Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Intrebare: O societate are solduri restante catre furnizori mai vechi de 3 ani. Cum procedeaza sa inchida aceste solduri? Ele nu vor fi platite niciodata, deoarece furnizorii nu mai sunt. Explicatii: ...
Intrebare:
O societate are solduri restante catre furnizori mai vechi de 3 ani. Cum procedeaza sa inchida aceste solduri? Ele nu vor fi platite niciodata, deoarece furnizorii nu mai sunt.
Explicatii:
Inregistrarea in contabilitate a operatiunilor se face cu respectarea Legii Contabilitatii nr. 82/1991 precum si a O.M.F.P. nr. 3.055/2009.
Conform reglementarilor legale societatile sunt obligate sa efectueze inventarierea patrimoniului cel putin odata pe an, de regula la inchiderea exercitiului financiar.
Daca la data efectuarii inventarierii se constata ca exista solduri de datorii catre furnizori care nu mai exista (au fost lichidati, radiati) si care nu au efectuat demersuri pentru recuperarea creantelor lor, atunci aceste solduri pot fi inchise prin conturi de venituri impozabile.
Perioada de prescriere de 3 ani se aplica de la data la care au incetat toate demersurile de recuperare, si nu neaparat de la data scadenta a datoriei.
In cazul in care au trecut cei 3 ani de când nu s-au mai intreprins demersuri de catre furnizori, atunci se poate inchide datoria astfel:
401 = 7588
„Furnizori” „Alte venituri din exploatare”
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Conform O.M.F.P. nr. 3.055/2009, in debitul contului 401 se inregistreaza, printre altele:
- datorii prescrise, scutite sau anulate, potrivit legii (758).
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Dividende interimare 2024. Depunere situatie financiara interimara 2025. Impozit pe dividende
Intrebare: Pana la 31.12.2024 se vor elabora situatii financiare interimare la 30.09.2024, inclusiv hotararea AGA de distribuire dividende. Raportul de audit va avea data de ianuarie 2025 si tot atunci se vor depune si situatiile financiare interimare. In aceste conditii, ce cota de impozit dividende se va aplica - cea stabilita pentru 2024 (8%) sau cea stabilita pentru 2025 (10%, conform proiectului de ordonanta trenulet)? Multumesc.vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Refacturare servicii intracomunitare primite
Intrebare: O firma din grup A - AT- presteaza servicii de suport (care inseamna un procent din cifra de afaceri) catre alte doua companii din grup (B din RO si C din RO). Toate companiile sunt inregistrate in scopuri de TVA. Compania A emise o singura factura catre compania B incluzand si serviciile prestate catre compania C. Intrucat nu doreste sa modifice factura din motive obiective, solicita companiei B sa refactureze serviciile prestate de compania A catre compania C. in aceste conditii,...vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Articole similare
Sume prescrise. Ce tratament contabil si fiscal se aplica?TVA exigibil si neexigibil. Ce inseamna si studii de caz utileVeniturile din anularea datoriei bancare. Cum incadram acest tip de venituri?Client radiat. Scoatere din evidenta creantaSolduri furnizori care urmeaza a fi eliminate din evidentele contabile. Cum se incheie?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"