Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
de Infotva.ro
de Infotva.ro la 23 Iun. 2010Odata cu intrarea in vigoare, la inceputul acestei saptamani, a Ordonantei de Urgenta nr. 50 referitoare la contractele de credit, la incheierea unuia nou bancile trebuie sa le puna in fata ...
Odata cu intrarea in vigoare, la inceputul acestei saptamani, a Ordonantei de Urgenta nr. 50 referitoare la contractele de credit, la incheierea unuia nou bancile trebuie sa le puna in fata clientilor formulare standard cu parametrii tehnici ai imprumuturilor.
„Verificati daca a fost completat cu toate informatiile privind costul creditului si folositi aceste formulare pentru a compara ofertele de la alti posibili creditori”, le recomanda Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) celor interesati de o finantare bancara.
Formularul contine suma totala de rambursat (rate plus dobanzi si comisioane) ce poate fi folosita ca parametru pentru a compara diferite oferte.
Totodata, reprezentantii Autoritatii ii sfatuiesc pe posibilii clienti ai bancilor sa ceara un exemplar al contractului de credit pentru a-l studia in liniste acasa, inainte de a-l semna. „Daca aveti neclaritati, cereti parerea unui consultant”, spune ANPC.
Creditorul este obligat sa prezinte contractul cu cel putin 15 zile inainte de semnare, iar pentru orice derogare trebuie sa ceara acordul scris.
Pentru contractele de credit existente, ANPC le recomanda romanilor sa refuze comisioanele pentru unele operatiuni cu numerar pe care bancile le percep pentru plata ratelor, cum ar fi comisionul de plata a ratei in avans sau cel pentru plata prin intermediar. In maximum 90 de zile, incepand cu 21 iunie 2010, institutiile de credit trebuie sa transmita actele aditionale de modificare a contractelor existente.
„In aceasta perioada este posibil sa primiti de la banci si oferte de modificare a contractelor de credit existente, care nu au legatura cu asigurarea conformitatii contractului cu dispozitiile OUG 50/2010.
Poate fi vorba de trecerea de la dobanda variabila la dobanda fixa sau alte modificari. Nu sunteti obligati sa acceptati aceste oferte. Chiar daca vi se propune o dobanda mai mica, interesati-va de nivelul actual al dobanzilor de pe piata pentru a vedea cat de avantajoasa este oferta”, mai arata reprezentantii ANPC.
Sursa Financiarul
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Cat va costa daca dati banca in judecataCe conditii trebuie sa indepliniti pentru a beneficia de rate reduse la credit?Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 50 din 2010 privind contractele de credit pentru consumatoriComisionul de rambursare anticipata a fost limitat sau, dupa caz, eliminat la unele categorii de creditePutem obtine rate mai mici la credit, fara sa actionam banca in justitie?Ultimele articole
Cine poate beneficia de deducerea speciala pentru creditele restructurate?Contractele de credit pentru consumatori s-au schimbat. Vezi Legea nr. 134 din 2013Numarul clientilor nemultumiti ai bancilor organizati in grupuri pe internet a trecut de 12.000. Detalii aici
Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"