Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
SECTIUNEA a 52 -a Deplasarea intracomunitara a produselor cu accize platite -------------- Sectiunea a 52-a a Cap. I din Titlul VII a fost introdusa de pct. 175 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 ...
SECTIUNEA a 52 -a Deplasarea intracomunitara a produselor cu accize platite
--------------
Sectiunea a 52-a a Cap. I din Titlul VII a fost introdusa de pct. 175 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.
ART. 1924
Produse cu accize platite, utilizate in scopuri comerciale in Romania
(1) In cazul in care produsele supuse accizelor, care au fost eliberate deja in consum intr-un stat membru, sunt detinute in scopuri comerciale in Romania, acciza va fi perceputa in Romania.
(2) Sunt considerate scopuri comerciale toate scopurile, altele decat nevoile proprii ale persoanelor fizice.
(3) Acciza este datorata, dupa caz, de catre comerciantul din Romania sau de persoana care primeste produsele pentru utilizare in Romania.
(4) Produsele prevazute la alin. (1) circula intre statul membru in care au fost deja eliberate in consum si Romania, insotite de documentul de insotire simplificat.
(5) Comerciantul sau persoana la care se face referire la alin. (3) trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte:
a) inaintea expedierii produselor sa dea o declaratie autoritatilor fiscale competente in legatura cu locul unde urmeaza sa fie primite acestea si sa garanteze plata accizelor;
b) sa plateasca accizele, potrivit prevederilor art. 193;
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
SAF-T Ghid de raportare corecta
SAF-T pentru Contribuabili Mici
c) sa se supuna oricaror controale care sa permita autoritatii fiscale competente confirmarea primirii efective a marfurilor si plata corespunzatoare a accizelor.
(6) In cazul produselor supuse accizelor, care au fost deja eliberate in consum in Romania si care sunt livrate intr-un alt stat membru, comerciantul care a efectuat livrarea poate beneficia de restituirea accizelor platite in Romania, conform art. 1926.
--------------
Art. 1924 a fost introdus de pct. 175 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.
ART. 1925 Documentul de insotire simplificat
(1) Documentul de insotire simplificat se intocmeste de catre expeditor in 3 exemplare si se utilizeaza dupa cum urmeaza:
a) primul exemplar ramane la expeditor;
b) exemplarele 2 si 3 ale documentului de insotire simplificat insotesc produsele accizabile pe timpul transportului pana la primitor;
c) exemplarul 2 ramane la primitorul produselor;
d) exemplarul 3 trebuie sa fie restituit expeditorului cu certificarea receptiei si cu mentionarea tratamentului fiscal ulterior al marfurilor in statul membru de destinatie, daca furnizorul solicita in mod expres acest lucru in cadrul unei cereri de restituire de accize.
(2) Modelul documentului de insotire simplificat va fi prevazut in norme.
--------------
Art. 1925 a fost introdus de pct. 175 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.
ART. 1926
Restituirea accizelor pentru produsele cu accize platite
(1) Un comerciant in timpul activitatii sale poate sa solicite restituirea accizelor aferente produselor accizabile care au fost eliberate in consum in Romania, atunci cand aceste produse sunt destinate consumului in alt stat membru, cu respectarea urmatoarelor conditii:
a) inainte de expedierea produselor, comerciantul expeditor trebuie sa faca o cerere de restituire la autoritatea fiscala competenta si sa faca dovada ca acciza a fost platita;
------------
Lit. a) a alin. (1) al art. 1926 a fost modificata de pct. 83 al art. I din ORDONANTA DE URGENTA nr. 106 din 4 octombrie 2007, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 703 din 18 octombrie 2007.
b) livrarea produselor catre statul membru de destinatie se face in conformitate cu prevederile art. 1924;
c) comerciantul expeditor trebuie sa prezinte autoritatii fiscale competente copia returnata a documentului prevazut la art. 192^5, certificata de catre destinatar, care trebuie sa fie insotita de un document care sa ateste ca acciza a fost platita in statul membru de destinatie. De asemenea, comerciantul expeditor va prezenta adresa biroului autoritatii fiscale competente din statul membru de destinatie si data de acceptare a declaratiei destinatarului de catre autoritatea fiscala competenta a statului membru de destinatie, impreuna cu numarul de inregistrare a acestei declaratii.
(2) Pentru produsele supuse accizelor, care sunt marcate si eliberate in consum in Romania, se pot restitui accizele de catre autoritatea fiscala competenta, daca aceasta autoritate a stabilit ca marcajele respective au fost distruse in conditiile prevazute in norme.
(3) In cazurile prevazute la art. 1923, autoritatea fiscala competenta va restitui acciza platita doar atunci cand accizele au fost platite anterior in statul membru de destinatie, in conformitate cu procedura prevazuta la art. 1923 alin. (5).
(4) In cazurile mentionate la art. 1928 alin. (1), autoritatea fiscala competenta, la cererea vanzatorului, poate restitui acciza platita atunci cand vanzatorul a urmat procedurile prevazute la art. 1928 alin. (4).
--------------
Art. 1926 a fost introdus de pct. 175 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.
ART. 1927
Persoane fizice
(1) Pentru produsele supuse accizelor si eliberate in consum in alt stat membru, achizitionate de catre persoane fizice pentru nevoile proprii si transportate de ele insele, accizele se datoreaza in statul membru in care produsele au fost achizitionate.
(2) Produsele achizitionate de persoane fizice se considera a fi destinate scopurilor comerciale, in conditiile si cantitatile prevazute in norme.
(3) Produsele achizitionate si transportate in cantitati superioare limitelor prevazute in norme si destinate consumului in Romania se considera a fi achizitionate in scopuri comerciale si, in acest caz, se datoreaza acciza in Romania.
(4) Acciza devine exigibila in Romania si pentru cantitatile de produse energetice eliberate in consum intr-un alt stat membru si transportate de persoane fizice sau in numele acestora, folosind modalitati de transport atipic. Se considera modalitati de transport atipic transportul carburantului altfel decat in rezervoarele autovehiculelor sau in canistre de rezerva adecvate, precum si transportul de produse de incalzire lichide altfel decat in autocisterne utilizate in numele comerciantilor profesionisti.
--------------
Art. 1927 a fost introdus de pct. 175 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.
ART. 1928 Vanzarea la distanta
(1) Produsele supuse accizelor, cumparate de catre persoane care nu au calitatea de antrepozitar autorizat sau de operator inregistrat ori neinregistrat si care sunt expediate sau transportate direct ori indirect de catre vanzator sau in numele acestuia, sunt supuse accizelor in statul membru de destinatie. In intelesul prezentului articol, statul membru de destinatie este statul membru in care soseste trimiterea sau transportul de produse accizabile.
(2) Livrarea produselor supuse accizelor, eliberate deja in consum intr-un stat membru si care sunt expediate sau transportate direct ori indirect de catre vanzator sau in numele acestuia catre o persoana prevazuta la alin. (1), stabilita intr-un alt stat membru, face ca acciza sa fie datorata pentru respectivele produse in statul membru de destinatie. In aceasta situatie, accizele platite in statul membru de provenienta a bunurilor vor fi rambursate la cererea vanzatorului, in conditiile stabilite prin norme.
(3) Acciza statului membru de destinatie va fi datorata de vanzator in momentul efectuarii livrarii.
(4) Statul membru in care vanzatorul este stabilit trebuie sa se asigure ca acesta este in masura sa indeplineasca urmatoarele cerinte:
a) sa garanteze plata accizelor in conditiile fixate de statul membru de destinatie inaintea expedierii produselor si sa asigure plata accizelor dupa sosirea produselor;
b) sa tina contabilitatea livrarilor de produse.
--------------
Art. 1928 a fost introdus de pct. 175 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.
ART. 1929
Reprezentantul fiscal
(1) Pentru produsele supuse accizelor provenite dintr-un alt stat membru, antrepozitarul autorizat expeditor poate desemna un reprezentant fiscal.
(2) Reprezentantul fiscal trebuie sa fie stabilit in Romania si inregistrat la autoritatea fiscala competenta.
(3) Reprezentantul fiscal trebuie ca in locul si in numele destinatarului, care nu are calitatea de antrepozitar autorizat, sa respecte urmatoarele cerinte:
a) sa garanteze plata accizelor, in conditiile stabilite de autoritatile fiscale competente din statul membru de destinatie;
b) sa plateasca accizele la momentul receptionarii marfurilor, conform procedurilor stabilite prin norme;
c) sa tina contabilitatea livrarilor de produse;
d) sa indice autoritatii fiscale competente locul in care sunt livrate marfurile.
(4) Pentru situatiile reglementate la art. 1928, vanzatorul poate desemna un reprezentant fiscal, in forma si maniera prevazute la alin. (2) si (3).
--------------
Art. 1929 a fost introdus de pct. 175 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.
ART. 19210
Declaratii privind achizitii si livrari intracomunitare
Operatorii inregistrati si neinregistrati, precum si reprezentantii fiscali au obligatia de a transmite autoritatii fiscale competente o situatie lunara privind achizitiile si livrarile de produse accizabile, pana la data de 15 inclusiv a lunii urmatoare celei la care se refera situatia, in conditiile stabilite prin norme.
--------------
Art. 19210 a fost introdus de pct. 175 al art. I din LEGEA nr. 343 din 17 iulie 2006, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 1 august 2006.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
CODUL FISCAL 2008 - Capitolul IX. Operatiuni scutite de taxa - art. 141-144^1CODUL FISCAL 2008 - Capitolul XII. Aspecte fiscale internationale - art. 87-92CODUL FISCAL 2008 Capitolul I Sectiunea 8<sup>1</sup>. Inregistrarea operatorilor de produse accizabile (abrogata) - art. 206<sup>1</sup>CODUL FISCAL 2008 - Capitolul VII. Alte masuri speciale - art. 243-244<sup>1</sup>CODUL FISCAL 2008 - Capitolul VIII. Cotele de taxa - art. 140Ultimele articole
Norme CODUL FISCAL 2008 Titlul II Capitolul IIINorme CODUL FISCAL 2008 Titlul II Capitolul IINorme CODUL FISCAL 2008 Titlul II Capitolul INorme CODUL FISCAL 2008 Titlul ICODUL FISCAL 2008 - Capitolul XV. Dispozitii tranzitorii - art. 161-161^2Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"