Tags: incasari numerar, plati numerar, legea 702015
Promovarea acestei legi este determinata de necesitatea solutionarii problemelor legate de prezentarea documentelor justificative legale pentru transferurile de sume din contul profesionistilor in contul persoanelor fizice, in cazul in care operatiunile respective sunt efectuate prin instrumente de plata cu acces la distanta.
In vederea clarificarii problemelor aparute legate de prezentarea documentelor justificative legale pentru transferurile de sume din contul profesionistilor in contul persoanelor fizice, in cazul in care operatiunile respective sunt efectuate prin instrumente de plata cu acces la distanta, este necesara reglementarea unei exceptii de la regula generala de prezentare a acestor documente la institutiile de credit, in sensul ca in cazul in care transferurile se fac prin astfel de instrumente, acestea se efectueaza de catre platitori cu conditia existentei documentelor justificative legale in evidentele acestora.
Astfel, documentele respective nu reprezinta doar suportul inregistrarii operatiunii economico-financiare in evidentele operatorului economic, ci evidentiaza si continutul si justificarea operatiunii in concordanta cu prevederile legale, pe baza carora se poate verifica daca transferurile de fonduri sunt realizate cu justa cauza, avand la baza raporturi juridice intre operatorul economic si persoana fizica beneficiara a sumelor.
De asemenea, se impune stabilirea sanctiunilor aplicabile in cazul incalcarii obligatiei legale de a efectua transferuri bancare numai pe baza documentelor justificative prezentate de platitori sau, in cazul in care transferurile respective se efectueaza prin instrumente de plata cu acces la distanta, cu conditia existentei documentelor justificative legale in evidentele platitorilor.
Articol unic – Legea nr.70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 242 din 9 aprilie 2015, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 11, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmatorul cuprins:
” (4) Prin exceptie de la prevederile alin.(3), in cazul operatiunilor efectuate prin instrumente de plata cu acces la distanta, persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) pot transfera sume din contul lor in contul persoanelor fizice, cu conditia existentei documentelor justificative legale in evidenta platitorilor.”
2. La articolul 12, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
" (2) Nerespectarea prevederilor art. 6 si art. 11 alin. (1) - (4) constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 lei la 4.500 lei. "
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare:
Scutire impozit profit reinvestit
O societate platitoare de impozit pe profit trimestrial prezinta urmatoarea situatie:
Profit contabil brut trimestrul 1 2024 - 150.000 lei
Cheltuieli nedeductibile - 350.000 lei
Profit impozabil trimestrul 1 2024 - 500.000 lei
Achizitie utilaje noi trimestrul 1 2024 (conform art.22 alin. (1) din Legea 227/2015) - 200.000 lei
Profit contabil brut trimestrul 2 2024 -...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Va rog sa ma ajutati cu un mod de calcul si o monografie contabila pentru urmatoarea situatie: Un salariat care are un venit brut lunar in valoare de 4.800 lei beneficiaza in aceeasi luna de un telefon oferit cu titlu gratuit. Salariatul are un singur copil in intretinere si nu beneficieaza de vreo scutire a impozitului pe venit. Pe factura telefonului avem urmatoarele date: 1500 lei baza, TVA 285lei, total factura 1.785lei. Care este netul pe care il va incasa salariatul?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Un titular a avut un PFA pana in 10 octombrie 2024, cand l-a inchis. Nu a avut nici un fel de activitate pe el. In perioada 01.01.2024 - 12.08.2024, titularul a avut calitatea de somer, iar din 01.09.2024 angajat cu norma intreaga cu salariu minim. Ce taxe si ce valoare va trebui sa plateasca titularul pentru PFA-ul detinut pana in luna octombrie 2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
O societate a devenit platitoare de impozit pe profit in luna ianuarie 2023, deoarece avea un salariat angajat pe perioada nedeterminata cu norma de 2 ore/zi.
In anul 2025, poate sa revina la plata impozit pe veniturile microintreprinderilor daca se schimba norma la 8 ore/zi sau ramane platitoare de impozit pe profit?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
O societate comerciala avand actionar majoritar din afara RO este creditata de actionar cu sume necesare derularii activitatii, imprumutul acordat fiind fara dobanda. Ar putea fi vreo problema legata de acordarea imprumutului cu dobanda zero? Exista vreun risc fiscal pentru societate/actionar pentru ca acest imprumut sa fie acordat fara dobanda? Exista riscul de reincadrare a imprumutului ca aport la capital?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Societate cu capital integral de stat am primit din Republica Moldova o factura de cazare pentru un angajat trimis in delegatie, in valoare de 220 euro cu TVA de 8% de 17,6 euro, total factura 237,6 euro.
Care este monografia contabila si cum se declara?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<