Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Monografia contabila pentru achizitii intracomunitare de bunuri. Vezi model aici

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 13 Iul. 2023
Monografia contabila pentru achizitii si livrari intracomunitare. Vezi model aici
Tags: monografie achizitie intracomunitara, inregistrare achizitie intracomunitara, achizitii intracomunitare inregistrari contabile

O societate comerciala neplatitoare de TVA, obtine cod special de TVA pentru achizitii intracomunitare. Achizitioneaza din Germania marfa la palet si o revinde in Romania. Societatea este obligata la plata TVA prin D301 pentru achizitia intracomunitara, fara a si deduce contravaloarea acesteia, pana la depasirea plafonului de 10.000 euro? As dori monografia contabila pentru aceste tranzactii.

Achizitii intracomunitare de bunuri - raspunsul specialistului:

 

Da, aveti dreptate, societatea este obligata la plata TVA prin D301 pentru achizitia intracomunitara efectuata, dar NU are dreptul de deducere al TVA-ului pentru niciun plafon. Pentru a avea posibilitatea deducerii, prin mecanismul taxarii inverse societatea trebuie sa fie inregistrata in scopuri normale de TVA ( prin optiune sau prin depasire plafon).
Astfel, plafonul de 10.000 euro se refera la plafonul pana la atingerea caruia societatea neplatitoare de TVA din Romania poate sa efectueze achizitii intracomunitare fara a fi nevoita sa se inregistreze in scopuri speciale de TVA. Odata cu luarea la cunostinta a faptului ca societatea urmeaza sa efectueze achizitie intracomunitara peste acest plafon, in mod obligatoriu inainte de a efectua achizitia va solicita inregistrare in scopuri speciale de TVA conform art. 317 din Codul fiscal, va calcula TVA aferenta achizitiei, va declara prin D301 si in D390,  si va achita la bugetul de stat TVA pana la data de 25 a lunii urmatoare exigibilitatii.
 

Monografie contabila achizitii intracomunitare de bunuri:


1. Achizitie marfuri:
371=401   totalul facturii
 
2. TVA de plata:
371=446 TVA aferenta marfurilor achizitionate incluse in costul marfurilor
 


Cadrul legal:
Conform art. 317 alin. (1) are obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform prezentului articol:
a) persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si persoana juridica neimpozabila stabilita in Romania, neinregistrate si care nu au obligatia sa se inregistreze conform art. 316 si care nu sunt deja inregistrate conform lit. b)-d) ori alin. (2) sau (2¹), care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, inainte de efectuarea achizitiei intracomunitare, daca valoarea achizitiei intracomunitare respective depaseste plafonul pentru achizitii intracomunitare in anul calendaristic in care are loc achizitia intracomunitara.
Potrivit normele de aplicare ale prezentului articol regasim la pct. 90, alin. (2) persoanele impozabile prevazute la art. 268, alin. (4) din Codul fiscal sunt obligate sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA pentru achizitii intracomunitare de bunuri conform art. 317 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, daca depasesc plafonul pentru achizitii intracomunitare de 10.000 euro stabilit conform pct.3 alin. (5)-(7). In cazul in care o persoana este obligata sa solicite inregistrarea in conditiile art. 317 alin. (1) din Codul fiscal, inregistrarea respectivei persoane conform acestuia este considerata valabila la data inregistrarii.
 




Raspuns oferit in luna iulie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Monografia contabila pentru achizitii intracomunitare de bunuri. Vezi model aici":
Rating:

Nota: 3.9 din 5 din 109 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016