Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Autoritatile fiscale aduc in atentia contribuabililor faptul ca in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 913 din 14 noiembrie 2016 a fost publicata Legea nr.209/2016 pentru modificarea si completarea OUG nr.193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata.
Astfel, odata cu Legea 209/2016 pentru modificarea si completarea OUG 193/2002 si noile reglementari aferente, se instituie obligatia pentru persoanele juridice care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si care realizeaza anual o cifra de afaceri mai mare de 10.000 de euro in echivalent lei sa accepte ca mijloc de plata si cardurile de debit si cardurile de credit.Potrivit aceluiasi comunicat transmis de ANAF se mentioneaza ca, totodata, institutiile emitente si acceptante de carduri trebuie sa întreprinda toate masurile necesare in vederea implementarii sistemului de acordare de avansuri in numerar la terminalele de plata, odata cu achizitia de bunuri si servicii, pentru utilizatorii de carduri.
Avansul se evidentiaza distinct pe bonul fiscal si nu poate depasi suma de 200 de lei.
In cazul in care suma din casa nu acopera suma solicitata de clientul utilizator de card, acesta va primi suma disponibila.
Refuzul comerciantilor persoane juridice (cu cifra de afaceri mai mare de 10.000 euro) de a accepta ca mijloc de plata cardurile constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 7.500 lei.
Legea intra in vigoare la 1 ianuarie 2017.

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor

Cartea Verde a Contabilitatii

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025
Baza legala: Legea nr.209/2016 pentru modificarea si completarea OUG nr.193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata (MO nr.913/14.11.2016)

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Toti comerciantii vor fi obligati sa accepte plata cu cardulDin 5 noiembrie 2023, pentru anumite contraventii, NU se mai aplica avertismentul ca sanctiune conform Legii prevenirii nr. 270/2017Noi reglementari privind platile prin intermediul cardurilor bancare. Care sunt noile obligatii de la 01 ianuarie 2017?Articole similare
Orice greseala e sanctionata aspru de autoritatile fiscale: fiti la curent cu noutatile fiscale!Anulare din oficiu inregistrare in scop de TVA - aspecte fiscale si contabileDeclaratiile informative 392A si 392B. Cine le depune si cand e termenul-limita?Firmele de munca temporara dau in judecata ANAFDocumentele care pot fi comunicate prin Spatiul privat virtual de la 1 iulieUltimele articole
Factura pe alt nume in export. Cum obtii scutirea de TVA + documente necesareD300 ANAF. Cum tratezi in D300 TVA-ul fara drept de deducereEsalonare clasica la plata in 2025: ANAF simplifica proceduraSemnatura electronica si olografa: Ce accepta ANAF la bilanturiDeclaratie Unica. Formularul poate fi depus pana pe 26 mai 2025
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"