Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Cota unica sau impozit progresiv?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 07 Oct. 2010
Tags: cota unica, impozit progresiv

Cota unica sau impozitare progresiva: ce e mai bine pentru romani? Presedintele Traian Basescu vrea cota unica. Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, vrea impozit progresiv.Ambii doresc ...


Cota unica sau impozitare progresiva: ce e mai bine pentru romani?

Presedintele Traian Basescu vrea cota unica. Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, vrea impozit progresiv.

Ambii doresc sa impoziteze orice venit, inclusiv pensiile mici. Ce sistem de impozitare va avea de castigat si care ar fi mai avantajos pentru romani, in acest moment?

Parerile specialistilor in domeniu sunt impartite, fiecare sistem avand atat avantaje, cat si dezavantaje.

In opinia avocatului Ionut Mateescu, impozitul progresiv este modalitatea de organizare a sistemului de taxe si impozite in toate tarile civilizate.

"Eu stiu ca presedintele Basescu are o teorie legata de faptul ca cota unica este un sistem de impozitare care ii favorizeaza pe cei care muncesc cu adevarat. Insa nu este asa in realitate. In primul rand, se poate invoca acest argument, cel legat de practica altor state", a spus Mateescu, pentru Ziare.com.

"Impozitul progresiv este, in toate statele occidentale, apreciat ca fiind unul echitabil pentru contribuabili, pentru ca este normal ca cel care are venituri mai mari sa fie impozitat mai mult decat cei care nu au posibilitatea de a obtine venituri", a adaugat avocatul.

In schimb, impozitarea progresiva ar trebui neaparat insotita de masuri clare de deduceri, asa cum se intampla, de exemplu, in Germania si Italia.

"Intr-adevar, se poate ajunge la impozite de 40 la suta, dar sistemul de deduceri este foarte clar si foarte bine pus la punct, astfel incat exista posibilitatea de a deduce foarte mult din aceste taxe pe care le platesc statului. Statul este interesat, pe principii de echitate, sa evite impozitarea excesiva, in cazul in care sumele de bani obtinute ca si castig sunt folosite in anumite surse. De exemplu, in Germania, se pot deduce cheltuielile cu invatamantul, cu intretinerea efectiva a copiiilor si alte surse de cheltuiala, care la noi nu se luau in considerare in sistemul de deducere", ne-a explicat Mateescu.

De asemenea, sistemul de impozitare progresiva permite colectarea unor sume mai mari la bugetul de stat decat prin cota unica.

"Impozitarea progresiva permite impozitarea unor surse de bani care nu sunt folosite in scopuri absolut necesare pentru subiectul fiscal. De exemplu, achizitionarea de obiecte de lux sau de bunuri care exced nevoilor de stricta necesitate ale familiei", a spus Mateescu.

Desi cota unica a avut avantajul de a atrage unii investitori, acestia nu aduceau intotdeauna un plus valoare economiei romanesti. De exemplu, in perioada 2004 - 2008, in Romania au existat foarte multe tranzactii imobiliare speculative, in urma carora nu s-a resimtit nimic in economie. In schimb, Renault este unul din investitorii care au facut profit pe care l-au reinvestit tot in Romania, si care, la randul sau, a fost favorizat de cota unica.

Sursa: Ziare.com
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016