Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai
la 29 Dec. 2021 Exclusiv

Obligativitatea transmiterii cererilor la organul fiscal prin mijloace electronice de transmitere la distanta se va aplica incepand cu data de 1 martie 2022.
Potrivit art.79 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, contribuabilul/platitorul poate transmite organului fiscal competent cereri, inscrisuri sau orice alte documente si prin mijloace electronice de transmitere la distanta in condi?iile alin. (4) ori (5) ale aceluiasi articol.
In cazul cererilor, inscrisurilor sau documentelor transmise de catre contribuabil/platitor organului fiscal central, mijloacele electronice de transmitere la distanta, procedura de transmitere a cererilor, inscrisurilor ori documentelor prin mijloace electronice de transmitere la distan?a, precum si conditiile in care aceasta se realizeaza se aproba prin ordin al ministrului finantelor publice cu avizul ministrului pentru societatea informationala.
Prin O.G. nr. 11 din din 30 august 2021 care modifica Codul de procedura fiscala prin introducerea alin. (11) si (12), incepand cu data de 1 martie 2022 contribuabilii/platitorii persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica, precum si persoane fizice care desfasoara o profesie liberala sau exercita o activitate economica in mod independent in una dintre formele prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 182/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt obligati sa transmita organului fiscal central documente de natura celor prevazute la alin. (1) prin mijloace electronice de transmitere la distanta, respectiv prin inrolarea in sistemul de comunicare electronica dezvoltat de Ministerul Finantelor/ A.N.A.F.
In situatia in care contribuabilii/platitorii nu isi indeplinesc obligatia comunicarii prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanta a cererilor, inscrisurilor sau oricaror altor documente, iar acestea sunt depuse la organul fiscal central in format letric, nu vor fi luate in considerare, urmand ca acesta sa notifice contribuabilii/platitorii cu privire la obligativitatea comunicarii prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanta
Baza legala:
Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare
Sursa: ANAF

Ghidul practic al contabilitatii 2023 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete

Cartea neagra a controlului fiscal

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Sursa: ANAF

Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Din 1 martie 2022 va fi obligatoriu sa trimiteti fiscului documente, acte si inscrisuri prin mijloace electronice":
Rating:
Nota: 4.5 din 5 din 11 voturi
Rating:
Nota: 4.5 din 5 din 11 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Articole similare
Oficial ANAF. Modalitatea de transmitere a cererilor pentru eliberarea certificatului de rezidenta fiscalaNoul formular 394, valabil de la 1 iulie 2016. Cine il depune?Eroare la transmiterea fisierelor XML pentru noile case de marcat. Perioada de raportare fara activitateAtentie! 25 mai 2016 e termenul-limita pentru depunerea mai multor declaratii de catre persoanele fiziceDin ianuarie 2023 contractele de inchiriere vor fi declarate la ANAF. Ce obligatii au proprietarii?Ultimele articole
Iesire din sistemul micro in timpul anului. D700 completata eronatANAF reaminteste contribuabililor ce documente ce se pot obtine prin intermediul SPVFiscul informeaza contribuabilii ca au fost efectuate mai multe modificari pe portalul ANAF si/sau in cadrul SPVInregistrare in scopuri de TVA 2023. Spete si studii de caz utileCe este o persoana fizica independenta (PFI), cum poate functiona si ce impozite plateste
Mai multe articole despre mijloace electronice de transmitere

Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz"