Tags: lucratori sezonieri, conditii de munca pentru angajati
Ministerul Muncii si Protectiei Sociale a informat recent, printr-un comunicat de presa, ca Liniile Directoare privind lucratorii sezonieri in contextul pandemiei COVID-19 au fost publicate de Comisia Europeana.
Ministerul Muncii si Protectiei Sociale si Ministerul Afacerilor Externe saluta publicarea de catre Comisia Europeana, la 16 iulie a.c., a Liniilor Directoare privind lucratorii sezonieri din Uniunea Europeana in contextul pandemiei de COVID-19.
Liniile Directoare evidentiaza drepturile de care beneficiaza lucratorii sezonieri in baza legislatiei europene si responsabilitatea statelor membre in asigurarea aplicarii corecte a normelor in vigoare, dat fiind riscul de precaritate a conditiilor de munca si de cazare ale lucratorilor sezonieri, exacerbat in contextul pandemiei.
Comisia Europeana subliniaza in aceste Linii Directoare necesitatea unor masuri si actiuni adecvate si urgente din partea statelor membre pentru remedierea acestei situatii si pentru asigurarea respectarii drepturilor in vigoare si a normelor de protectie sociala si sanitara, adaptate conditiilor create de pandemie. in acest sens, este promovata consolidarea cooperarii intre statele membre pe tema conditiilor de munca ale lucratorilor sezonieri, precum si cresterea numarului de inspectii pe teren, inclusiv cu sprijinul Autoritatii Europene a Muncii.
Documentul raspunde demersurilor constante ale Romaniei la nivelul institutiilor europene privind elaborarea unor recomandari specifice pentru categoria lucratorilor sezonieri mobili in Uniunea Europeana, care sa ia in considerare caracterul particular al statutului acestora si necesitatea asigurarii si implementarii unor masuri consolidate de protectie sociala si sanitara, mai ales in contextul pandemiei COVID.
Demersurile autoritatilor romane, prin Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, au avut ca punct de plecare constatarile referitoare la vulnerabilitatea lucratorilor romani sezonieri care isi desfasoara activitatea in alte state membre pe perioada pandemiei si recunoasterea caracterului esential al muncii acestora pentru buna functionare a pietei unice europene si a economiilor statelor membre.
In acest context, actiunile realizate au urmarit asigurarea egalitatii de tratament si respectarea principiului nediscriminarii lucratorilor sezonieri, combaterea muncii nedeclarate, implementarea reglementarilor europene si nationale in materie de sanatate si siguranta la locul de munca, informarea partilor cu privire la drepturile si obligatiile ce le revin si consolidarea inspectiilor pe teren, aspecte ce sunt reflectate si in Liniile Directoare prezentate de Comisia Europeana.
Ministerul Muncii si Protectiei Sociale si Ministerul Afacerilor Externe vor continua sa promoveze la nivel european si bilateral importanta respectarii drepturilor sociale si a normelor privind sanatatea si siguranta la locul de munca pentru lucratorii sezonieri romani care isi desfasoara activitatea in alte state membre, atat in contextul pandemiei de COVID-19, cat si pe termen lung.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Monografie contabila ajutoare acordate membrilor - ONG
Intrebare:
Un sindicat al profesorilor (organizatie nonprofit) acorda ajutoare membrilor de sindicat (nastere, deces, boala etc).
Pentru a se acorda un ajutor, e necesar sa se faca un dosar cu actele necesare (cerere cu acordarea ajutorului si acte doveditoare sa vedem daca e de nastere, deces, boala).
Aceste cereri ( dosar) le incadram in contabilitate ca si intrari de la persoane fizice (cont 462).
Nota contabila ajutor nastere, boala: 6588 =...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Prestari servicii consultanta Marea Britanie
Intrebare:
Am incheiat un contract de consultanta in marketing (livrabile: strategie de brand, plan si strategie de marketing,plan de expansiune internationala a afacerii) cu o firma din Marea Britanie.
Initial am retinut si virat la stat impozit pe venitul nerezidentilor in cota de 16% pentru facturile primite, dar acum firma din UK ne-a trimis certificatul de rezidenta fiscala.
Mai trebuie retinut vreun impozit in aceste conditii sau trebuie sa ii restituim...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Tratamentul contabil al operatiunilor de lichidare
Intrebare:
Pentru o societate comerciala infiintata in anul 2019 asociatii (51% persoana juridica si 49% persoana fizica) doresc lichidarea si radierea acesteia. Aceasta societate a avut pierdere de la infiintare, nu a reusit sa isi desfasoare obiectul de activitatea, a avut costuri doar pe zona juridica referitor actualizare date si taxe postale etc.
Societatea se va inchide prin procedura de dizolvare si lichidare voluntara.
In balanta de verificare sunt...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Regim TVA operatiuni intracomunitare
Intrebare:
PJ RO (A) vinde din Romania catre o filiala a ei cu VAT de FR (A1) si cu VAT de DE (A2) produse finite, al caror producator este A.
Ulterior produsele finite sunt vandute de pe VAT FR si DE catre clienti final din comunitate.
Practic se realizeaza livrari intracomunitare de la A la A1 si de la A la A2. In acelasi timp A1 si A2, realizeaza fiecare in parte cate o achizitie intracomunitara, respectiv cate o livrare intracomunitara catre clientii finali B(ES)...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Livrare intracomunitara bunuri, cod invalid in VIES, diferente suplimentare de plata TVA
Intrebare:
PJ RO, in cadrul controlului de fond pe TVA perioada 2018-2021, au fost identificate livrari intracomunitare efectuate catre PJ din state membre UE, dar aparent cu cod de TVA invalid in momentul emiterii facturilor. Mentionam ca codurile de TVA sunt valide la zi pe aplicatia VIES. Pentru tranzactiile respective au fost emise facturi conforme, documente de livrare CMR, avize etc., respectiv sumele au fost incasate in intregime. Societatea nu poate face dovada validitatii codului TVA...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<