Tags: imprumut metrorex, finantele imprumuta metrorexul
Metrorerex vrea sa ia un imprumut de 188,53 de milioane de lei, pe o perioada de 10 ani, de la Ministerul Finantelor Publice. Aceasta suma va fi folosita pentru acoperirea obligatiilor de plata instituite de instantele judecatoresti catre Asocierea Astaldi - FCC Construccion, Delta A.C.M. 93 - AB Construct, conform unui proiect de Ordonanta.
”Imprumutul in valoare de 188.353.748 lei va fi acordat societatii Metrorex SA de catre Ministerul Finantelor Publice, din venituri din privatizare, in termenul stabilit prin actul normativ, prin incheierea unei conventii de imprumut in care vor fi precizate drepturile si obligatiile partilor, termenii, conditiile de acordare”, se arata in proiectul de act normativ.
In proiect este mentionat faptul ca Metrorex este cea care a solicitat un imprumut in lei, in conditii de piata, pentru o perioada de 10 ani. Pentru acordarea acestui imprumut, EximBank S.A . a efectuat o analiza economico-financiara,. Scopul analizei a fost stabilirea capacitatii de rambursare si a marjei de dobanda peste ROBOR la trei luni, comunicata de Banca Nationala a Romaniei in ultima zi lucratoare a lunii anterioare acordarii imprumutului, respectiv a semnarii conventiei de imprumut.
Rambursarea imprumutului va trebui efectuata integral din sursele proprii ale societatii, la data scadenta, impreuna cu dobanda aferenta, intr-un cont distinct deschis la Trezoreria Operativa Centrala.
Imprumutul se va acorda pe baza unor garantii, prin instituirea de catre organul fiscal competent al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala a unor sechestre asiguratorii asupra bunurilor imobile libere de orice sarcini, proprietate a societatii. Pentru evaluare va fi chemat un evaluator autorizat care va intocmi un raport, prin care va fi stabilita valoarea de piata a bunurilor aduse ca garantii, care trebuie sa acopere valoarea imprumutului prevazut.
Pentru neplata la termen a imprumutului si a dobanzii aferente se va calcula o dobanda de intarziere, la nivelul celei prevazute in Codul de procedura fiscala.
Conform Notei de fundamentare a proiectului, Metrorex a incheiat in anul 2011 contractul de proiectare si executie lucrari cu Asocierea Astaldi S.p.A - FCC Construccion - Delta A.C.M. 93- AB Construct pentru Sectiunea Raul Doamnei - Hasdeu (Opera).
In 2014, asocierea a chemat in judecata Metrorex S.A., cerand sa se dispuna obligarea companiei la stabilirea unei noi scadente a obligatiei de finalizare a lucrarilor aferente Contractului de proiectare si executie, bligarea la plata sumelor suplimentare si daunelor interese suportate de Asociere, respectiv suma de circa 106,081 milioane lei, evaluata pana la momentul promovarii actiunii si suma de 82,259 milioane lei, calculata pana la data de 15 februarie 2016 in conformitate cu dispozitiile contractuale.
Tribunalul Bucuresti a admis actiunea in parte si a obligat Metrorex la plata sumelor suplimentare si a daunelor interese in valoare de 106,081 milioane lei, respectiv 82,259 milioane lei, precum si a sumei de 14.068 lei reprezentand cheltuielile de judecata.
Metrorex S.A. a formulat recurs care a fost respins ca nefondat, hotararile instantei devenind definitive.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Obligatia generarii codului UIT
Intrebare:
O societate din Romania a comandat anumite bunuri din China. La momentul lansarii comenzii, a comunicat si informatiile necesare pentru generarea codului UIT.
Cu toate acestea, societatea a fost pusa in situatia in care am primit bunurile direct la sediu fara a primi DVI pentru importul bunurilor in Romania si fara sa aiba posibilitatea de a genera un cod UIT pe care sa il comunice transportatorului.
Din detaliile aflate ulterior de la furnizor, bunurile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Declaratia unica venituri inchiriere imobile
Intrebare:
Persoana fizica care detine doua imobile prin contract de vanzare cumparare cu procurator de fonuduri prin donatie, cumparatorul ii face procura notariala procuratorului de fonduri cu puteri depline in ceeea ce priveste imobilele. Acesta le are inchiriate in regim turistic (booking). Intrebarea este cine depune declaratia unica privind declararea veniturilor?
Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Arendarea unui teren intravilan intre persoane juridice
Intrebare:
Detinem un teren intravilan pe care nu il folosim si dorim sa il dam in arenda catre o persoana juridica.
Se poate face un contract de dare in arenda cu titlu gratuit, fara sa solicitam plata nici unei arende? Ce implicatii fiscale are aceasta situatie? (facturare, tva, taxe, tratament fiscal).
Daca incheiem un contract cu o suma foarte mica (pentru a nu se da in mod gratuit) ne puteti ajuta cu o monografie contabila pentru arenda si de asemenea cum se...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Modificare contract inchiriere
Intrebare:
O persoana fizica a inregistrat un contract de cedare a folosintei bunirilor cu o societate (asociatie sportiva). In conditiile in care in anul fiscal 2024 Asociatia nu a platit chiria lunara convenita prin contract, persoana fizica mai are obligatia de a depune Declaratia unica? Oare nu ar fi trebuit anuntat Anaf-ul ca nu s-au mai incasat sumele din chirie si sa depuna C168 sau o conventie de amanare a platii sumelor prevazute in contract? Partile nu doresc rezilierea contractului,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<