Tags: incasari numerar, plati numerar, legea 702015
Promovarea acestei legi este determinata de necesitatea solutionarii problemelor legate de prezentarea documentelor justificative legale pentru transferurile de sume din contul profesionistilor in contul persoanelor fizice, in cazul in care operatiunile respective sunt efectuate prin instrumente de plata cu acces la distanta.
In vederea clarificarii problemelor aparute legate de prezentarea documentelor justificative legale pentru transferurile de sume din contul profesionistilor in contul persoanelor fizice, in cazul in care operatiunile respective sunt efectuate prin instrumente de plata cu acces la distanta, este necesara reglementarea unei exceptii de la regula generala de prezentare a acestor documente la institutiile de credit, in sensul ca in cazul in care transferurile se fac prin astfel de instrumente, acestea se efectueaza de catre platitori cu conditia existentei documentelor justificative legale in evidentele acestora.
Astfel, documentele respective nu reprezinta doar suportul inregistrarii operatiunii economico-financiare in evidentele operatorului economic, ci evidentiaza si continutul si justificarea operatiunii in concordanta cu prevederile legale, pe baza carora se poate verifica daca transferurile de fonduri sunt realizate cu justa cauza, avand la baza raporturi juridice intre operatorul economic si persoana fizica beneficiara a sumelor.
De asemenea, se impune stabilirea sanctiunilor aplicabile in cazul incalcarii obligatiei legale de a efectua transferuri bancare numai pe baza documentelor justificative prezentate de platitori sau, in cazul in care transferurile respective se efectueaza prin instrumente de plata cu acces la distanta, cu conditia existentei documentelor justificative legale in evidentele platitorilor.
Articol unic – Legea nr.70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 242 din 9 aprilie 2015, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 11, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmatorul cuprins:
” (4) Prin exceptie de la prevederile alin.(3), in cazul operatiunilor efectuate prin instrumente de plata cu acces la distanta, persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) pot transfera sume din contul lor in contul persoanelor fizice, cu conditia existentei documentelor justificative legale in evidenta platitorilor.”
2. La articolul 12, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
" (2) Nerespectarea prevederilor art. 6 si art. 11 alin. (1) - (4) constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 lei la 4.500 lei. "
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii coasigurati dupa 01 august 2025
Intrebare:
Colegii care au coasigurati solicita clarificari cu privire la modul in care vor proceda cu acestia incepand cu 01.08.2025. Ma ajutati va rog cu un raspuns? Cine declara coasiguratul, firma sau asiguratul prin 212? Suma de plata este 2.430 lei cu plata contributiei in doua transe: 607,5 lei pana la 31 decembrie 2025 si diferenta de 1.822,5 lei pana in mai 2026? Daca da, in ce cont vireaza asiguratul sau compania? Depinde de casa de sanatate de care apartine? Sunt conturi diferite?...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Cota de TVA, vanzare case
Intrebare:
Va rog sa ma lamuriti in legatura cu urmatoarea situatie: doresc sa vand o casa construita de firma si receptionata in anul 2020.
In prezent intentionez sa o vand, insa nu sunt sigura ce cota de TVA trebuie aplicata la emiterea facturii de vanzare.
Va rog sa-mi comunicati care sunt prevederile legale aplicabile in acest caz.
Va multumesc anticipat!
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Plata unei sume catre un fost angajat pentru renuntare la proces. Tratament fiscal
Intrebare:
S-a dat afara un fost angajat pe motiv ca s-au restructurat locurile de munca. La scurt timp firma a angajat o alta persoana pe aceeasi pozitie, fostul angajat a dat firma in judecata. intre timp fostul angajat a renuntat la judecata fiindca s a facut o intelegere sa i se ofere salarii compensatorii.
Suma aceasta este supusa impozitului si contributiilor daca nu mai exista contract de munca activ? Fostul angajat are vreo obligatie referitoare la faptul ca incaseaza...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<