Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Metrorex imprumuta de la Finante 188,53 de milioane de lei

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 19 Iun. 2018
Tags: imprumut metrorex, finantele imprumuta metrorexul

Metrorerex vrea sa ia un imprumut de 188,53 de milioane de lei, pe o perioada de 10 ani, de la Ministerul Finantelor Publice. Aceasta suma va fi folosita pentru acoperirea obligatiilor de plata instituite de instantele judecatoresti catre Asocierea Astaldi - FCC Construccion, Delta A.C.M. 93 - AB Construct, conform unui proiect de Ordonanta.

”Imprumutul in valoare de 188.353.748 lei va fi acordat societatii Metrorex SA de catre Ministerul Finantelor Publice, din venituri din privatizare, in termenul stabilit prin actul normativ, prin incheierea unei conventii de imprumut in care vor fi precizate drepturile si obligatiile partilor, termenii, conditiile de acordare”, se arata in proiectul de act normativ. 

In proiect este mentionat faptul ca Metrorex este cea care a solicitat un imprumut in lei, in conditii de piata, pentru o perioada de 10 ani. Pentru acordarea acestui imprumut, EximBank S.A . a efectuat o analiza economico-financiara,. Scopul analizei a fost stabilirea capacitatii de rambursare si a marjei de dobanda peste ROBOR la trei luni, comunicata de Banca Nationala a Romaniei in ultima zi lucratoare a lunii anterioare acordarii imprumutului, respectiv a semnarii conventiei de imprumut.

Rambursarea imprumutului va trebui efectuata integral din sursele proprii ale societatii, la data scadenta, impreuna cu dobanda aferenta, intr-un cont distinct deschis la Trezoreria Operativa Centrala.

Imprumutul se va acorda pe baza unor garantii, prin instituirea de catre organul fiscal competent al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala a unor sechestre asiguratorii asupra bunurilor imobile libere de orice sarcini, proprietate a societatii. Pentru evaluare va fi chemat un evaluator autorizat care  va intocmi un raport, prin care va fi stabilita valoarea de piata a bunurilor aduse ca garantii, care trebuie sa acopere valoarea imprumutului prevazut.

Pentru neplata la termen a imprumutului si a dobanzii aferente se va calcula o dobanda de intarziere, la nivelul celei prevazute in Codul de procedura fiscala. 
 
Conform Notei de fundamentare a proiectului, Metrorex a incheiat in anul 2011 contractul de proiectare si executie lucrari cu Asocierea Astaldi S.p.A - FCC Construccion - Delta A.C.M. 93- AB Construct pentru Sectiunea Raul Doamnei - Hasdeu (Opera).
 
In 2014, asocierea a chemat in judecata Metrorex S.A., cerand sa se dispuna obligarea companiei la stabilirea unei noi scadente a obligatiei de finalizare a lucrarilor aferente Contractului de proiectare si executie, bligarea la plata sumelor suplimentare si daunelor interese suportate de Asociere, respectiv suma de circa 106,081 milioane lei, evaluata pana la momentul promovarii actiunii si suma de 82,259 milioane lei, calculata pana la data de 15 februarie 2016 in conformitate cu dispozitiile contractuale.
 
Tribunalul Bucuresti a admis actiunea in parte si a obligat Metrorex la plata sumelor suplimentare si a daunelor interese in valoare de 106,081 milioane lei, respectiv 82,259 milioane lei, precum si a sumei de 14.068 lei reprezentand cheltuielile de judecata.
 
Metrorex S.A. a formulat recurs care a fost respins ca nefondat, hotararile instantei devenind definitive.
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Metrorex imprumuta de la Finante 188,53 de milioane de lei":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016