Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Hotararea 695/2020 modifica normele de implementare a programului „Prima Casa”

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 13 Aug. 2020 Exclusiv
Tags: proiect de hotarare, programul noua casa

UPDATE: Hotararea Guvernului nr. 695/2020 pentru modificarea Hotararii Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casa" a fost publicata in M. Of. nr. 767 din 21 august 2020.

ARTICOL INITIAL:

Ministerul Finantelor Publice a pus in dezbatere un Proiect Hotarare pentru modificarea Hotararii Guvernului nr.717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casa" - publicat in data de 12 august 2020.

Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.129/2020 pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 60/2009 privind unele masuri in vederea implementarii programului "O familie, o casa" publicata in Monitorul Oficial nr.704/05.08.2020, la nivelul legislatiei primare au fost au fost efectuate o serie de modificari menite sa faciliteze accesul persoanelor fizice la achizitia unei locuinte noi in cadrul Programului sau la alte categorii de locuinte prin acordarea de garantii de stat in favoarea fiecarui beneficiar. 
 
Astfel, prin prezentul act normativ se propune adaptarea legislatiei secundare ca urmare a modificarilor efectuate asupra legislatiei primare aferenta acestui Program, dupa cum urmeaza:
 
In ceea ce priveste persoanele fizice, la achizitia unei locuinte noi in cadrul Programului sau la alte categorii de locuinte, beneficiaza de garantii de stat pentru una dintre urmatoarele categorii de finantari:
 
- Valoarea finantarii destinate achizitiei oricarei categorii de locuinte poate fi de maximum 70.000 EUR, echivalent lei la cursul BNR valabil la data incheierii antecontractului de vanzare-cumparare si este compusa din finantarea acordata de institutia de credit, in valoare de maximum 66.500 EUR si avansul platit de beneficiar. Finantarea acordata de institutia de credit este garantata de stat, prin Ministerul Finantelor Publice, in procent de maximum 50%, exclusiv dobanzile, comisioanele si spezele bancare aferente finantarii garantate si acopera maximum 95% din pretul de achizitie al locuintei, dar nu mai mult decat valoarea rezultata din raportul de evaluare a locuintei. 

- In cazul in care se achizitioneaza o locuinta noua sau consolidata, valoarea finantarii poate fi cuprinsa intre 70.001 EUR si maximum 140.000 EUR, echivalent lei la cursul BNR valabil la data incheierii antecontractului de vanzare-cumparare si este compusa din finantarea acordata de institutia de credit, cu o valoare cuprinsa intre  minimum 59.501 EUR si maximum 119.000 EUR, la care se adauga avansul platit de beneficiar. Finantarea acordata de institutia de credit este garantata de stat, prin Ministerul Finantelor Publice, in procent de maximum 60%, exclusiv dobanzile, comisioanele si spezele bancare aferente finantarii garantate si acopera maximum 85% din pretul de achizitie al locuintei, dar nu mai mult decat valoarea rezultata din raportul de evaluare a locuintei.
 
Totodata, urmare interventiei legislative efectuata la nivelul Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.60/2009 prin care au fost individualizate procentele de garantare corespunzatoare fiecarui tip de tranzactie, prin prezentul act normativ procentele de garantare vor fi stabilite la maximum 50% pentru oricare tip de locuinta, in cazul in care valoarea finantarii este pana 70.000 EUR, echivalent lei la cursul BNR valabil la data incheierii antecontractului de vanzare-cumparare si de maximum 60% pentru locuintele noi sau consolidate la care valoarea finantarii este cuprinsa intre 70.001 si 140.000 EUR echivalent leila cursul BNR valabil la data incheierii antecontractului de vanzare-cumparare.
 
De asemenea, se modifica si avansul pe care beneficiarul Programului trebuie sa il plateasca la achizitia locuintei, in functie de valoarea locuintei si de tipul de locuinta. Astfel:
 
Pentru achizitionarea oricarei categorii de locuinte, in cazul in care valoarea finantarii este de maximum 70.000 EUR, echivalent lei, la cursul BNR valabil la data incheierii antecontractului de vanzare-cumparare,inclusiv avansul platit de beneficiar se mentine un avans de minimum5%, acesta reprezentand diferenta dintre pretul de achizitie al locuintei rezultat din antecontractul de vanzare-cumparare si finantarea garantata, iar pentru achizitionarea de locuinte noi si locuinte supuse unor lucrari de interventie in vederea consolidarii si/sau reducerii riscului seismic receptionate la terminarea lucrarilor cu cel mult 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat, in cazul in care valoarea finantarii este cuprinsa intre 70.001 EUR si 140.000 EUR, echivalent lei, la cursul BNR valabil la data incheierii antecontractului de vanzare-cumparareinclusiv avansul platit de beneficiar, avansul care se plateste de beneficiar va fi de minim 15% acesta reprezentand diferenta dintre pretul de achizitie al locuintei rezultat din antecontractul de vanzare-cumpararesi finantarea garantata.  
 
Avand in vedere modificarile si completarile recent aduse Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.60/2009, se impune corelarea normelor de aplicare a acesteia. In acest sens, propunem modificarea definitiilorin ceea ce priveste finantarea garantata pentru cele 3 tipuri de locuinte care se pot achizitiona prin Program, precum si corelarea cu modificarile aduse la  avansul platit de beneficiar.
 
Totodata, prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.129/2020, pentru resistematizarea mecanismului de finantare-garantare, s-a aprobat eliminarea a doua subcomponente ale Programului: cea privind finantarea si garantarea constructiei de locuinte de catre persoane fizice eligibile (constructia fiind realizata in conditiile legii) si ceaprivind upgradarea conditiilor de locuit, prin achizitionarea unei locuinte cu suprafete sau valori mai mari. Prin urmare, propunem abrogarea din cuprinsul normelor de implementare a articolelor privind subcomponenta de constructie de locuinte de catre beneficiarii Programului in regim propriu si asociativ si a celor privind trecerea la o locuinta mai mare ca suprafata sau valoare in cadrul Programului.
 
Totodata, avand in vedere ca prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.129/2020  denumirea programului ”Prima Casa” a fost schimbata in ”Noua Casa”, se propune modificarea titlului Anexei 1 la normele  de implementare in NORME de implementare a programului "Noua casa" pentru achizitia de locuinte.
 
Prin exceptie, pentru reglementarea unor aspecte de ordin practic, se propune modificarea textului de lege astfel:
 
In situatia finalizarii executarii silite imobiliare de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala pentru recuperarea valorii de executare a garantiei platite Finantatorului de catre Ministerul Finantelor Publice si a tuturor accesoriilor aferente, precum si in situatia recuperarii integrale a creantei bugetarerezultate din plata valorii de executare a garantiei, Ministerul Finantelor Publice emite acordul privind radierea dreptului de ipoteca legala de rang I in favoarea statului roman, a interdictiei de instrainare pe o perioada de 5 ani si a interdictiei de grevare cu alte sarcini pe toata durata finantarii garantate, la solicitarea organelor competente ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala in a caror raza teritoriala are domiciliul fiscal debitorul beneficiar al finantarii garantate.

De asemenea, se propune introducerea unei norme tranzitorii referitoare la diferenta alocata si ramasa neutilizata din plafonul total alocat pentru anul 2020 la data intrarii in vigoare a prevederilor prezentei hotararicare se utilizeaza in conditiile prezentei hotarari.
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Hotararea 695/2020 modifica normele de implementare a programului „Prima Casa”":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016