Tags: lucratori sezonieri, conditii de munca pentru angajati
Ministerul Muncii si Protectiei Sociale a informat recent, printr-un comunicat de presa, ca Liniile Directoare privind lucratorii sezonieri in contextul pandemiei COVID-19 au fost publicate de Comisia Europeana.
Ministerul Muncii si Protectiei Sociale si Ministerul Afacerilor Externe saluta publicarea de catre Comisia Europeana, la 16 iulie a.c., a Liniilor Directoare privind lucratorii sezonieri din Uniunea Europeana in contextul pandemiei de COVID-19.
Liniile Directoare evidentiaza drepturile de care beneficiaza lucratorii sezonieri in baza legislatiei europene si responsabilitatea statelor membre in asigurarea aplicarii corecte a normelor in vigoare, dat fiind riscul de precaritate a conditiilor de munca si de cazare ale lucratorilor sezonieri, exacerbat in contextul pandemiei.
Comisia Europeana subliniaza in aceste Linii Directoare necesitatea unor masuri si actiuni adecvate si urgente din partea statelor membre pentru remedierea acestei situatii si pentru asigurarea respectarii drepturilor in vigoare si a normelor de protectie sociala si sanitara, adaptate conditiilor create de pandemie. in acest sens, este promovata consolidarea cooperarii intre statele membre pe tema conditiilor de munca ale lucratorilor sezonieri, precum si cresterea numarului de inspectii pe teren, inclusiv cu sprijinul Autoritatii Europene a Muncii.
Documentul raspunde demersurilor constante ale Romaniei la nivelul institutiilor europene privind elaborarea unor recomandari specifice pentru categoria lucratorilor sezonieri mobili in Uniunea Europeana, care sa ia in considerare caracterul particular al statutului acestora si necesitatea asigurarii si implementarii unor masuri consolidate de protectie sociala si sanitara, mai ales in contextul pandemiei COVID.
Demersurile autoritatilor romane, prin Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, au avut ca punct de plecare constatarile referitoare la vulnerabilitatea lucratorilor romani sezonieri care isi desfasoara activitatea in alte state membre pe perioada pandemiei si recunoasterea caracterului esential al muncii acestora pentru buna functionare a pietei unice europene si a economiilor statelor membre.
In acest context, actiunile realizate au urmarit asigurarea egalitatii de tratament si respectarea principiului nediscriminarii lucratorilor sezonieri, combaterea muncii nedeclarate, implementarea reglementarilor europene si nationale in materie de sanatate si siguranta la locul de munca, informarea partilor cu privire la drepturile si obligatiile ce le revin si consolidarea inspectiilor pe teren, aspecte ce sunt reflectate si in Liniile Directoare prezentate de Comisia Europeana.
Ministerul Muncii si Protectiei Sociale si Ministerul Afacerilor Externe vor continua sa promoveze la nivel european si bilateral importanta respectarii drepturilor sociale si a normelor privind sanatatea si siguranta la locul de munca pentru lucratorii sezonieri romani care isi desfasoara activitatea in alte state membre, atat in contextul pandemiei de COVID-19, cat si pe termen lung.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Obligatia generarii codului UIT
Intrebare:
O societate din Romania a comandat anumite bunuri din China. La momentul lansarii comenzii, a comunicat si informatiile necesare pentru generarea codului UIT.
Cu toate acestea, societatea a fost pusa in situatia in care am primit bunurile direct la sediu fara a primi DVI pentru importul bunurilor in Romania si fara sa aiba posibilitatea de a genera un cod UIT pe care sa il comunice transportatorului.
Din detaliile aflate ulterior de la furnizor, bunurile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Declaratia unica venituri inchiriere imobile
Intrebare:
Persoana fizica care detine doua imobile prin contract de vanzare cumparare cu procurator de fonuduri prin donatie, cumparatorul ii face procura notariala procuratorului de fonduri cu puteri depline in ceeea ce priveste imobilele. Acesta le are inchiriate in regim turistic (booking). Intrebarea este cine depune declaratia unica privind declararea veniturilor?
Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Arendarea unui teren intravilan intre persoane juridice
Intrebare:
Detinem un teren intravilan pe care nu il folosim si dorim sa il dam in arenda catre o persoana juridica.
Se poate face un contract de dare in arenda cu titlu gratuit, fara sa solicitam plata nici unei arende? Ce implicatii fiscale are aceasta situatie? (facturare, tva, taxe, tratament fiscal).
Daca incheiem un contract cu o suma foarte mica (pentru a nu se da in mod gratuit) ne puteti ajuta cu o monografie contabila pentru arenda si de asemenea cum se...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Modificare contract inchiriere
Intrebare:
O persoana fizica a inregistrat un contract de cedare a folosintei bunirilor cu o societate (asociatie sportiva). In conditiile in care in anul fiscal 2024 Asociatia nu a platit chiria lunara convenita prin contract, persoana fizica mai are obligatia de a depune Declaratia unica? Oare nu ar fi trebuit anuntat Anaf-ul ca nu s-au mai incasat sumele din chirie si sa depuna C168 sau o conventie de amanare a platii sumelor prevazute in contract? Partile nu doresc rezilierea contractului,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<