilor legale in vigoare, administratorul judiciar sau, dupa caz, lichidatorul judiciar este obligat sa elibereze salariatilor, in termen de maximum 60 de zile calendaristice, un document care sa ateste activitatea desfasurata de acestia, conform prevederilor alin. (5), sa inceteze si sa transmita in registrul general de evidenta a salariatilor incetarea contractelor individuale de munca."
"Incalcarea prevederilor art. 34 alin. (61), se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei;".
Codul Fiscal inainte:
"In cazul in care angajatorul se afla in procedura de insolventa, faliment sau lichidare conform prevederilor legale in vigoare, administratorul judiciar sau, dupa caz, lichidatorul judiciar este obligat sa elibereze salariatilor un document care sa ateste activitatea desfasurata de acestia, conform prevederilor alin. (5), sa inceteze si sa transmita in registrul general de evidenta a salariatilor incetarea contractelor individuale de munca.

de
Stancu AlinaAlina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Vanzare bunuri imobile catre afiliati
Intrebare:
O persoana fizica autorizata A.A a construit o pensiune agroturistica din fonduri A.F.I.R, contract finantare semnat in 08.02. 2017, durata executie maxima 60 luni in perioada 2017-2022, in decembrie 2021 incaseaza ultima transa, monitorizarea se face trei ani de la incasarea ultimei transa 2022-2023-2024. Avand in vedere ca a fost respectat contractul de finantare. In 2025 P.F.A A.A doreste sa vanda catre persoana fizica cladirile construite. P.F.A - nu este platitoare de TVA....
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Inchidere asociere in participatiune
Intrebare:
Societatile A si B au constituit o asociere in participatiune (tipografie si editura) iar asociatul A a fost desemnat asociat administrator. Cele 2 societati au adus initial aport la asociere conform cotelor de participare stabilite prin contract (60/40).
ART. 321 - Evidenta operatiunilor
(5) In cazul asociatiilor in participatiune care nu constituie o persoana impozabila, drepturile si obligatiile legale privind taxa revin asociatului care contabilizeaza...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Persoana fizica. Inchiriere in scop turistic
Intrebare:
O persoana fizica neinregistrata, are 3 camere in cladirea unde locuieste, unde ocazional sau la sarbatori, cazeaza anumite persoane, prin Booking. Incasarea o face fie prin cont bancar, fie cash. Cum trebuie sa procedeze pentru declararea venitului? Se inregistreaza si depune declaratia unica sau depune numai declaratia unica in sistem real sau la norma de venit? Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<