Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Ariton, scos de sub urmarire in cazul Petrom din lipsa de probe. Dosarul a fost instrumentat de Kovesi

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Sep. 2010
Tags: urmarire penala

Noul ministru al Economiei, Ion Ariton, a fost cercetat in 2003 pentru neglijenta in serviciu si fals intelectual de catre Codruta Kovesi, in cazul unui prejudiciu de peste 7 miliarde de lei vechi ...


Noul ministru al Economiei, Ion Ariton, a fost cercetat in 2003 pentru neglijenta in serviciu si fals intelectual de catre Codruta Kovesi, in cazul unui prejudiciu de peste 7 miliarde de lei vechi adus Petrom Sibiu, fiind insa scos de sub urmarire penala, intrucat nu au fost probe clare de vinovatie.

Dosarul a pornit de la o plangere a Societatii Nationale a Petrolului Petrom, din 2002, impotriva a noua persoane, gestionari, lucratori comerciali si a directorului comercial al Peco Sibiu din acea perioada, Ion Ariton, care avea in subordinea sa pe seful Depozitului, de asemenea cercetat in dosar, potrivit rezolutiei de scoatere de sub urmarire penala a Parchetului de pe langa Tribunalul Sibiu.

Petrom reclama faptul ca, prin neindeplinirea atributiilor de serviciu, acestia au produs societatii un prejudiciu de 10 miliarde de lei.

Unul dintre gestionari s-a sinucis inainte de finalizarea anchetei.

"In urma verificarii acestor variante, precum si a administrarii tuturor probelor necesare lamuririi cauzei s-a constat ca nu exista indicii clare din care sa rezulte ca exista o paguba reala si totodata, nu exista o legatura de cauzalitate intre modul in care invinuitii si-au desfasurat atributiile de serviciu si paguba produsa", se arata in ordonanta.

De asemenea, procurorii au stabilit ca Petrom a calculat prejudiciul prin adunarea lipsurilor la produsele petroliere constate intre 2000 si 2002, insa calculul nu a fost corect, deoarece nu s-au avut in vedere plusurile de combustibil gasit la inventare.

In acest dosar s-a facut o expertiza contabila care a stabilit cuantumul prejudiciului la doua miliarde de lei vechi, insa doar in cazul in care stocurile din 1999 erau corecte.

"Or, nefiind dovezi clare din care sa rezulte ca, la data de 31 decembrie 1999, nu exista lipsuri de combustibil in depozitul Peco Sibiu, nu se poate retine ca reala paguba calculata. Mai mult, s-a constat ca in perioada 2000- 2002 s-au efectuat peste zece inventare si peste patru controale de fond, ocazie cu care nu s-au semnalat lipsuri semnificative din gestiune, nu s-a sesizat disparitia unor documente fiscale sau contabile si nu s-au sanctionat persoanele care facut corecturi in fisele de magazie, desi erau verificate, semnate si barate de comisia de inventariere", potrivit ordonantei procurorului.

Mai mult, procurorii nu au descoperit dovezi ca exista legatura intre modul in care cei noua si-au indeplinit atributiile de serviciu si lipsa de produse petroliere din gestiunea societatii.

Ariton a avut si sechestru pe bunurile sale, insa a contestat masura in instanta si a castigat. De altfel, toate persoanele cercetate in acest dosar au fost scoase de sub urmarire.

Dosarul a fost instrumentat de Codruta Kovesi, cand era procuror la Parchetul Tribunalului Sibiu, actualul procuror general si confirmata de procurorul ierarhic.

Ion Ariton, ales parlamentar in colegiul uninominal 1 din Circumscriptia electorala 34 Sibiu, presedinte al Comisiei de buget-finante din Senat, a depus, vineri, juramantul ca ministru al Economiei.

Ariton a fost, din anul 1993 pana in 2003, pe rand, director comercial si director general al sucursalei Petrom Sibiu.

Potrivit presei locale, in urma scandalului legat de prejudiciul de la Petrom, Ariton a primit o sanctiune de reducere cu 10 la suta a salariului.

Potrivit presedintelui organizatiei municipale a PSD Sibiu, Gheorghe Subitu, in perioada 2002-2003, Ion Ariton a semnat o adeziune la PSD, dupa care s-a retras din organizatie.

In 2003, Ariton a plecat de la Petrom si a fost director la Intermedia, iar in perioada 2005-2007 a fost prefect al Sibiului.

Sursa: Mediafax

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016