Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Precizari OFICIALE privind conectarea aparatelor de marcat electronice fiscale la sistemul informatic ANAF

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 29 Nov. 2021 Exclusiv
Precizari OFICIALE privind conectarea aparatelor de marcat electronice fiscale la sistemul informatic ANAF
Tags: case de marcat elecronice, conectarea caselor de marcat la anaf

Administratia Judeteana a Finantelor Publice Vrancea reaminteste operatorilor economici, utilizatori de aparate de marcat electronice fiscale (AMEF) incadrati in categoria contribuabililor mici si mijlocii faptul ca, potrivit legislatiei in vigoare, au obligatia de a asigura conectarea la distanta a acestora, cu respectarea termenelor stabilite la art. 3 alin. (1) lit. b) din OpANAF nr. 435/25.03.20211.

Termenul limita de conectare a AMEF detinute de operatorii economici incadrati in categoria contribuabililor mici si mijlocii este 30.11.2021.

Conectarea se realizeaza pentru toate modelele de AMEF instalate in zone deservite de retelele de comunicatii pentru care Institutul National de Cercetare - Dezvoltare in Informatica –ICI Bucuresti a eliberat aviz tehnic favorabil si, dupa caz, supliment de aviz, conform prevederilor legale stabilite la art. 3 alin. (7) din OUG nr 28/1999.

Harta zonelor deservite de retelele de comunicatii publicata pe pagina oficiala de internet ANCOM poate fi consultata accesand link-ul urmator : https://www.aisemnal.ro/home .

Dupa realizarea conectarii la sistemul informatic, conform procedurii, operatorul economic detinator al aparatului de marcat, poate verifica prin intermediul Spatiului Privat Virtual, eventualele mesaje pe care sistemul informatic le poate transmite referitoare la disfunctionalitatile transmiterii fisierelor de la aparatele de marcat electronice fiscale la sistemul informatic, conform prevederilor art. 2 alin (2) din OpANAF nr. 435/2021.

Institutia face precizarea ca prevederile art. 3 si art. 4 din OPANAF nr. 627/2018 cu privire la completarea si transmiterea „Declaratiei privind aparatele de marcat electronice neutilizate” –F4109, raman aplicabile inclusiv pentru aparatele de marcat electronice fiscale conectate la sistemul informatic. 

Datele inregistrate de aparatele de marcat electronice fiscale pana la momentul realizarii conectarii vor fi transmise de operatorul economic prin depunerea declaratiei A4200 pana pe 20 a lunii urmatoare celei de raportare. Dupa momentul conectarii aparatului de marcat electronic fiscal la sistemul informatic datele inregistrate de acesta se vor transmite automat ,dupa generarea raportului Z de inchidere zilnica, fara a mai fi necesara transmiterea declaratiei A4200.

In situatia in care, operatorul economic detinator de AMEF, a primit prin intermediul serviciului Spatiul Privat Virtual, situatia ce cuprinde informatii cu privire la erorile identificate si fisierele ce contin date fiscale care nu au putut fi transmise de la aparatul de marcat electronic fiscal la sistemul informatic, si a constatat ca exista fisiere identificate ca fiind netransmise acesta va intreprinde demersurile necesare in vederea transmiterii datelor prin intermediul de declaratiei A4200, in conformitate cu prevederile art. 2 din OpANAF nr. 627/2018.

Conectarea AMEF la sistemul informatic al ANAF va presupune renuntarea la anumite declaratii care se depun periodic de catre contribuabili avand ca efect o simplificare a obligatiilor declarative, in eventualitatea realizarii cu succes a procesului si transmiterii datelor complete.

In situatia in care contribuabilii utilizeaza AMEF instalate in zone nedeservite de retele de comunicare electronice, au obligatia completarii si transmiterii declaratiei prevazute in Anexa 2 la OpANAF nr. 435/2021.

Declaratia (F4110) se completeaza cu ajutorul programului de asistenta pus la dispozitie pe site-ul ANAF in sectiunea Servicii online - Descarcare Declaratii si se depune in format PDF, cu fisier XML atasat, semnat electronic, prin mijloace de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

ATENTIE! Nerespectarea obligatiei de a asigura conectarea la distanta a AMEF, in vederea transmiterii de date fiscale catre ANAF, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 8.000 si 10.000 lei, in conformitate cu prevederile art. 10 lit. ff), coroborate cu prevederile art. 11 alin. (1) lit. j), din O.U.G. nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, cu modificarile si completarile ulterioare.


Sursa: ANAF
Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Precizari OFICIALE privind conectarea aparatelor de marcat electronice fiscale la sistemul informatic ANAF":
Rating:

Nota: 2.83 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016