Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Va informam ca OpANAF nr. 1162/2016 privind aprobarea Cartei drepturilor si obligatiilor persoanei fizice supuse verificarii situatiei fiscale personale a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 0292 din18 Aprilie 2016.
In temeiul prevederilor art. 11 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, al art. 7 alin. (1), al art. 138 si al art. 342 alin. (1) si (4) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare,presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala emite urmatorul ordin:
Articolul 1
Se aproba Carta drepturilor si obligatiilor persoanei fizice supuse verificarii situatiei fiscale personale, prevazuta in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Articolul 2
Directia generala control venituri persoane fizice va lua masuri pentru ducerea la indeplinire a prevederilor prezentului ordin.
Articolul 3
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala,
Eugen-Dragos Doros Bucuresti, 7 aprilie 2016.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Nr. 1.162.
ANEXA
CARTA drepturilor si obligatiilor persoanei fizice supuse verificarii situatiei fiscale personale
Verificarea situatiei fiscale personale a persoanelor fizice cu privire la impozitul pe venit, prevazuta la art. 138 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul de procedura fiscala, reprezinta ansamblul activitatilor desfasurate de organul fiscal central avand ca obiect examinarea totalitatii drepturilor si a obligatiilor de natura patrimoniala, a fluxurilor de trezorerie si a altor elemente relevante pentru stabilirea situatiei fiscale reale a persoanei fizice verificate.
in scopul efectuarii acestor activitati organul fiscal central va proceda, in principal, la:
a) solicitarea, in conditiile legii, de informatii de la autoritati si institutii publice;
b) analiza tuturor informatiilor, documentelor si a altor mijloace de proba referitoare la situatia fiscala a persoanei fizice verificate; c)confruntarea informatiilor obtinute prin administrarea mijloacelor de proba cu cele din declaratiile fiscale depuse, conform legii, de persoana verificata sau, dupa caz, de platitorii de venit ori terte persoane;
d) solicitarea, in conditiile legii, de informatii, clarificari, explicatii, documente si alte asemenea mijloace de proba de la persoana fizica verificata si/sau de la persoane cu care aceasta a avut ori are raporturi economice sau juridice;
e) discutarea constatarilor organului fiscal central cu persoana fizica verificata si/sau cu imputernicitii acesteia;
f) stabilirea, daca este cazul, a bazei de impozitare, ajustata pe fiecare categorie de venit, prin utilizarea metodelor indirecte de stabilire a veniturilor, aprobate prin Ordinul presedintelui Agentia Nationala de Administrare Fiscala nr. 3.733/2015 privind aprobarea metodelor indirecte de stabilire a veniturilor si a procedurii de aplicare a acestora, precum si a obligatiilor fiscale corespunzatoare acesteia; g)dispunerea masurilor asiguratorii, in conditiile legii.
Durata efectuarii verificarii fiscale este stabilita de organul fiscal central si nu poate fi mai mare de 6 luni, respectiv 12 luni in cazul in care sunt necesare informatii din strainatate, potrivit Codului de procedura fiscala.
Stimate contribuabil,
Pe timpul desfasurarii verificarii situatiei fiscale personale aveti urmatoarele drepturi:
1. Conform prevederilor art. 138 alin. (6) din Codul de procedura fiscala, aveti dreptul de a fi instiintat despre actiunea de verificare a situatiei fiscale personale prin comunicarea unui aviz de verificare.
Avizul de verificare va fi comunicat potrivit dispozitiilor art. 47 din Codul de procedura fiscala cu cel putin 15 zile inainte de data inceperii verificarii fiscale.
Avizul de verificare cuprinde: a)temeiul juridic al verificarii; b)data de incepere a verificarii;
c) perioada ce urmeaza a fi supusa verificarii;
d) posibilitatea de a solicita amanarea datei de incepere a verificarii;
e) locul desfasurarii verificarii si persoana de contact la care va veti prezenta;
f) solicitarea de informatii si inscrisuri relevante pentru verificare.
Aveti la dispozitie 60 de zile de la comunicarea avizului de verificare, sub sanctiunea decaderii, pentru prezentarea documentelor justificative si a altor clarificari relevante pentru situatia dumneavoastra fiscala personala.
2. Conform prevederilor art. 141 alin. (1) lit. d) din Codul de procedura fiscala, aveti dreptul de a solicita amanarea datei de incepere a verificarii situatiei fiscale personale.
Amanarea datei de incepere a verificarii situatiei fiscale personale se poate face o singura data, la solicitarea scrisa a dumneavoastra, pentru motive justificate.
in acest caz vi se va comunica data la care a fost reprogramata actiunea de verificare a situatiei fiscale personale.
3. Conform prevederilor art. 141 alin. (3) si art. 124 alin. (3) din Codul de procedura fiscala, pe toata durata exercitarii verificarii situatiei fiscale personale aveti dreptul de a beneficia de asistenta de specialitate sau juridica.
4. Conform prevederilor art. 140 alin. (3) din Codul de procedura fiscala, aveti dreptul de a solicita in scris schimbarea locului de desfasurare a verificarii situatiei fiscale personale la:
a) domiciliul dumneavoastra;
b) domiciliul/sediul persoanei care va acorda asistenta de specialitate sau juridica, daca domiciliul acestei persoane reprezinta si sediul sau profesional.
Solicitarea pentru desfasurarea verificarii situatiei fiscale personale la domiciliul dumneavoastra sau la domiciliul/sediul persoanei care va acorda asistenta se depune la organul fiscal central inainte de data inceperii verificarii situatiei fiscale personale inscrisa in avizul de verificare.
5. Conform prevederilor art. 138 alin. (7) din Codul de procedura fiscala, aveti dreptul de a solicita prelungirea termenului de prezentare a informatiilor si inscrisurilor relevante pentru verificare cu 30 de zile, o singura data, pentru motive justificate.
6. Conform prevederilor art. 138 alin. (7), (14), (15), (16) si ale art. 143 din Codul de procedura fiscala, aveti dreptul de a colabora la stabilirea starii de fapt fiscale si de a numi persoane pentru a furniza informatii.
Aveti dreptul sa colaborati la constatarea starilor de fapt fiscale, aveti dreptul sa dati informatii, sa prezentati inscrisuri relevante pentru verificarea situatiei fiscale personale, precum si orice alte date necesare clarificarii situatiilor de fapt relevante din punct de vedere fiscal, in conditiile legii.
La inceperea verificarii fiscale, aveti dreptul sa numiti persoane care sa dea informatii.
Daca informatiile date de dumneavoastra sau cele ale persoanei numite de dumneavoastra sunt insuficiente, atunci organul fiscal central se poate adresa si altor persoane pentru obtinerea de informatii in conditiile legii.
7. Conform art. 66 din Codul de procedura fiscala, sotul/sotia, rudele ori afinii dumneavoastra pana la gradul al 3-lea inclusiv au dreptul de a refuza furnizarea de informatii, efectuarea de expertize, precum si prezentarea unor inscrisuri.
De asemenea, au dreptul de a refuza furnizarea de informatii si alte persoane conform prevederilor art. 67 din Codul de procedura fiscala. Persoanele prevazute la art. 67, cu exceptia preotilor, pot totusi furniza informatii, dar numai cu acordul dumneavoastra.
8. Conform prevederilor art. 140 alin. (2) din Codul de procedura fiscala, aveti dreptul de a fi verificat numai pentru impozitele si taxele aflate in cadrul termenului de prescriptie.
9. Verificarea situatiei fiscale personale se efectueaza o singura data pentru impozitul pe venit si pentru fiecare perioada impozabila conform prevederilor art. 138 alin. (18) din Codul de procedura fiscala.
Potrivit dispozitiilor art. 144 din Codul de procedura fiscala, prin exceptie de la prevederile art. 138 alin. (18), conducatorul organului fiscal competent poate decide reverificarea unei anumite perioade daca, de la data incheierii verificarii fiscale si pana la data implinirii termenului de prescriptie, apar date suplimentare necunoscute organelor fiscale la data efectuarii verificarilor.
10. Conform prevederilor art. 11 din Codul de procedura fiscala, aveti dreptul de a fi protejat pe linia secretului fiscal.
In categoria informatiilor de natura celor considerate a fi secret fiscal intra datele referitoare la dumneavoastra, cum ar fi: datele de identificare, natura si cuantumul obligatiilor fiscale, natura, sursa si cuantumul veniturilor, natura, sursa si valoarea bunurilor, plati, conturi, rulaje, transferuri de numerar, solduri, incasari, deduceri, credite, datorii, valoarea patrimoniului net sau orice fel de informatii obtinute din declaratii ori documente prezentate de catre dumneavoastra, platitori sau terti.
11. Conform prevederilor art. 145 alin. (3) din Codul de procedura fiscala, aveti dreptul de a cunoaste rezultatele verificarii situatiei fiscale personale.
Aveti dreptul de a fi informat pe parcursul desfasurarii verificarii situatiei fiscale personale asupra constatarilor rezultate potrivit dispozitiilor art. 138 alin. (17).
La finalizarea verificarii fiscale, organul fiscal va prezinta constatarile si consecintele lor fiscale, acordandu-va posibilitatea de a va exprima punctul de vedere, potrivit prevederilor art. 9 alin. (1) din Codul de procedura fiscala, cu exceptia cazului in care bazele de impozitare nu au suferit nicio modificare in urma verificarii situatiei fiscale personale sau in cazul in care dumneavoastra renuntati la acest drept si notificati, in scris, acest fapt organelor fiscale. Data, ora si locul prezentarii concluziilor va vor fi comunicate, in scris, in timp util.
Aveti dreptul sa va exprimati, in scris, punctul dumneavoastra de vedere cu privire la constatarile verificarii situatiei fiscale personale, in termen de cel mult 5 zile lucratoare de la data prezentarii acestora de catre organul fiscal. Decizia de impunere sau de incetare a procedurii de verificare a situatiei fiscale personale vi se va comunica potrivit dispozitiilor art. 47 din Codul de procedura fiscala.
12. Conform prevederilor art. 268, 269 si ale art. 270 alin. (1) din Codul de procedura fiscala, aveti dreptul de a contesta actul administrativ fiscal emis in urma verificarii situatiei fiscale personale.
in cazul in care va simtiti lezat de rezultatul verificarii situatiei fiscale personale, aveti dreptul sa contestati actul administrativ fiscal emis cu aceasta ocazie de organul de verificare fiscala.
Contestatia se formuleaza in scris si va cuprinde: a)datele dumneavoastra de identificare; b)obiectul contestatiei;
c)motivele de fapt si de drept;
d)dovezile pe care se intemeiaza;
e)semnatura dumneavoastra sau a persoanei imputernicite.
Contestatia se depune in scris, in termen de 45 de zile de la data comunicarii actului administrativ fiscal in urma verificarii situatiei fiscale personale, la organul fiscal emitent al actului atacat si nu este supusa taxelor extrajudiciare de timbru.
Pe timpul desfasurarii verificarii situatiei fiscale personale aveti urmatoarele obligatii:
1. Conform prevederilor art. 138 alin. (8) din Codul de procedura fiscala, aveti obligatia de a depune o declaratie de patrimoniu si de venituri la solicitarea organului fiscal central.
in situatia in care solicitarea are loc odata cu comunicarea avizului de verificare, declaratia se depune in termen de cel mult 60 de zile de la comunicarea avizului de verificare. in acest caz, solicitarea se anexeaza la avizul de verificare.
in situatia in care solicitarea are loc pe perioada verificarii situatiei fiscale personale, declaratia se depune in termen de 15 zile de la data comunicarii solicitarii.
2. Conform prevederilor art. 10 din Codul de procedura fiscala, aveti obligatia de cooperare cu organul fiscal central.
In situatia in care aveti calitatea de contribuabil potrivit Codului fiscal, dumneavoastra aveti obligatia prevazuta de dispozitiile art. 10 alin. (1) din acelasi act normativ de a coopera cu organul fiscal central in vederea determinarii starii de fapt fiscale, prin prezentarea faptelor cunoscute de catre dumneavoastra, in intregime, conform realitatii, si prin indicarea mijloacelor doveditoare care va sunt cunoscute, cu respectarea prevederilor in materie penala si procesual penala.
Aveti obligatia sa intreprindeti masurile in vederea procurarii mijloacelor doveditoare necesare, prin utilizarea tuturor posibilitatilor ce va stau la dispozitie.
3. Conform prevederilor art. 58 din Codul de procedura fiscala, aveti obligatia de a furniza informatii.
in situatia in care aveti calitatea de contribuabil potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare (Codul fiscal), dumneavoastra sau alta persoana imputernicita de dumneavoastra aveti/are obligatia prevazuta de dispozitiile art. 58 din Codul de procedura fiscala de a furniza organului fiscal central informatiile necesare determinarii starii de fapt fiscale.
4. Conform prevederilor art. 64 din Codul de procedura fiscala, aveti obligatia de a prezenta inscrisuri.
in situatia in care aveti calitatea de contribuabil potrivit Codului fiscal, dumneavoastra sau alta persoana imputernicita de dumneavoastra aveti/are obligatia prevazuta de dispozitiile art. 64 din Codul de procedura fiscala de a pune la dispozitia organului fiscal central registre, evidente, documente de afaceri si orice alte inscrisuri relevante pentru clarificarea starii de fapt fiscale.
5. Conform prevederilor art. 65 din Codul de procedura fiscala, aveti obligatia de a permite efectuarea constatarilor la fata locului. Indiferent de locul unde se desfasoara verificarea situatiei fiscale personale, aveti obligatia de a permite functionarilor imputerniciti de organul fiscal central sa efectueze o constatare la fata locului, precum si expertilor folositi pentru aceasta actiune intrarea acestora pe terenuri, in incaperi si in orice alte incinte, in masura in care acest lucru este necesar pentru a face constatari in interes fiscal.
Potrivit dispozitiilor art. 27 din Constitutia Romaniei, republicata, functionarii imputerniciti de organul fiscal central si expertii folositi in actiunea de verificare nu au dreptul de a patrunde in domiciliul sau resedinta dumneavoastra decat cu acordul dumneavoastra.
in cazul in care constatarile in interes fiscal fac necesar accesul functionarilor imputerniciti de organul fiscal central si al expertilor, daca este cazul, in domiciliul sau resedinta dumneavoastra si nu sunteti de acord, accesul se poate face numai cu autorizarea instantei judecatoresti competente.
6. Conform prevederilor art. 147 coroborate cu cele ale art. 118 alin. (8) din Codul de procedura fiscala, aveti obligatia de a indeplini masurile dispuse de organul de verificare fiscala prin actul intocmit cu ocazia verificarii situatiei fiscale personale, in termenele si in conditiile stabilite de organele de verificare fiscala.
7. Conform prevederilor art. 146, art. 156 alin. (1) si ale art. 173 din Codul de procedura fiscala, precum si prevederilor art. 117 din Codul fiscal, aveti obligatia de a plati diferentele de impozit stabilite cu ocazia verificarii situatiei fiscale personale, precum si dobanzile si penalitatile aferente acestora.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Important: in atentia persoanelor impozabile pentru care a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA (art. 153 alin. (9) din Codul fiscal)Transport de bunuri. Exista obligativitatea stampilarii CMR-ului de catre ambele parti implicate pentru justificarea scutirii de TVA?MFP: Comunicat privind reorganizarea Agentiei Nationale de Administrare FiscalaSuspendarea inspectiei fiscale. Vezi noul ordin emis de ANAF!Precizari ANAF privind procesul de reorganizare al agentieiUltimele articole
Care este termenul de prescriere pentru solicitarea rambursarii TVAANAF a efectuat 4.200 actiuni de control fiscal si 1.700 controale antifrauda in iunie 2024Decont TVA 2024: Ghid Complet | Completare, Depunere, TermeneAtentie! TVA colectata in perioada in care codul de TVA este ANULAT se declara prin formularul 311Rezultatele activitatii de INSPECTIE FISCALA in luna mai 2024Articole similare
Ordin ANAF nr. 283 din 2012 - Competenta legala organ fiscal pentru VERIFICAREA SITUATIEI PERSONALEArticole similare
Carta drepturilor si obligatiilor pe care le au persoanele supuse inspectiei fiscale. Ce schimba OPANAF 1162/2016?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"