Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Guvernul a decis, miercuri, 28 iulie, ca normele metodologice de aplicare a recentelor modificari la Codul Fiscal, prin care a fost extinsa baza de impozitare, sa nu fie deocamdata adoptate, ci ...
Guvernul a decis, miercuri, 28 iulie, ca normele metodologice de aplicare a recentelor modificari la Codul Fiscal, prin care a fost extinsa baza de impozitare, sa nu fie deocamdata adoptate, ci prezentate mai intai in dezbatere publica de catre Ministerul Finanţelor Publice (MFP), urmand sa fie aprobate luni, 2 august.
Proiectul de norme va fi discutat de catre Guvern cu partenerii sociali - sindicate si patronate - in cadrul unei sedinţe a Consiliului Economic si Social (CES) care va avea loc vineri, 30 iulie, au declarat, pentru SFin, surse apropiate CES.
In acest fel, Guvernul incalca prevederile propriei sale Ordonanţe de Urgenţa nr. 58/2010 de modificare a Codului Fiscal, Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative, precum si Legea 52/2003 privind transparenţa decizionala in administraţia publica.
OUG nr. 53/2010, publicata in Monitorul Oficial 431 din 28 iunie 2010, prevede ca in termen de 30 de zile de la data publicarii in Monitor a Ordonanţei se vor elabora de catre Ministerul Finanţelor Publice (MFP) normele metodologice de aplicare, care vor fi aprobate prin hotarare a Guvernului.
De asemenea, Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative prevede la articolul 53, alineatul 1 indice 1, ca „In cazul in care, pentru punerea in aplicare a unui act normativ, sunt prevazute norme de aplicare, in cuprinsul acestuia se va stabili termenul de elaborare a acestora si data intrarii lor in vigoare, care sa nu depaseasca, de regula, 30 de zile de la data intrarii in vigoare a actului normativ”.
Acest lucru inseamna ca cel tarziu pana miercuri, 28 iulie inclusiv, normele metodologice de aplicare ale OUG 53/2010 de modificare a Codului Fiscal ar fi trebuit sa fie aprobate de catre Guvern.
In plus, Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizionala in administraţia publica prevede ca anunţul referitor la elaborarea unui proiect de act normativ trebuie adus la cunostinţa publicului cu cel puţin 30 de zile inainte de supunerea spre analiza, avizare si adoptare de catre autoritaţile publice.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Examen Consultant Fiscal 2024
Anunţul respectiv trebuie sa cuprinda o nota de fundamentare, o expunere de motive sau, dupa caz, un referat de aprobare privind necesitatea adoptarii actului normativ propus, textul complet al proiectului actului respectiv, precum si termenul limita, locul si modalitatea in care cei interesaţi pot trimite in scris propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ.
Legea mai spune ca anunţul referitor la elaborarea unui proiect de act normativ cu relevanţa asupra mediului de afaceri se transmite de catre iniţiator asociaţiilor de afaceri si altor asociaţii legal constituite, pe domenii specifice de activitate, cu cel puţin 30 de zile inainte de supunerea spre analiza, avizare si adoptare de catre autoritaţile publice.
De asemenea, la publicarea anunţului, autoritatea administraţiei publice trebuie sa stabileasca o perioada de cel puţin 10 zile pentru a primi in scris propuneri, sugestii sau opinii cu privire la proiectul de act normativ supus dezbaterii publice.
Sursa
Saptamana Financiara 28/07/2010
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
OANAF 123/2014 a modificat trei formulare importante, printre care si Declaratia 100ANAF vrea sa schimbe declaratiile. Vezi ce formulare ar putea sa nu mai fie valabileAchizitie servicii din stat non-UE. Tratament TVA in cazul unui neplatitor de TVAAntrepozit fiscal. Livrarea productieiD112 pentru taxe salariale: ANAF a actualizat PDF-ul inteligent, conform Ordinului 165/2023Ultimele articole
E-Factura in 2024. Este obligatorie atasarea PDF-ului facturii dupa transmiterea acesteia in sistem?Cum trebuie declarat impozitul pe profit pentru trim. III 2024. Speta importantaGrup fiscal. Cine are obligatia de a raspunde la Notificarea de conformare e-TVAImplementare sistem E-Sigiliu. Este deja in vigoare din ianuarie 2024?Tichete de masa salariati cu CIM partial. Beneficiaza de aceleasi drepturi ca cei cu CIM normal?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"