Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Prestatorul casnic in 2024. TOT ce trebuie sa stii despre reglementarea acestor activitati casnice

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 21 Mai. 2024
Tags: prestator casnic, activitati casnice, persoane fizice

Pe langa prestarea muncii in baza unui contract de munca, in mod independent sau ca zilier, incepand din acest an sunt reglementate si activitatile efectuate de catre persoanele fizice in gospodaria unui beneficiar, informeaza ITM Salaj.

Potrivit Legii nr.111/2022 privind reglementarea activitatii prestatorului casnic, se defineste activitatea casnica ca fiind „activitatea ocazionala, necalificata, desfasurata de un prestator casnic in gospodaria beneficiarului casnic, la domiciliul prestatorului casnic sau in alt loc necesar desfasurarii acesteia”.

Prestatorul casnic este definit ca persoana fizica care desfasoara activitati casnice in una sau mai multe gospodarii, in schimbul unei remuneratii acordate exclusiv sub forma de tichete de activitati casnice. Acesta nu poate fi un membru al familiei beneficiarului si trebuie sa aiba cel putin 16 ani. Durata zilnica a programului unui prestator casnic nu poate depasi 12 ore, respectiv 6 ore, in cazul celor cu varsta cuprinsa intre 16 si 18 ani.

Intre prestator si beneficiarul acestor servicii se stabileste un raport juridic bazat pe acordul lor de vointa, fara a fi necesara incheierea unui document scris.

Potrivit legii, activitatile ce pot fi prestate sunt in numar de 34 si includ servicii de cura?enie/ igienizare, spalat/ calcat rufe, servicii de croitorie, servicii de preparare a hranei, servicii de ingrijire persoane dependente, etc. 

Beneficiarul de servicii  si furnizorul acestora convin cu privire la tipul de activitati, numarul de ore sau volumul de munca necesar.

Legea garanteaza prestatorilor drepturi precum: remuneratia prin tichete (valoarea nominala fiind de 15 lei), respectarea demnitatii, protectie impotriva abuzurilor si informare corecta privind utilizarea ustensilelor si a aparatelor. In plus, prestatorii beneficiaza de asigurari sociale, cu retinerea impozitului si contributiei la pensii la preschimbarea tichetelor. Pe de alta parte, obligatiile prestatorilor includ realizarea activitatilor casnice conform intelegerii, pastrarea confidentialitatii, comunicarea oricaror impedimente in activitate si utilizarea adecvata a ustensilelor precum si respectarea legislatiei aplicabile.

Beneficiarii pot cumpara  tichetele, pe suport de hartie  sau pe suport electronic, de la agentiile de ocupare a fortei de munca, de la posta sau de pe Platforma electronica de evidena a desfasurarii activitatilor casnice.

Platforma electronica destinata beneficiarilor si prestatorilor de activitati casnice este functionala, poate fi accesata pe adresa tichete.anofm.ro. si permite efectuarea digitala a tuturor tranzactiilor legate de tichete (achizitionare, inregistrarea orelor de lucru), de inregistrarea detaliilor privind activitatea lucratorilor casnici (numar de ore, tip de activitate casnica desfasurata).

De retinut este faptul ca tichetele pot fi utilizate numai de catre prestatorul casnic ale carui date sunt completate pe acestea, ca nu sunt transferabile altei persoane si  nu pot fi folosite pentru achizitia altor bunuri si servicii.

Normele de aplicare a prevederilor Legii nr.111/2022, aprobate prin H.G. nr.822/2022, stabilesc modelul si modalitatea de acordare a tichetelor de activitati casnice, modul in care beneficiarul casnic le poate utiliza, precum si modalitatea de preschimbarea in bani a acestora de catre prestator.



Sursa: ITM

Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Prestatorul casnic in 2024. TOT ce trebuie sa stii despre reglementarea acestor activitati casnice":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016