Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

O banca din Romania, golita de 12 milioane de euro

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Iun. 2011
Tags: frauda bancara, furt bancar, sistem antifrauda, operatiuni bancare

Organizatiile care se confrunta cu cel mai mare risc de frauda sunt cele din domeniul bancar, fapt datorat tranzactiilor importante care se efectueaza in fiecare zi si sumelor uriase de bani la care ...

Organizatiile care se confrunta cu cel mai mare risc de frauda sunt cele din domeniul bancar, fapt datorat tranzactiilor importante care se efectueaza in fiecare zi si sumelor uriase de bani la care au acces angajatii. In general, in acest sector, fraudele au o rata mai mare decat in alte domenii, chiar daca nu este intotdeauna vorba despre sume foarte mari.

Cu toate acestea, asa cum afirma specialistii in analiza infractiunilor din institutiile financiare, metodele de fraudare sunt uneori destul de simple. In acest moment este anchetat un caz de furt a peste 12 milioane de euro din cadrul unei banci din Romania.

Uriasa suma a fost extrasa prin acordarea de credite unor firme in baza diverselor falsuri in acte, fie ca era vorba despre denaturarea indicilor financiari, fie ca se efectua declararea unor bunuri inexistente. In aceasta situatie, functionarii bancari au colaborat cu debitorii, iar aceasta situatie se regaseste si in alte cazuri. In general, asa cum au declarat cei care ancheteaza in acest moment frauda, ofiterii retin un comision de 10% din suma imprumutata, debitorul achita ratele timp de 3-4 luni, apoi dispare si sisteaza plata.

O alta metoda intalnita este cea prin care angajatii identifica anumite conturi inactive in care proprietarul  nu a mai efectuat operatiuni de cateva luni. Cei care trec la savarsirea unei fraude transfera sume mici din mai multe astfel de conturi in propriul cont, fixeaza o dobanda aferenta depozitului nou creat, iar mai apoi returneaza banii si incaseaza dobanzile.

In alte situatii, angajatii scot pur si simplu banii din conturile unor clienti sau fac operatiuni bancare neautorizate in conturile unei persoane fizice pe o perioada mai mare de timp. In general, institutiile financiare incearca sa isi apere imaginea si credibilitatea in fata clientilor si prefera sa rezolve acest fel de probleme in interior. De multe ori, banca achita prejudiciul si prefera sa nu mai ceara vinovatului sa plateasca suma extrasa.

Pentru a-si proteja cat mai bine conturile, companiile trebuie sa puna puna accentul asupra prevenirii infractiunilor prin implementarea sistemelor antifrauda, parolarea pe niveluri ierarhice a sistemelor informatice, introducerea conceputului de informatii clasificate si secrete de serviciu, precum si securizarea accesului in anumite incaperi.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "O banca din Romania, golita de 12 milioane de euro":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016