Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Inspectia Muncii atentioneaza angajatorii care nu respecta regulile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme. Nerespectarea prevederilor O.U.G nr. 99/2000 se sanctioneaza cu amenda de la 1500 la 2500 de lei.
Prin temperaturi extreme ridicate se intelege temperaturi exterioare ale aerului care depasesc +37°C sau, corelate cu conditii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel (indicele de temperatura-umiditate ITU < 80 unitati).
Pentru prevenirea unor imbolnaviri profesionale determinate de lucrul in conditii de temperaturi extreme, angajatorul trebuie sa ia urmatoarele masuri:
Angajatorii care nu pot asigura conditiile mentionate in O.U.G. nr. 99/2000, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai lucratorilor, vor respecta masurile dispuse (reducerea programului de lucru, esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru etc.) in conformitate cu art. 6 din acelasi act normativ.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
”Pe tot parcursul verii, vom intensifica actiunile de control in sectoarele economice in care se lucreaza in aer liber sau in spatii deschise si in care se desfasoara activitati care presupun efort fizic intens. Vom verifica respectarea prevederilor O.U.G nr. 99/2000 privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca. Angajatorii sunt obligati sa asigure conditii minime pentru mentinerea starii de sanatate a salariatilor, cum ar fi: reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice, asigurarea apei minerale, asigurarea ventilatiei la locul de munca, alternarea perioadelor de lucru cu perioade de repaus si alternarea efortului dinamic cu cel static, asigurarea echipamentului individual de protectie, reducerea duratei zilei de munca sau esalonarea zilei de lucru pe doua perioade.” - Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat.
Sursa: ITM
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
In atentia angajatorilor! Masuri prioritare recomandate de ITM pentru prevenirea aparitiei si raspandirii Covid-19 la locurile de muncaGuvernul a aprobat! Decalarea programului de lucru sau munca la domiciliu, MASURI PENTRU ANGAJATORI pe perioada starii de alertaITM intensifica controalele pentru verificarea respectarii OUG 99/2000. MASURI PENTRU ANGAJATORI in perioada cu temperaturi extremeArticole similare
Firmele pot fi amendate cu pana la 2500 lei daca nu aplica masurile necesare in perioadele cu temperaturi extremeSunt verificate masurile pentru PROTECTIA ANGAJATILOR in perioada cu temperaturi extremeAmenzi intre 1.500 si 2.500 lei pentru firmele care NU aplica masuri pentru PROTECTIA ANGAJATILOR in perioadele cu temperaturi extremeAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"