Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Decontare ochelari de vedere unui salariat, echipament de protectie sau avantaj in natura? Care este monografia contabila aferenta? Salariatul a efectuat in prealabil un control medical care a fost avizat de catre un specialist SSM, factura de achizitie este pe numele angajatului si are o valoare de 1.200 lei. Conform contractului colectiv de munca se va acorda salariatului o suma maxima de 700 lei.
Monografie contabila ochelari de vedere 2023- raspunsul specialistului:
Potrivit art. 76 alin. (4) lit. f) din Legea nr. 227/2015 privind Codul muncii, (4) Urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit: (...) f) contravaloarea echipamentelor tehnice, a echipamentului individual de protectie si de lucru, a alimentatiei de protectie, a medicamentelor si materialelor igienico-sanitare, a altor drepturi privind sanatatea si securitatea in munca, precum si a uniformelor obligatorii si a drepturilor de echipament, ce se acorda potrivit legislatiei in vigoare; .
La pct. 12 alin. (15) lit. b) din Normele metodologice emise in aplicarea Codului fiscal, Potrivit prevederilor art. 76 alin. (4) lit. f), nu sunt venituri impozabile: (...) b) contravaloarea echipamentului individual de protectie cu care este dotat fiecare participant in procesul muncii pentru a fi protejat impotriva factorilor de risc; .
Potrivit art. 5 lit. j) din Legea nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca, echipament individual de protectie este definit ca fiind orice echipament destinat a fi purtat sau manuit de un lucrator pentru a-l proteja impotriva unuia ori mai multor riscuri care ar putea sa ii puna in pericol securitatea si sanatatea la locul de munca, precum si orice supliment sau accesoriu proiectat pentru a indeplini acest obiectiv. .
Potrivit Capitolul IV Protectia ochilor si a vederii art. 12 16 din HG nr. 1028/2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate in munca referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare,
Articolul 12
Lucratorii trebuie sa beneficieze de un examen corespunzator al ochilor si al vederii, efectuat de o persoana care are competenta necesara:
a) inainte de inceperea activitatii la ecranul de vizualizare, prin examenul medical la angajare;
b) ulterior, la intervale regulate;
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
c) ori de cate ori apar tulburari de vedere care pot fi cauzate de activitatea la ecranul de vizualizare.
Articolul 13
Lucratorii beneficiaza de un examen oftalmologic, daca rezultatele examenului prevazut la art. 12 arata ca acesta este necesar.
Articolul 14
Daca rezultatele examenului prevazut la art. 12 sau ale examenului la care face referire art. 13 arata ca este necesar si daca nu se pot utiliza dispozitive normale de corectie, lucratorilor trebuie sa li se furnizeze dispozitive de corectie speciale, care sa corespunda activitatii respective.
Articolul 15
Masurile luate potrivit art. 12-14 nu trebuie sa implice in nici un caz costuri financiare pentru lucratori.
Articolul 16
Protectia ochilor si a vederii lucratorilor poate fi asigurata din punctul de vedere al costurilor in cadrul sistemului national de sanatate, in conformitate cu legislatia in vigoare. .
Asadar, salariatii trebuie sa efectueze examenul medical al ochilor in cadrul examenelor medicale efectuate de medicul de medicina muncii. Daca acest examen arata ca este necesar, medicul de medicina muncii trimite salariatii la medicul oftalmolog.
In situatia in care, medicul oftalmolog sau medicul de medicina muncii prescrie ochelari salariatilor si daca nu se pot adapta la ecrane dispozitive de corectie speciale, angajatorul are obligatia sa suporte costul ochelarilor.
Daca aceste conditii nu sunt indeplinite costul ochelarilor suportat de angajator reprezinta venit salarial supus impozitului pe venit si contributiilor sociale.
Prin regulamentul de ordine interioara se poate stabili o limita maxima rezonabila de decontare a costului ochelarilor.
Inregistrarea contabila pentru plata cotei parti de catre societate este urmatoarea:
6458 Alte cheltuieli privind asigurarile si protectia sociala / 6588 Alte cheltuieli de exploatare = 5121 Conturi la banci in lei / 5311 Casa in lei 700 lei
Raspuns oferit in luna iulie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Finantare nerambursabila. Tratament fiscal si contabilContract de leaseback. Cum intocmim monografia si cum inregistram factura de vanzare?Inregistrare cadouri acordate clientilor cu ocazia sarbatorilor de iarna. Se deduce TVA?MONOGRAFIE CONTABILA lichidare. Cum procedam?Ministrul Afacerilor: Exportatorii romani au o sansa imensa!Ultimele articole
Leasing financiar autoturism. MONOGRAFIE CONTABILA pentru ajustarea de TVAAmenzi RO e-Transport. Exemplu util de MONOGRAFIE CONTABILAMONOGRAFIE CONTABILA concediile medicale 2024TVA Intracomunitar: ghidul completMONOGRAFIE CONTABILA pentru amenzile de circulatieAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"