Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Deductibilitate TVA marfa expirata

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Mai. 2010
Tags: tva, deductibiltiate tva

Deductibilitate TVA marfa expirata Irina Coma Intrebare: Pentru o firma care are incheiat un contract de franciza pentru administrarea unei benzinarii, conform contractului produsele expirate vandute ...

Deductibilitate TVA marfa expirata
Irina Coma

Intrebare: Pentru o firma care are incheiat un contract de franciza pentru administrarea unei benzinarii, conform contractului produsele expirate vandute in magazin (ciocolata, sucuri, etc) se refactureaza catre firma. Sunt aceste cheltuieli deductibile? Daca nu, atunci nici TVA nu avem drept sa deducem?

Cei de la fisc au spus ca daca factura are TVA trebuie evidentiat in jurnalul de cumparari, deci sa presupunem ca facem inregistrarea

                         %                       =                         401 
                       6588
                       4426

si 635=4426 sau 635=4427?

Cum evidentiem in decontul de TVA?

Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro
Singurul loc unde toate intrebarile isi gasesc raspuns.
Convinge-te CLICK AICI


Raspuns:
Intr-adevar, daca primiti o factura cu TVA de la un partener stabilit pe teritoriul national aveti urmatoarele obligatii:

a) d.p.d.v. contabil: sa efectuati inregistrarea prin formula 4426 = 401;
b) d.p.d.v. fiscal:

- sa evidentiati operatiunea in jurnalul pentru cumparari;
- sa raportati operatiunea prin:

1. decontul de TVA cod 300;
2. declaratia semestriala cod 394.

Suma TVA inscrisa pe factura reprezinta pentru dvs. TVA deductibila pentru care urmeaza sa analizati in ce masura se poate sau nu se poate exercita dreptul de deducere.

Daca marfurile sunt facturate chiar in luna in care expira valabilitatea produselor, se limiteaza dreptul de deducere a TVA chiar in perioada fiscala in care are loc receptia acestora in gestiune. in acest caz se efectueaza inregistrarea

                          658                            =                           4426

iar suma respectiva dimunueaza suma dedusa prin randul 26 "SUB-TOTAL TAXA DEDUSA CONFORM ART. 145"

Daca produsele expira in lunile imediat urmatoare, ajustarea se efectueaza la momentul constatarii depasirii termenului de valabilitate in baza procesului verbal incheiat de catre o comisie desemnata in acest scop.

Aici trebuie sa analizati in ce masura va incadrati in prevederile articolului 128 alineatul 8 litera b) din Codul fiscal si punctul 6 alineatul 11 din normele de aplicare. Astfel, in sensul art. 128 alin. (8) lit. b) din Codul fiscal, nu se considera livrare de bunuri cu plata bunurile de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate, daca sunt indeplinite in mod cumulativ urmatoarele conditii:

- bunurile nu sunt imputabile;
- degradarea calitativa a bunurilor se datoreaza unor cauze obiective dovedite cu documente.
- se face dovada ca s-au distrus bunurile si nu mai intra in circuitul economic.

Daca nu va incadrati la aceste prevederi, deoarece bunurile deja expirate sau care urmeaza a expira nu mai pot fi destinate realizarii de operatiuni taxabile, firma dvs. nu isi poate exercita dreptul de deducere inscrisa in factura furnizorului.

De aceea, mi se pare mai corecta formula contabila

                                   635                          =                   4426

deoarece se efectueaza in baza articolului 148 litera c) care prevede ca persoana impozabila isi pierde dreptul de deducere a taxei pentru bunurile mobile nelivrate in conditiile in care nu se aplica regulile privind livrarea catre sine.

Astfel, in situatia in care se efectueaza inregistrarea

                                    635                        =                   4426

 inseamna ca are loc ajustarea dreptului de deducere a TVA in baza prevederilor articolului 148 din Codul fiscal. In acest caz, operatiunea se evidentiaza in jurnalul pentru cumparari, cu semnul minus si se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la randul 21 denumit "Achizitii de bunuri si servicii taxabile cu cota de 19%".

Daca se efectueaza inregistrarea

                                     658                         =                 4427

inseamna ca are loc o livrare catre sine, operatiune care se considera asimilata unei livrari de bunuri in baza prevederilor articolului 128 alineatul 4 din Codul fiscal. in acest caz, firma dvs. are urmatoarele obligatii:

• sa emita o autofactura;
• sa evidentieze operatiunea in jurnalul pentru vanzari, cu semnul plus;
• sa raporteze operatiunea in decontul de TVA cod 300 la randul 19 "Livrari de bunuri si servicii taxabile cu cota de 19%".

Indiferent de faptul ca sumele aferente produselor expirate se inregistreaza prin contul 635 sau 658 si in contul 607 sau 6588, acestea sunt considerate cheltuieli nedeductibile d.p.d.v. fiscal la determinarea profitului impozabil deoarece nu sunt aferente realizarii de venituri impozabile.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Deductibilitate TVA marfa expirata ":
Rating:

Nota: 3.17 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016