Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Ordinea acoperii pierderilor contabile

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 13 Iul. 2010
Tags: corectarea erorilor

Intrebare: Am in contul 1174 o suma provenita din corectarea erorilor din anul 2007, in anul 2009 am inregistrat profit si in urma discutiei cu auditori au spus ca din profitul anului 2009 sa sting ...

Intrebare:

Am in contul 1174 o suma provenita din corectarea erorilor din anul 2007, in anul 2009 am inregistrat profit si in urma discutiei cu auditori au spus ca din profitul anului 2009 sa sting prima data suma din 1174 si pe urma pierderea din contul 1171. Va rog sa imi confirmati daca e corect asa.

Raspuns:

Potrivit principiului prudentei, asa cum este definita de Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, la intocmirea situatiilor financiare, evaluarea trebuie facuta pe o baza prudenta, in sensul ca trebuie sa se tina cont de toate datoriile previzibile si pierderile potentiale aparute in cursul exercitiului financiar curent sau al unui exercitiu financiar precedent, chiar daca acestea devin evidente intre data bilantului si data intocmirii acestuia, indiferent daca rezultatul exercitiului este pierdere sau profit.

In mod normal, erorile din perioadele anterioare sunt omisiuni si declaratii eronate cuprinse in situatiile financiare ale societatii, pentru una sau mai multe perioade anterioare. Erorile apar atunci cand:

- informatiile erau disponibile la momentul la care situatiile financiare pentru acele perioade au fost aprobate spre a fi emise, 

- informatiile ar fi putut fi obtinute in mod rezonabil si luate in considerare la intocmirea si prezentarea acelor situatii financiare.


Din punct de vedere contabil, astfel de erori cuprind greseli matematice, greseli de aplicare a politicilor contabile, ignorari sau interpretari gresite a evenimentelor sau fraudelor. Inregistrarea in contabilitate a efectelor erorilor constatate, aferente exercitiilor anterioare, se efectueaza pe seama rezultatului reportat.

Omef nr. 2374/2008 precizeaza la pct. 63 faptul ca prin corectarea acestora nu trebuie sa se modifice situatiile financiare ale perioadelor carora acestea apartin, ceea ce inseamna ca informatiile comparative din situatiile financiare nu trebuie ajustate ci se prezinta in notele explicative influenta corectiilor asupra pozitiei financiare, performantei financiare si modificarii pozitiei financiare.

Referitor la erori trebuie sa retinem faptul ca acestea se corecteze pe seama rezultatului reportat in exercitiul financiar in care s-au descoperit, dar nu produc ajustarea situatiilor financiare comparative, ci numai prezentarea lor in notele explicative. 

 Din punct de vedere contabil, inregistrarea in anul descoperirii erorilor a rezultatului nefavorabil rezultat se face:

  1174   =   401             
 „Rezultatul reportat provenit        „Furnizori”
din corectarea erorilor contabile” 
 
Potrivit dispozitiilor pct. 63(3) din Omfp nr. 1752/2003 si incepand cu anul 2010 ale pct. 249 din Omfp nr. 3055/2009, in cazul in care din corectarea erorilor se genereaza pierdere contabila reportata, aceasta trebuie acoperita inainte de efectuarea oricarei repartizari de profit.

Totodata, reglementarile contabile prevad ca pierderea contabila reportata (din ani anteriori anului 2009) se acopera din profitul exercitiului  financiar (2009) si cel reportat (ct. 117 credit), din rezerve, prime de capital si capital social. Exceptie fac situatiile in care exista niste prevederi exprese (ex. societatile cu capital majoritar de stat).

Din coroborarea acestor prevederi cu cele ale pct. 248 din Omfp nr. 3055/2009, in ct. 117 „Rezultatul reportat” se evidentiaza distinct rezultatul reportat preluat la inceputul exercitiului curent cat si rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile.   

Din punct de vedere fiscal, Hotararea Guvernului nr. 44/2004 privind Normele metodologice pentru aplicarea Legii nr. 571/2003 prevede la pct. 13 ca veniturile sau cheltuielile inregistrate eronat sau omise se corecteaza prin ajustarea profitului impozabil al perioadei fiscale careia ii apartin.

In cazul in care se constata ca dupa depunerea declaratiei anuale un element de venit sau de cheltuiala a fost omis ori a fost inregistrat eronat, aceasta trebuie sa depuna declaratia rectificativa pentru anul fiscal respectiv. 

Conform acestor prevederi legale rezulta ca ordinea acoperii pierderilor contabile este: pierderea din corectarea erorilor din anul 2007,  pierderea reportata din anul 2007 si apoi pierderea din anul 2008, dupa caz.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Ordinea acoperii pierderilor contabile":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016