Tags: cresterea alocatiilor, dublarea alocatiilor
Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, a anuntat, la Digi 24, ca va dubla alocatiile, insa acest lucru se va realiza pe etape.
"Alocatiile vor fi dublate, asta e promisiunea pe care o fac, dar pe etape. Foarte multe dintre aceste cheltuieli sociale se fac pe etape. In acelasi timp, le spun parlamentarilor care tot voteaza astfel de legi in Romania anului 2020 intr-o criza economica globala sa gaseasca o alta tara in Uniunea Europeana sau in lume care face astfel de eforturi in aceasta perioada, sa creasca alocatii, sa creasca pensii, sa aloce suplimentar pentru sporuri.
In Germania, statul intarzie platile catre foarte multe companii care au furnizat echipamente sanitare in perioada de criza din cauza acestor costuri mari si probleme la buget. Poate ca ar trebui ca dintre parlamentari sa mai doneze din venituri sa putem sa avem la buget mai multi bani sa dublam alocatiile. Eventual, cei care au votat sa faca acest efort. Atunci, ar fi un demers credibil, dar sa votezi o lege fara sa dai o sursa de finantare, asta este populism. Arata ce au facut din primul moment socialistii de la PSD. Din primul moment in care au intrat in Opozitie, nu au facut decat sa aprobe pe banda rulanta legi care ar fi aruncat in aer bugetul Romaniei, in 2020, intr-o situatie de criza. Nu mai spun de faptul ca au vrut sa voteze impotriva prelungirii starii de urgenta, in frunte cu presedintele interimar, etern interimar se pare, ceea ce a fost un gest criminal din partea lor", a spus Florin Citu.
Ministrul a completat cele afirmate spunand ca legea care dubleaza alocatiile in 2020, la fel ca cea a pensiilor, este neconstitutionala, deoarece a fost votata in Parlament fara sa aiba o sursa de finantare.
"Nu e vorba ca nu sunt bani (pentru alocatii, n.r.), dar ar trebui sa vorbim despre aceasta lege care a dublat alocatiile in 2020, ca este o lege neconstitutionala, desi nu a atacat-o nimeni la Curtea Constitutionala, pentru ca a trecut prin Parlament fara sa aiba sursa de finantare. Aceasta lege a fost votata prin Parlament, ca si Legea pensiilor, fara sa aiba sursa de finantare. Totusi, chiar in situatia in care ne aflam astazi, cand trecem printr-o criza economica globala, in situatia in care economia a fost inchisa doua luni pentru a-i tine pe romani sanatosi, in care veniturile la buget au scazut, am gasit resurse de a creste alocatiile cu 20%. in acelasi timp, tot in acest an, au fost alocate resurse suplimentare pentru parintii care stau acasa cu copiii si am prelungit aceasta masura si pe perioada vacantei. Dar pentru acest an, eu zic ca efortul de 600 de milioane de lei pentru cresterea alocatiilor cu 20%, sunt bani care nu au fost niciodata in buget, pentru ca legea a fost aprobata fara sursa de finantare", a detaliat Citu.
Ordonanta 123/2020, care modifica si completeaza art. 3 din Legea 61/1993, in scopul majorarii graduale a cuantumului alocatiei pentru copii a fost respinsa de Camera Deputatilor. In favoarea respingerii ordonantei au votat 166 de deputati, 63 - impotriva si 29 s-au abtinut.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Achizitia si revanzarea brazilor de Craciun
Intrebare:
Societatea noastra doreste sa achizitioneze de la o persoana fizica, fara nicio forma de organizare, brazi in vederea revanzarii lor catre alte societati. Care sunt documentele care trebuie sa le folosim? Este suficient borderoul de achizitie pentru intrare in gestiune? Pentru iesirea din gestiune este suficienta factura? In opinia noastra, acesti brazi nu intra in sfera materialului lemnos, este corecta abordarea noastra?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Obligatia de inregistrare in scopuri de TVA pentru tranzactii intracomunitare
Intrebare:
O societate cod caen 2562 cu un singur angajat, doreste sa prestezi servicii de sudura pe teritoriul Olandei. Care este posibilitatea de a emite factura cu tva 0 (taxare inversa), firma este neplatitoare de TVA in tara, iar beneficiarul este persoana impozabila (cu TVA verificat in vies). Daca obtine cod de TVA intracomunitar poate factura cu taxare inversa, prestarea de serviciu este in Olanda? Care este modalitatea si ce presupune acest cod?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<In Sistemul RO e-Transport se declara doar componenta de transport rutier
Intrebare:
Ne confruntam cu doua situatii distincte in ceea ce priveste emiterea codului UIT, unde avem nevoie de consultanta dumneavoastra:
- soseste din spatiul unional o marfa - achizitie (piese de schimb) pentru o nava sub pavilion Malta: furnizor din UE, cumparator din UE. Nava se afla la cheu in Romania pentru reparatii. Documentele comerciale se vor intocmi astfel: furnizor companie europeana (inregistrata in Germania) - destinatar (in CMR) nava sub pavilion Malta...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Obligatia de emitere a facturilor
Intrebare:
Daca noi vindem giftcarduri online prin intermediul site-ului nostru conectat la o alta platforma si nu avem posibilitatea de a controla informatiile colectate si nici modalitatea de a emite factura automat, neavand toate informatiile necesare, ce putem face? Cum putem declara veniturile? Avand in vedere ca datele colectare sunt doar numele si prenumele, adresa de email si suma platita. Multumesc!
vezi AICI raspunsul specialistilor <<