Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Va informam ca, incepand cu 1.01.2016, cazurile in care contribuabilul/platitorul persoana juridica sau orice entitate fara personalitate juridica este declarat inactiv sunt prevazute la art.92 din Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, respectiv:
a) nu isi indeplineste, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligatie declarativa prevazuta de lege;
b) se sustrage controalelor efectuate de organul fiscal central prin declararea unor date de identificare a domiciliului fiscal care nu permit organului fiscal identificarea acestuia;
c) organul fiscal central constata ca nu functioneaza la domiciliul fiscal declarat;
d) inactivitatea temporara inscrisa la registrul comertului;
e) durata de functionare a societatii este expirata;
f) societatea nu mai are organe statutare;
g) durata detinerii spatiului cu destinatia de sediu social este expirata.
Astfel, pe langa cele trei situatii reglementate de O.G. 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cu aplicabilitate pana la 31.12.2015, nominalizate anterior la literele a), b) si c), incepand cu 01.01.2016 s-au introdus patru noi cazuri in care contribuabilul se declara inactiv, prezentate mai sus la lit.d)-g), cazuri care vor fi avute in vedere la emiterea Deciziilor de declarare in inactivitate.
Mentionam ca, in cazul in care contribuabilul nu isi indeplineste, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligatie declarativa prevazuta de lege, declararea in inactivitate nu se poate face inainte de implinirea unui termen de 15 zile de la instiintarea contribuabilului/platitorului privind depasirea termenului legal de depunere a declaratiei de impunere.
In situatiile prevazute la lit. f) si g) respectiv, in cazul in care societatea nu mai are organe statutare sau durata detinerii spatiului cu destinatia de sediu social este expirata declararea in inactivitate se va face dupa implinirea termenului de 30 de zile de la comunicarea catre contribuabil/platitor a unei notificari referitoare la situatiile respective.
Organele fiscale competente anuleaza inregistrarea unei persoane in scopuri de TVA, daca este declarata inactiva conform prevederilor Codului de procedura fiscala, de la data declararii ca inactiva. (art. 316 alin.(11) lit.a) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal.
Contribuabilii, persoane impozabile stabilite in Romania, declarati inactivi conform Codului de procedura fiscala, care desfasoara activitati economice in perioada de inactivitate, sunt supusi obligatiilor privind plata impozitelor, taxelor si contributiilor sociale obligatorii prevazute de Codul fiscal, dar, in perioada respectiva, nu beneficiaza de dreptul de deducere a cheltuielilor si a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor efectuate (art.11 alin.(6) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal).
Cititi continuarea aici.
Sursa: Finante Neamt
Autor: Redactia Infotva.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Zoom fiscal: Declararea contribuabililor inactivi si implicatiile fiscale":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Noile proceduri pentru contribuabilii inactivi, valabile in 2016
Mai multe articole despre declarare contribuabili inactivi
Articole similare
Fiscul anuleaza din oficiu inregistrarea in scopuri de TVADepunerea declaratiei de INACTIVITATE. In ce conditii se poate depune?Noua procedura de obtinere a regimului de declarare derogatoriu pentru contribuabilii aflati in INACTIVITATE temporaraSuspendare activitate firma: ajustarea TVAInregistrarea in scopuri de TVA la depasirea plafonului de scutireUltimele articole
Recuperare cod TVA. Deducere TVA pentru achizitii efectuate in lunile anterioareSistemul de Raportare Contabila la 30 iunie 2020. Stuctura si mod de completare. Entitati care au obligatia depunerii bilantuluiANAF va transmite notificari tuturor contribuabililor care nu au depus declaratiile fiscaleFacturi neincasate. Ajustarea negativa a bazei de impozitare TVA. Client in faliment, situatii posibileMFP: Principalele aspecte privind intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale (Ordin nr. 3781/2019)
Mai multe articole despre inactivitate
Articole similare
ANAF aminteste ca din aprilie incep controalele la firmele care depun D 101!Firmele de succes au fost premiate de Patronatul IMM VranceaAnularea creantei neincasate de la partener extern. Ce ne sfatuieste specialistul?Deschidere procedura faliment debitor/aprobarea planului de reorganizare: Ajustare TVA. Modificari 2019Raportul de tara 2017: Coruptia, intalnita la toate nivelurile, ramane un obstacol in calea desfasurarii de activitati economiceUltimele articole
Completarea Declaratiei 101 pentru anul 2020. BonificatiiVenituri din investitii in anul 2020. Impozit pe venit. Contributii socialeNeconcordante intre evidenta contabila si cea fiscala. Declaratii rectificativeDeclaratia 394 in 2021. Contraventii si sanctiuni. Cine NU are obligatia depunerii formularului?Infiintare PFA/II/IF in 2021. Actiuni prealabile, formalitati si acte necesare (Informare ONRC)
Mai multe articole despre 2016

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"