Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Hotararea 692/2020 modifica Sistemul national electronic de achitare online a obligatiilor de plata catre bugetul general consolidat

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Aug. 2020 Exclusiv
Tags: obligatii de plata, consolidarea bugetului general

Hotararea nr. 692/2020 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 1.235/2010 privind aprobarea Sistemului national electronic de plata online a obligatiilor de plata catre bugetul general consolidat a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 765 din 21 august 2020.

Conform actului normativ care a intrat in vigoare de la 21 august 2020, obligatiile de plata catre bugetul general consolidat se pot achita prin intermediul ghiseului virtual de plati, denumit «Sistemul national electronic de plata online», denumit in continuare SNEP, ca parte componenta a Sistemului electronic national, denumit in continuare SEN. 

Prin intermediul ghiseului virtual de plati, se pot realiza, in conditiile prezentei hotarari, orice plati aferente prestarii oricarui serviciu public, inclusiv oricarui serviciu comunitar de utilitate publica, precum si orice plati aflate in legatura, directa sau indirecta, cu prestarea respectivului serviciu public.

In vederea platii de catre contribuabilii persoane fizice, persoane fizice autorizate, persoane juridice sau alte entitati fara personalitate juridica a obligatiilor de plata catre bugetul general consolidat prin utilizarea mijloacelor electronice de plata sau altor mijloace de plata, stabilite prin decizie a presedintelui autoritatii pentru Digitalizarea Romaniei, institutiile publice care desfasoara activitati de incasare a acestor obligatii se vor inregistra in SNEP pentru furnizarea informatiilor privind cuantumul acestora si pentru asigurarea accesului la o solutie de plata electronica a respectivelor obligatii.  

Monitorizarea modalitatii de implementare a mijloacelor de plata se realizeaza de catre autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei cu avizul Ministerului Finantelor Publice.  

Cheltuielile privind inregistrarea in SNEP si interfatarea, inclusiv cele aferente conectarii la acestea, sunt suportate de catre institutiile publice sau de catre persoanele juridice care presteaza serviciul public sau de catre entitatea beneficiara a sumelor platite prin intermediul ghiseului.
 
 
Extras din Hotararea nr. 692/2020:
 
in temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata,

Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

art. I. -
Hotararea Guvernului nr. 1.235/2010 privind aprobarea Sistemului national electronic de plata online a obligatiilor de plata catre bugetul general consolidat, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 838 din 14 decembrie 2010, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Titlul se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
HOTARARE
privind Sistemul national electronic de plata online"
2. articolul 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
art. 1. -
(1) Obligatiile de plata catre bugetul general consolidat se pot achita prin intermediul ghiseului virtual de plati, denumit «Sistemul national electronic de plata online», denumit in continuare SNEP, ca parte componenta a Sistemului electronic national, denumit in continuare SEN, in conformitate cu termenii si conditiile prezentei hotarari.
(2) Suplimentar fata de platile prevazute la alin. (1), prin intermediul ghiseului virtual de plati, se pot realiza, in conditiile prezentei hotarari, orice plati aferente prestarii oricarui serviciu public, inclusiv oricarui serviciu comunitar de utilitate publica, precum si orice plati aflate in legatura, directa sau indirecta, cu prestarea respectivului serviciu public."
3. La articolul 3, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:
"
(3) In vederea incasarii platilor prevazute la art. 1 alin. (2) prin intermediul ghiseului virtual, entitatile beneficiare ale respectivelor plati se vor inregistra in SNEP."
4. La articolul 5, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
art. 5. -
(1) Cheltuielile privind inregistrarea in SNEP si interfatarea, inclusiv cele aferente conectarii la acestea, sunt suportate de catre institutiile publice sau, in cazurile prevazute la art. 1 alin. (2), de catre persoanele juridice care presteaza serviciul public sau de catre entitatea beneficiara a sumelor platite prin intermediul ghiseului."
5. La articolul 7, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:
"
(3) Dispozitiile alin. (1) si (2) se aplica in mod corespunzator si in cazul platilor realizate prin intermediul ghiseului virtual de plati in conformitate cu dispozitiile art. 1 alin. (2)."
6. La articolul 9, dupa alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu urmatorul cuprins:
"
(5) In cazul serviciilor prevazute la art. 1 alin. (2), virarea sumelor incasate prin intermediul SNEP, in conturile persoanelor juridice care presteaza serviciile publice sau in conturile entitatilor beneficiare, se realizeaza printr-o singura tranzactie, in termen de maximum o zi lucratoare de la data autorizarii tranzactiei, in conformitate cu metodologia stabilita in acest sens de catre autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei cu avizul Ministerului Finantelor Publice."
7. La articolul 10 alineatul (2), litera b) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
b) beneficiarul platii, pentru comisioanele aferente serviciilor de plata percepute de catre furnizorul sau de servicii."
8. articolul 13 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
art. 13. -
Normele metodologice, precum si normele tehnice privind Sistemul national electronic de plata online se stabilesc prin decizie a presedintelui autoritatii pentru Digitalizarea Romaniei, cu avizul Secretariatului General al Guvernului si al Ministerului Finantelor Publice, si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei."

art. II. -

Normele metodologice, precum si normele tehnice privind Sistemul national electronic de plata online, prevazute la art. 13 din Hotararea Guvernului nr. 1.235/2010 privind aprobarea Sistemului national electronic de plata online a obligatiilor de plata catre bugetul general consolidat, cu modificarile si completarile ulterioare, se aproba in 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei hotarari.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Hotararea 692/2020 modifica Sistemul national electronic de achitare online a obligatiilor de plata catre bugetul general consolidat":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016