Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Prevenirea utilizarii informatiilor specializate

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Nov. 2011
Tags: informatii specializate, abuzul pe piata

Sunt prevazute schimbari in aplicarea Directivei privind utilizarea informatiilor privilegiate si manipularea pietei (abuzul pe piata) (MAD)

Conform prevederilor art. 36 alin.(1) din regulamentul privind licitatiile referitoare la regimul abuzului pe piata aplicabil instrumentelor financiare in sensul art.1 alin. (3) din Directiva 2003/6/CE „in cazul in care produsul licitat prevazut la articolul 4 alineatul (3) este un instrument financiar in sensul art. 1 alin. (3) din Directiva 2003/6/CE, directiva respectiva se aplica licitatiilor cu produsul licitat respectiv."

Precizam ca in considerentul 31 din preambulul regulamentului privind licitatiile se precizeaza urmatoarele, in legatura cu aplicarea Directivei privind abuzul pe piata: „[...] Fara a aduce atingere niciunei dispozitii relevante din Directiva 2003/6/CE, in special legate de orice sanctiuni penale prevazute de legislatia nationala privind abuzul de piata, legea aplicabila pietelor reglementate este dreptul public din statul membru de origine, astfel incat acestea sunt supuse jurisdictiei instantelor administrative din statul membru de origine, dupa cum este stabilit in temeiul legislatiei nationale.

Acest cadru de reglementare se aplica tranzactionarii, nu licitarii, si numai instrumentelor financiare, nu produselor de tip spot. Prin urmare, din motive de certitudine juridica, este adecvat ca prezentul regulament sa prevada ca statul membru de origine al pietei reglementate desemnata drept platforma de licitatie, sa asigure ca legislatia nationala a acestuia extinde cadrul de reglementare mentionat anterior pentru partile sale relevante asupra licitatiilor desfasurate de platforma de licitatie care intra sub jurisdictia sa."

Precizam ca Directiva 2003/6/CE privind utilizarea informatiilor privilegiate si manipularea pietei (abuzul pe piata) este implementata prin Legea nr. 297/2004, Titlul VII al acestei legi fiind consacrat in intregime reglementarii abuzului pe piata, atat sub forma utilizarii de informatii privilegiate, cat si sub forma manipularii pietei de capital. Conform art.253 din Legea nr.297/2004, prevederile Titlului VII referitor la abuzul pe piata „se vor aplica oricarui instrument financiar admis la tranzactionare pe o piata reglementata din Romania sau dintr- un stat membru ori pentru care a fost inregistrata o cerere de admitere la tranzactionare, indiferent daca tranzactia a avut loc sau nu in cadrul respectivei piete reglementate.
 
" Astfel, asa cum se mentioneaza si in preambulul Regulamentului privind licitatiile, prevederile referitoare la abuzul pe piata din Legea nr.297/2004 se aplica tranzactionarii, nu licitarii, si numai instrumentelor financiare, nu produselor de tip spot.

In situatia in care o piata reglementata din Romania este desemnata ca platforma de licitatie in sensul regulamentului privind licitatiile, pentru ca legislatia nationala in materia abuzului pe piata (in speta Legea nr.297/2004) sa se aplice si licitatiilor de certificate de emisii de gaze cu efect de sera, prevederile Titlului VII - Abuzul pe piata din lege trebuie extinse si asupra acestor licitatii, necesitand modificarea prevederilor art. 253 din Legea nr.297/2004. In situatia in care niciuna dintre pietele reglementate din Romania nu este desemnata ca platforma de licitatie, obligatia C.N.V.M. stabilita de MAD implica monitorizarea abuzului pe piata in situatia tranzactionarii pe o piata secundara din Romania de produse care sunt instrumente financiare (instrumente financiare derivate care au drept activ suport certificate de emisii de gaze cu efect de sera), obligatie care revine in sarcina C.N.V.M. si in prezent. Manipularea pietei ar putea aparea, printre altele, in situatia in care tranzactiile de pe piata secundara pot sau ar putea influenta, prin semnale false sau care induc in eroare, oferta sau pretul produselor licitate.

In situatia in care produsul licitat nu este instrument financiar, Regulamentul privind licitatiile introduce un regim separat al abuzului pe piata aplicabil produselor licitate care nu sunt instrumente financiare in sensul prevederilor art. 1 alin.(3) din Directiva 2003/6/CE. Astfel, in conformitate cu prevederile art. 36 alin.(2) din Regulamentul privind licitatiile, in cazul in care produsul licitat prevazut la art. 4 alin. (3) din regulament nu este un instrument financiar in sensul art. 1 alin.(3) din Directiva 2003/6/CE, se aplica dispozitiile art.37-43 din Regulamentul privind licitatiile.

In conformitate cu prevederile art.43, autoritatea nationala competenta care trebuie sa supravegheze in mod eficace piata si sa ia masurile necesare pentru a se asigura ca dispozitiile art.37-42 din regulamentul UE privind licitatiile sunt respectate este autoritatea nationala competenta mentionata la art. 11 din Directiva 2003/6/CE, in cazul Romaniei aceasta autoritate fiind C.N.V.M.

Prin urmare, C.N.V.M. va fi responsabila cu monitorizarea abuzului pe piata in situatia in care certificatele de emisii de gaze cu efect de sera vor fi tranzactionate pe o piata reglementata la vedere din Romania (piata secundara).
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016