Tags: oug 84/2021, debransare clienti
Ordonanta de urgenta nr. 84/2021 pentru abrogarea art. 72 alin. (1) din OUG nr. 70/2020 a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 768 din 06 august 2021.
Conform actului normativ, persoanele care nu platesc serviciile de energie electrica si gaze naturale vor fi debransate de la energie si gaz chiar si pe perioada starii de alerta.
Masura a fost adoptata in urma datoriilor acumulate de consumatorii casnici si noncasnici la plata energiei electrice si gazelor naturale care nu mai pot fi sustinute de catre furnizorii acestor servicii. Numarul consumatorilor care nu si-au platit aceste facturi a ajuns la 209.000.
Pana acum a fost in vigoare art. 72 alin. (1) din OUG 70/2020 care interzicea distribuitorilor sa debranseze clientii pe timpul perioadei de alerta. Acestia puteau sa amane plata facturilor pana la incetarea starii de alerta.
Extras din OUG 84/2021:
Art. I. -
La data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, la articolul 72 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 70/2020 privind reglementarea unor masuri, incepand cu data de 15 mai 2020, in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, pentru prelungirea unor termene, pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, a Legii educatiei nationale nr. 1/2011, precum si a altor acte normative, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 394 din 14 mai 2020, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 179/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, alineatul (1) se abroga.
Art. II. -
Sistarea prestarii serviciilor in domeniile energie electrica si/sau de gaze naturale corespunzatoare neachitarii debitelor restante inregistrate de clientii finali pe perioada aplicarii prevederilor art. 72 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 70/2020, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 179/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, nu se poate realiza mai devreme de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
Art. III. -
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 70/2020 privind reglementarea unor masuri, incepand cu data de 15 mai 2020, in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, pentru prelungirea unor termene, pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, a Legii educatiei nationale nr. 1/2011, precum si a altor acte normative, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 394 din 14 mai 2020, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 179/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu modificarea adusa prin prezenta ordonanta de urgenta, se va republica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dupa aprobarea acesteia prin lege, dandu-se textelor o noua numerotare.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Iesire de la TVA prin optiune
Intrebare:
O societate platitoare de tva trimestrial, care aplica prorata, doreste ca incepand cu 01.04.2025 sa renunte la codul de tva, ca urmare a faptului ca incepand cu luna februarie 2025, societatea medicala nu mai presteaza serviciii purtatoare de tva (estetica/infrumusetare faciala). Societatea ramane pe cod caen de 8621, serviciile pe care le va presta incepand cu 01.04.2025 fiind strict legate de medicina generala. Practic, societatea a obtinut codul de tva strict ca urmare a...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Impozitul pe constructii
Intrebare:
Avem un parc fotovoltaic, va rugam sa ne specificati daca trebuie sa ma declar ca platitor de taxa pe stalp. Daca da, la ce se aplica? Care e baza de impozitare?
Trebuie sa depun 700 pana-n 31.03.? Sau cand depun declaratia 100 in mai, ma inregistrez atunci?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Cost realizare cladire in regie proprie
Intrebare:
Taxe constructie cladire depozit in regie proprie. Va rog sa-mi spuneti cum trebuie contabilizate taxele platite catre primarie (pentru autorizatia de constructie) si catre Inspectoratul Judetean de Constructii. Se poate folosi contul 231? In acest caz, valoarea procesului verbal de receptie a cladirii va trebui sa includa si aceste taxe? Multumesc!
vezi AICI raspunsul specialistilor <<TVA la factura pentru despagubire
Intrebare:
Compania noastra a comandat bunuri in vederea achizitionarii, de la un furnizor dinafara UE, trasportul fiind in sarcina noastra.
Furnizorul a facturat expediat bunurile, care s-au pierdut pe traseul pana la intrarea in tara.
Totusi, furnizorul a trebuit sa fie platit, deoarece si-a respectat partea de intelegere.
Dupa investigatii, firma de curierat a recunoscut ca a pierdut bunurile si ne accepta o factura de recuperare a pagubei.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Distribuire dividende din rezultat reportat - surplus din reevaluare
Intrebare:
Din surplusul realizat din reevaluare evidentiat in cont 117.50 Adunarea Generala a membrilor cooperatori a aprobat acordarea de dividente, unitatea inregistreaza profit la finele anului intr-un cuantum mai mic pentru care s-a aprobat trecerea la rezerve.
Schimbarea destinatiei utilizata ca acordare dividente se presupune a fi impozitata cu 10 sau 16... Inregistrarea contabila fiind urmatoarea:
117.50 = 457 dividente cuvenite
441.80 impozit...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<