Tags: ghid pentru acordarea sprijinului imm-urilor, sprijin pentru imm-uri
Autoritatea de Management pentru Programul Operational Competitivitate din cadrul Ministerului Fondurilor Europene a publicat ghidul aferent actiunii 3.1.1. Sprijin pentru IMM-uri in vederea depasirii crizei economice generate de pandemia COVID - 19 si anunta deschiderea apelului de proiecte.
Beneficiarul acestui apel de proiecte este Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri in parteneriat cu Agentiile Regionale pentru intreprinderi Mici si Mijlocii, Atragere de Investitii si Promovare a Exportului si Serviciul de Telecomunicatii Speciale
Liderul de parteneriat este responsabil cu depunerea proiectului, coordonarea activitatilor pentru implementarea proiectului, raportarea catre AM POC.
Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) va avea rolul de administrator tehnic al sistemului informatic de gestionare a schemei de ajutor stat.
Cererea de finantare va putea fi depusa in sistemul MySMIS in perioada 11 – 30 septembrie 2020.
Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri (MEEMA) in parteneriat cu Agentiile pentru intreprinderi Mici si Mijlocii, Atragere de Investitii si Promovare a Exportului (AIMMAIPE), in baza contractului de finantare ce va fi incheiat cu AM POC, va gestiona procesul de selectie, contractare, autorizare cheltuieli, plata si monitorizare a urmatoarelor forme de sprijin pentru IMM-uri:
â— Microgranturi in suma fixa pentru capital de lucru – 100 milioane euro, din care 85 milioane euro fonduri europene si 15 milioane euro din cofinantarea de la bugetul de stat;
â— Granturi pentru capital de lucru – 350 milioane euro, din care 265 milioane euro fonduri europene, 42,5 milioane euro de la bugetul de stat si contributie beneficiari – 42,5 milioane euro;
â— Granturi pentru investitii in activitati productive – 550 milioane euro, din care 415,87 milioane euro fonduri europene, 62,38 milioane euro – de la bugetul de stat si 71,74 milioane euro – contributia beneficiarilor .
Ajutorul de stat in cadrul acestei scheme este acordat in toate cele 8 regiuni ale Romaniei in sectoare de activitate dupa cum urmeaza:
â— Masura 1 – sprijina intreprinderile mici si mijlocii care fac dovada prin situatiile financiare depuse ca nu detin salariati cu contract individual de munca la data de 31 decembrie 2019, cu exceptia sectoarelor mentionate la pct. 9.2, PFA/CMI, daca au fost implicate in transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea si tratamentul pacientilor diagnosticati cu COVID-19 precum si PFA,-urile si ONG-urile cu activitate economica in unul din domeniile de activitate prevazute in Anexa nr. 1 ( la schema de ajutor de stat);
â— Masura 2 – Lista sectoarelor eligibile este prezentata in Anexa nr. 2 (la schema de ajutor de stat);
â— Masura 3 – Lista sectoarelor eligibile este prezentata in Anexa nr. 3 (la schema de ajutor de stat).
Sursa: MFE

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Regim tva facturare despagubiri
Intrebare:
O casa de expeditii a fost contractata de catre un client pentru efectuarea unui transport de marfuri. Casa de expeditii a livrat marfa prin intermediul unui furnizor. Respectivul furnizor a pierdut marfa. Clientul a facturat penalitatile casei de expeditii si casa de expeditii la randul sau furnizorului. Factura se emite cu tva sau nu?
Nu exista o hotarare judecatoreasca a instantei in acest sens.
Casa de expeditii si clientul sunt inregistrare in scopuri...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Achizitie din Cehia cu livrare in Ungaria
Intrebare:
O firma inregistrata in scopuri de TVA in Romania, achizitioneaza marfa de o firma inregistrata in scopuri de TVA in Cehia. Marfa se livreaza direct la clientul din Ungaria, iar firma din Romania emite factura catre acest client din Ungaria care, de asemenea, este inregistrat in scopuri de TVA. Deoarece marfa nu ajunge pe teritoriul Romaniei nu este necesar cod UIT, corect? Cum se declara aceasta achizitie in D300 si D390?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Repartizare dividende catre noii asociati
Intrebare:
Avem in contul 1171 profit nerepartizat de anul trecut. Pana la 01.07.2025 firma avea asociat unic care beneficia de 100% din dividende. De la 01.07.2025 firma mai are un asociat.
Intrebarea este daca si cel de-al doilea asociat poate ridica dividende din profitul anului trecut, cand nu era asociat in firma?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Valorificare stocuri ca deseuri
Intrebare:
Fabrica face pasii necesari pentru a se inchide. Dupa oprirea productiei au ramas stocuri de materii prime de aproximativ 10 milioane ron. Aceste materii prime au fost achizitionate atat de pe piata interna, UE, dar si importuri (tva amanare la plata).
S-a luat legatura cu furnizorii precum si cu alti producatori locali pentru a se preda aceste stocuri chiar si la un pret mai scazut, dar fara succes. Prin urmare, s-au cautat firme de reciclare pentru aceste stocuri. S-a...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Lichidare societate
Intrebare:
O firma depune la ONRC in 17.06.2025 cererea de lichidare cu dizolvare. Mentiunea este aprobata in 19.06.2025 si se ridica in data de 20.06.2025.
Va rugam sa ne spuneti care este perioada de lichidare si cand trebuie depus bilantul de lichidare?
Noi am considerat inceperea lichidarii in 17.06.2025 si finalizarea la 30.06.2025, pentru care depunem declaratiile fiscale. Multumim.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Achizitie parti sociale la alta societate
Intrebare: Societatea noastra a achizitionat parti sociale intr-o alta companie reprezentand 10% din capitalul social al societatii respective (partile sociale au fost platite catre o persoana fizica care are calitatea de asociat in societatea respectiva). Va rugam sa ne confirmati daca inregistrarile contabile de mai jos sunt corecte, iar in caz contrar va rugam sa ne spuneti care sunt cele corecte:
1. La data semnarii contractului de vanzare cumpare privind achizitia de parti sociale datat...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<