Tags: lucratori sezonieri, conditii de munca pentru angajati
Ministerul Muncii si Protectiei Sociale a informat recent, printr-un comunicat de presa, ca Liniile Directoare privind lucratorii sezonieri in contextul pandemiei COVID-19 au fost publicate de Comisia Europeana.
Ministerul Muncii si Protectiei Sociale si Ministerul Afacerilor Externe saluta publicarea de catre Comisia Europeana, la 16 iulie a.c., a Liniilor Directoare privind lucratorii sezonieri din Uniunea Europeana in contextul pandemiei de COVID-19.
Liniile Directoare evidentiaza drepturile de care beneficiaza lucratorii sezonieri in baza legislatiei europene si responsabilitatea statelor membre in asigurarea aplicarii corecte a normelor in vigoare, dat fiind riscul de precaritate a conditiilor de munca si de cazare ale lucratorilor sezonieri, exacerbat in contextul pandemiei.
Comisia Europeana subliniaza in aceste Linii Directoare necesitatea unor masuri si actiuni adecvate si urgente din partea statelor membre pentru remedierea acestei situatii si pentru asigurarea respectarii drepturilor in vigoare si a normelor de protectie sociala si sanitara, adaptate conditiilor create de pandemie. in acest sens, este promovata consolidarea cooperarii intre statele membre pe tema conditiilor de munca ale lucratorilor sezonieri, precum si cresterea numarului de inspectii pe teren, inclusiv cu sprijinul Autoritatii Europene a Muncii.
Documentul raspunde demersurilor constante ale Romaniei la nivelul institutiilor europene privind elaborarea unor recomandari specifice pentru categoria lucratorilor sezonieri mobili in Uniunea Europeana, care sa ia in considerare caracterul particular al statutului acestora si necesitatea asigurarii si implementarii unor masuri consolidate de protectie sociala si sanitara, mai ales in contextul pandemiei COVID.
Demersurile autoritatilor romane, prin Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, au avut ca punct de plecare constatarile referitoare la vulnerabilitatea lucratorilor romani sezonieri care isi desfasoara activitatea in alte state membre pe perioada pandemiei si recunoasterea caracterului esential al muncii acestora pentru buna functionare a pietei unice europene si a economiilor statelor membre.
In acest context, actiunile realizate au urmarit asigurarea egalitatii de tratament si respectarea principiului nediscriminarii lucratorilor sezonieri, combaterea muncii nedeclarate, implementarea reglementarilor europene si nationale in materie de sanatate si siguranta la locul de munca, informarea partilor cu privire la drepturile si obligatiile ce le revin si consolidarea inspectiilor pe teren, aspecte ce sunt reflectate si in Liniile Directoare prezentate de Comisia Europeana.
Ministerul Muncii si Protectiei Sociale si Ministerul Afacerilor Externe vor continua sa promoveze la nivel european si bilateral importanta respectarii drepturilor sociale si a normelor privind sanatatea si siguranta la locul de munca pentru lucratorii sezonieri romani care isi desfasoara activitatea in alte state membre, atat in contextul pandemiei de COVID-19, cat si pe termen lung.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Reguli privind acordarea deducerii personale
Intrebare:
In situatia in care intr-o luna unui salariat i se incheie un contract de munca si revine la munca in aceeasi luna, facandu-i-se un alt contract de munca, beneficiaza de deducere personala de baza la calculul impozitului pe venit pentru ambele venituri realizate in luna respectiva sau din deducerea la care are drept venitul din al doilea contract de munca se va scadea deducerea de care a beneficiat la venitul realizat in baza contractului de munca initial? In ambele contracte,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Diurna externa
Intrebare:
Pentru deplasarile externe ale administratorului (cu contract de mandat) se acorda diurna. Exemplu concret:
- pleaca in delegatie in 19.12.2024 la ora 23 de la domiciliu, alimenteaza cu carburant autoturismul inainte de a parasi Romania (aproape de trecerea frontierei) in data de 20.12.2024 la ora 4:30 AM.
- se intoarce in Romania in data de 23.12.2024 si alimenteaza cu carburant autoturismul in localitatea unde societatea isi are sediul la ora 11:24...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Monografie contabila plata efectuata cu cardul personal
Intrebare:
Asociatul unic si administrator in acelasi timp, cumpara un laptop si echipamentul pentru el, valoare 8000 lei. Are factura pe firma, dar plata o face cu cardul de cumparaturi emis pe numele lui, adica persoana fizica. Face acest lucru, ca sa plateasca in mai multe rate fara dobanda. Care sunt notele contabile? Firma este la impozit pe profit,neplatitoare de TVA.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Intreprinderi legate. 8 Microintreprinderi, 4 asociati
Intrebare:
Intreprinderi legate - asociati comuni, dar minoritari - 25%.
In 8 microintreprinderi avem aceeasi 4 asociati cu cate 25% parti sociale fiecare. Doi dintre asociati sunt sot-sotie si sunt si administratori in toate cele 8 microintreprinderi. Au acelasi cod CAEN de desfasurare a activitatii. Nu sunt facturate servicii intre microintreprinderi, nu au nici o legatura financiara intre ele, fiecare microintreprindere are o baza de clienti diferita fata de care se...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<