Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Scrisoare de renuntare la recuperarea soldului creditului primita din partea bancii. Implicatii fiscale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 31 Iul. 2020 Exclusiv
Tags: implicatii fiscale, recuperarea soldului creditului, scrisoare de renuntare

Firma platitoare de impozit pe profit are contractat un credit bancar pentru care inregistreaza intarzieri repetate la plata ratelor. Societatea primeste scrisoare din partea bancii ca aceasta renunta la recuperarea soldului creditului si datoria se stinge "in temeiul art.1629 si urmatorul Cod Civil, Remiterea de datorie". Care sunt implicatiile fiscale si monografia contabila pentru stingerea creditului? As avea nevoie de un raspuns urgent, daca se poate, in vederea finalizarii bilantului contabil pe 2019.

Raspunsul consultantului fiscal Olga Crevelescu:
 
Potrivit Art. 1629 din Codul civil, remiterea de datorie are loc atunci cand creditorul il libereaza pe debitor de obligatia sa.
Remiterea de datorie este totala, daca nu se stipuleaza contrariul.
Ea poate fi cu titlu oneros sau cu titlu gratuit, potrivit naturii actului prin care aceasta se realizeaza.
 
In urma discutiei telefonice, ati mentionat ca nu aveti alt act prin care sa se stabileasca o alta operatiune economica (de genul unei cesiuni de creanta ori o plata), deci putem stabili fondul economic al tranzactiei drept o anulare de datorie.
 
Potrivit Reglementarilor contabile, in creditul contului 758 "Alte venituri din exploatare" se inregistreaza sume prescrise, scutite sau anulate, potrivit legii, reprezentand datorii fata de furnizori, creditori diversi, actionari/asociati (401, 404, 462, 455, 457 si alte conturi in care urmeaza sa se evidentieze sumele respective).
 
Prin urmare, opinia mea este ca datoria anulata se stinge din punct de vedere contabil prin evidentierea unui venit (contul 7588):
5191 = 7588
 
Venitul astfel obtinut este impozabil, nefiind mentionat ca neimpozabil la art. 23 din Codul fiscal.




Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Scrisoare de renuntare la recuperarea soldului creditului primita din partea bancii. Implicatii fiscale":
Rating:

Nota: 2.5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016