Tags: cresterea alocatiilor, dublarea alocatiilor
Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, a anuntat, la Digi 24, ca va dubla alocatiile, insa acest lucru se va realiza pe etape.
"Alocatiile vor fi dublate, asta e promisiunea pe care o fac, dar pe etape. Foarte multe dintre aceste cheltuieli sociale se fac pe etape. In acelasi timp, le spun parlamentarilor care tot voteaza astfel de legi in Romania anului 2020 intr-o criza economica globala sa gaseasca o alta tara in Uniunea Europeana sau in lume care face astfel de eforturi in aceasta perioada, sa creasca alocatii, sa creasca pensii, sa aloce suplimentar pentru sporuri.
In Germania, statul intarzie platile catre foarte multe companii care au furnizat echipamente sanitare in perioada de criza din cauza acestor costuri mari si probleme la buget. Poate ca ar trebui ca dintre parlamentari sa mai doneze din venituri sa putem sa avem la buget mai multi bani sa dublam alocatiile. Eventual, cei care au votat sa faca acest efort. Atunci, ar fi un demers credibil, dar sa votezi o lege fara sa dai o sursa de finantare, asta este populism. Arata ce au facut din primul moment socialistii de la PSD. Din primul moment in care au intrat in Opozitie, nu au facut decat sa aprobe pe banda rulanta legi care ar fi aruncat in aer bugetul Romaniei, in 2020, intr-o situatie de criza. Nu mai spun de faptul ca au vrut sa voteze impotriva prelungirii starii de urgenta, in frunte cu presedintele interimar, etern interimar se pare, ceea ce a fost un gest criminal din partea lor", a spus Florin Citu.
Ministrul a completat cele afirmate spunand ca legea care dubleaza alocatiile in 2020, la fel ca cea a pensiilor, este neconstitutionala, deoarece a fost votata in Parlament fara sa aiba o sursa de finantare.
"Nu e vorba ca nu sunt bani (pentru alocatii, n.r.), dar ar trebui sa vorbim despre aceasta lege care a dublat alocatiile in 2020, ca este o lege neconstitutionala, desi nu a atacat-o nimeni la Curtea Constitutionala, pentru ca a trecut prin Parlament fara sa aiba sursa de finantare. Aceasta lege a fost votata prin Parlament, ca si Legea pensiilor, fara sa aiba sursa de finantare. Totusi, chiar in situatia in care ne aflam astazi, cand trecem printr-o criza economica globala, in situatia in care economia a fost inchisa doua luni pentru a-i tine pe romani sanatosi, in care veniturile la buget au scazut, am gasit resurse de a creste alocatiile cu 20%. in acelasi timp, tot in acest an, au fost alocate resurse suplimentare pentru parintii care stau acasa cu copiii si am prelungit aceasta masura si pe perioada vacantei. Dar pentru acest an, eu zic ca efortul de 600 de milioane de lei pentru cresterea alocatiilor cu 20%, sunt bani care nu au fost niciodata in buget, pentru ca legea a fost aprobata fara sursa de finantare", a detaliat Citu.
Ordonanta 123/2020, care modifica si completeaza art. 3 din Legea 61/1993, in scopul majorarii graduale a cuantumului alocatiei pentru copii a fost respinsa de Camera Deputatilor. In favoarea respingerii ordonantei au votat 166 de deputati, 63 - impotriva si 29 s-au abtinut.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Asociat unic, achizitie imobil proprietatea firmei
Intrebare:
Asociatul unic al unui srl, platitor de tva, doreste sa achizitioneze de la firma imobilul - sediu social si terenul aferent. Imobilul a fost construit in anul 2009 si a intrat in patrimoniul firmei in anul 2011.
Va rugam sa ne confirmati, daca dpdv procedural, asociatul poate achizitiona respectivul imobil in rate, la valoarea stabilita de un evaluator autorizat.
Care sunt implicatiile fiscale dpdv al tva (cladire veche) si al impozitului pe profit?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Cesiune parti sociale. Asociat nerezident din Italia
Intrebare:
O societate cu raspundere limitata (SRL) italiana Y srl detine de peste un an 100% din partile sociale a unei societate romanesti X srl. X srl detine peste 50% din activele sale in proprietati imobiliare. Conventia de evitare a dublei impuneri dintre Italia si Romania prevede impozitarea simultana in ambele tari. Prin urmare, se pune intrebarea: transferul partile sociale societatii X SRL este impozabil in Romania? Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Comision Stripe - neplatitor de TVA
Intrebare:
O asociatie non profit incaseaza sume prin platforma STRIPE. Asociatia nu este platitoare de TVA. Pentru serviciile prestate platforma STRIPE emite o factura pentru comision plati. In aceasta situatie asociatia este necesar sa se inregistreze ca platitor de TVA cu cod special de TVA? Daca da, ce obligatii lunare are asociatia odata inregistrata in regim special?
Multumim.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Promotii vanzare produse 1+1 acordate prin distribuitori
Intrebare:
O societate comerciala hotaraste printr-o decizie interna a administratorilor, implementarea unei promotii de 1+1 gratis pentru stimularea vanzarii.
Acesta promotie este implementata cu ajutorul distribuitorilor in sensul in care produsele pleaca de la societatea comerciala la distribuitori care ulterior ofera clientilor finali, persoane fizice un produs gratuit la unul cumparat.
Care este monografia contabila, documentele fiscale necesare, regim...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Inregistari decizie de impunere
Intrebare:
In urma unui control fiscal s-a ajuns la concluzia ca am incadrat gresit niste mijloace fixe, ce nu se incadreaza la subgrupa 2.1 sau clasa 2.2.9 din catalogul mijloacelor fixe si nu beneficiaza de facilitatea privind profitul reinvestit.
Inregistrarile facute de mine sunt urmatoarele:
1171 = 4411 78.770 impozit pe profit stabilit suplimentat conf Dec Impunere
4411 = 5121 78.770 plata impozitului pe profit
129 = 1061 -78.770...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<