Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Noua Casa in 2023: Programul continua si anul acesta cu un plafon de garantii de 1,5 miliarde de lei(Proiect)

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Stancu Alina la 19 Ian. 2023
Noua Casa in 2023: Programul continua si anul acesta cu un plafon de garantii de 1,5 miliarde de lei (Proiect)
Tags: noua casa, plafon noua casa

Si in acest an Ministerul Finantelor faciliteaza achizitia unei locuinte, si aloca, conform unui Proiect de Hotarare publicat pe site-ul oficial, un plafon considerabil pentru garantarea creditelor imobiliare in cadrul acestui Program, respectiv 1,5 miliarde de lei.

Propunerea de alocare de plafon pentru anul 2023 se bazeaza pe analiza comportamentului bancilor si beneficiarilor in anul 2022 si pe tendintele pietei imobiliare si a creditelor ipotecare previzionate pentru anul 2023.

Finantarea se acorda in lei, pentru achizitia unei singure locuinte, iar valoarea maxima a creditului care poate fi accesat este de 66.500 euro – pentru locuinte al caror pret este de maximum 70.000 euro, avansul solicitat fiind de 5% si 119.000 euro – pentru locuinte al caror pret este de maximum 140.000 euro, in acest caz avansul solicitat fiind de 15%.

Lansat in 2009 sub numele de Prima Casa, programul guvernamental a adunat pana in prezent 330.875 de garantii si promisiuni de garantare acordate celor care au accesat finantarea.

‘’Avand in vedere ca de la inceputul anului s-au primit numeroase solicitari din partea institutiilor de credit participante in Program, precum si din partea unor potentiali beneficiari ai Programului in ceea ce priveste demararea noii etape a Programului pentru anul 2023, prin alocarea de plafon in cadrul programului ”Noua casa” si tinand cont ca prin Legea nr. 360/2022 au fost aprobate plafoanele unor indicatori specificati in cadrul fiscal-bugetar pe anul 2023, este necesar a se asigura continuitatea si predictibilitatea Programului pentru sustinerea corespunzatoare a pietei imobiliare’’, mentioneaza initiatorii proiectului.

Propunerea de alocare de plafon pentru anul 2023 asigura continuarea in conditii optime a programului ”Noua casa” fara a se crea disfunctionalitati resimtite in randul beneficiarilor persoane fizice care doresc achizitionarea unei locuinte. Propunerea de alocare de plafon pentru anul 2023 se bazeaza in primul rand pe analiza comportamentului bancilor si beneficiarilor in anul 2022 si nu in ultimul rand pe tendintele pietei imobiliare si a creditelor ipotecare previzionate pentru anul 2023. 

De asemenea, continuarea Programului este foarte importanta pentru segmentul de populatie reprezentat in principal de potentialii beneficiari tineri si foarte tineri (cu varsta cuprinsa intre 18 si 28 de ani), care nu au venituri suficient de mari incat sa poata sustine un proces rapid de economisire a avansului (in cazul creditelor ipotecare standard, nivelul avansului minimum solicitat este de peste 15% din valoarea locuintei care se achizitioneaza prin credit, in vreme ce in cazul locuintelor achizitionate prin Program avansul este de minimum 5%, in cazul in care valoarea finantarii este de maximum 70.000 EUR, echivalent lei) si se afla la prima achizitie de locuinta si in general intampina dificultati mai mari in accesarea si sustinerea unui credit ipotecar. 

Se impune a fi facuta precizarea ca anul 2022 a fost un an atipic din perspectiva tranzactiilor imobiliare finantate prin credite ipotecare, caracterizat de un grad mare de incertitudine, alimentata pe de o parte de criza generata de razboiul din Ucraina, iar pe de alta parte de contextul inflationist si de crestere galopanta a indicilor variabili care intra in componenta structurii de cost a creditelor, care au redus semnificativ cererea. 

In anul 2023 se asteapta ca tranzactiile din zona imobiliara sa fie influentate de mai multi factori. In ipoteza in care contextul geopolitic se va stabiliza, inflatia se va tempera, iar indicii variabili nu vor mai avea fluctuatii pozitive, este de asteptat ca volumul tranzactiilor finantate prin credite ipotecare sa creasca, sens in care se propune alocarea unui plafon total la nivelul anului 2023, care sa poata sustine revenirea cererii pe acest segment.

Avand in vedere gradul de consum pana la data de 31.12.2022 al plafonului alocat pentru anul 2022 de cca 70% in actualul cadru contextual al activitatii de creditare a locuintelor destinate populatiei, se propune alocarea unui plafon de garantare de 1,5 miliarde lei, ca plafon total al garantiilor care pot fi emise in anul 2023 in cadrul programului ”Noua casa”, la nivelul plafonului de garantare aprobat pentru anul 2022. 

Totodata, avand in vedere rezultatele inregistrate in derularea Programului in anul 2022, precum si semnalele primite atat din partea finantatorilor participanti in Program cat si din partea potentialilor beneficiari, se propune ca pentru anul 2023, sa fie aprobata alocarea unui plafon al garantiilor care pot fi emise potrivit art. 1 alin. (6) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 368/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, de 1.500 milioane lei. 

 

sursa: MFP

Stancu Alina de Stancu Alina
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Noua Casa in 2023: Programul continua si anul acesta cu un plafon de garantii de 1,5 miliarde de lei(Proiect)":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016