Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Un proiect de ordin intocmit de Ministerul Justitiei mentioneaza ca persoanele care au un depozit de bani sau bijuterii la banci pot lasa aceste valori ca mostenire in cazul in care incheie o conventie cu institutia de credit, documentul avand astfel rolul unei dispozitii testamentare.
In concret, asa cum este precizat in proiectul de ordin elaborat de Ministerul de Justitie, persoanele care au astfel de depozite la banci pot semna o dispozitie testamentara, iar in cazul in care testatorul nu poate completa prin scriere olografa clauza cuprinzand dispozitia testamentara, acesta va fi indrumat de catre functionarii institutiei de credit sa incheie un testament autentic. Documentul mai precizeaza: " Sub sanctiunea nulitatii absolute testatorul va completa prin scriere olografa clauza cuprinzand dispozitia testamentara".Potrivit documentului legislativ, dispozitia testamentara se completeaza, se semneaza si se dateaza de catre testator numai in prezenta a doi functionari ai institutiei de credit, special imputerniciti in acest scop, care semneaza pe conventie alaturi de testator. Pasul urmator va fi indeplinit de banca si consta in transmiterea catre Uniunea Nationala a Notarilor Publici a datelor necesare inscrierii dispozitiei testamentare in Registrului national notarial.
Proiectul de ordin face referiri si la datele necesare identificarii persoanelor care vor beneficia de valorile depuse la banca: "Atunci cand este posibil, beneficiarul/beneficiarii dispozitiei testamentare vor fi identificati prin urmatoarele elemente: numele si prenumele, domiciliul sau resedinta ori, pentru persoane juridice, denumirea si sediul lor. De asemenea, clauza va cuprinde si codul numeric personal sau, in cazul persoanelor juridice, atributele de identificare ale acestora, daca acestea sunt cunoscute de testator".
In cazul in care, pana la data decesului testatorului, a fost lichidat contul curent, depozitul sau alt instrument bancar in care au fost depuse de catre acesta sumele de bani, valorile sau titlurile de valoare, dispozitia testamentara referitoare se considera ca fiind revocata. De asemenea, banca este obligata, atunci cand i se solicita aceasta din partea instantei de judecata sau a notarului public, sa furnizeze toate informatiile despre sumele de bani, valorile sau titlurile de valoare depuse de catre defunct.

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Examen Consultant Fiscal 2025

Operare SAGA Exemple practice si recomandari

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Este OFICIAL! BNR a modificat prevederile legate de efectuarea operatiunilor valutareDeclaratia 205 actualizata. Actualizare Declaratie pentru impozitul retinut la sursa si castigurile sau pierderile realizateCNVM a aprobat proiectul de modificare a Normelor privind determinarea, retinerea si virarea impozitului pe…Codul Fiscal 2010 TITLUL V - Capitolul III - Modul de impozitare a veniturilor din economii obtinute din Romania de persoane fizice rezidente in state membre si aplicarea schimbului de informatii in lNoutati legislatie fiscala 15-19 iunie - Monitorul OficialUltimele articole
Repartizarea dividendelor. Firmele cu asociati persoane fizice pot achita contravaloarea dividendelor in euro?Obtinere dividende in 2022. La stabilirea CASS, pentru incadrarea in plafon, se cumuleaza toate veniturile persoanei?Precizari ANAF referitoare la depunerea Declaratiei unice in vederea acordarii bonificatiilor. Ce trebuie sa stie contribuabiliiInfiintarea Bancilor Nationale de Dezvoltare din Romania, adoptata de SenatCesiune parti sociale si nerezidenti. Cum se va plati impozitul aferent cedarii partilor sociale?
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"