InfoTva.ro » InfoTVA » Conditii de depunere a declaratiilor privind fondul de mediu

Conditii de depunere a declaratiilor privind fondul de mediu

de Infotva.ro la 17 Mai. 2010

Tags: fondul de mediu

Intrebare In ce conditii este obligata o societate sa depuna declaratiile privind obligatiile la fondul de mediu? Daca societatea utilizeaza autovehiculele in afara tarii de unde isi procura ...Intrebare
In ce conditii este obligata o societate sa depuna declaratiile privind obligatiile la fondul de mediu? Daca societatea utilizeaza autovehiculele in afara tarii de unde isi procura combustibil si plateste si taxe de drum, mediu etc? Este obligata si la plata taxei de mediu?

Solutie oferita de Serviciul de
Consultanta al Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili .. detalii aici

Raspuns
Depunerea declaratiei privind obligatiile la Fondul pentru mediu este reglementata de art. 11 din O.U.G. nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu si de O.M.M.G.A. nr. 549/2006 pentru aprobarea modelului si continutului formularului "Declaratie privind obligatiile la Fondul pentru mediu" si a instructiunilor de completare si depunere a acestuia.

Potrivit acestora, sunt obligati sa depuna declaratia doar persoanele care datoreaza diverse sume sub forma de contributii sau taxe la Fondul pentru mediu, asa cum sunt ele reglementate la art. 9 din ordonanta, respectiv:

- contributia din veniturile realizate din vanzarea deseurilor feroase si neferoase;
- taxele pentru emisiile de poluanti in atmosfera provenind de la sursele stationare a caror utilzare afecteaza factorii de mediu;
- taxele pentru utilizarea denoi terenuri pentru depozitarea deseurilor valorificabile;
- contributia pentru nerealizarea obiectivelor de valorificare/incinerare cu recuperare de energie a deseurilor de ambalaje (se declara inclusiv cantitatile efectiv inregistrate);
-contributia din valoarea substantelor clasificate ca fiind periculoase pentru mediu;
- contributia pentru masa lemnoasa exploatata;
- taxa pentru anvelope (se declara inclusiv cantitatile efective);
- contributia pentru gestionarea fondurilor de vanatoare;


Toate secretele deja celebrului
OMFP 1802/2014 dezvaluite aici!

Achizitioneaza acum singura carte
care face lumina in contabilitate!

>> Click AICI <<

 

- contributia pentru neindeplinirea obiectivelor de diminuare a deseurilor municipale si asimilabile;
- ecotaxa pentru pungile de tip sacosa.

Autovehiculele sunt considerate surse mobile de poluare si pentru ele nu se datoreaza o taxa specifica la Fondul pentru mediu (exista taxa pe poluare reglementata distinct prin O.U.G. nr. 50/2008, care se datoreaza doar la inmatricularea autovehiculelor, dar aceasta este o alta problema).

Daca guvernul va renunta in viitor la taxa pe poluare in actuala ei forma de reglementare, este posibil ca in viitor sa se instituie un alt tip de taxa, care sa fie perceputa pentru toate autovehiculele si care sa tina cont de gradul de poluare (inclusiv, in functie de consumul de combustibil).

Deocamdata, o taxa pe poluare pentru autovehicule specifica, care sa fie datorata in temeiul O.U.G. nr. 196/2005 nu exista. Mentionam ca in forma initiala a ordonantei (art. 9 alin. 1 lit. b din O.U.G. nr. 196/2005) nu se distingea cu privire la sursa de poluare atmosferica stationara sau mobila si se datora taxa in functie de consumul de carburant pe categorii de autovehicule.

S-a renuntat la perceperea taxei de la sursele mobile (autovehicule) prin legea de aprobare a ordonantei (Legea nr. 292/2007), situatie care persista si in prezent.

Autor: Infotva.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Comentarii
2 comentarii
cretu nadia 2012-08-22 13:15:22

buna ziua ,
am o mare nedumerire ,pentru care am trimis si cateva cereri pentru punct de vedere la AFM ,si pentru care raspunsul neclar ....a fost formulat doar cu citate din lege .
problema a inceput cand am angajat o firma de consultanta pe probleme de mediu cand acestia au spus ca noi trebuie sa platim contributia de 2% din valoarea substantelor clasificate ca fiind periculoase pentru mediu;
daca firma noastra ,care fabrica utilaje agricole in sistem lohn pentru o firma din UE ,introduce in tara vopseaua si grundul folosit in procesul tehnologic ,pentru aceste produse introduse in tara se plateste cota de 2% din valoarea lor ?

2010-11-12 11:40:01

va rog ajutati-ma !
nu stiu de unde sa iau delaratia pentru fondul de mediu si deasemeni nu stiu unde se depune,
va multumesc.
lenuta T.Ultima ora:
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton

Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Atentie contabili!

Respectati noile prevederi pentru aplicarea TVA-ului
O.U.G nr. 8 aduce modificari in ceea ce priveste aplicarea taxei pe valoare adaugata in 2014.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro
si descarcati GRATUIT Raportul Special

"Modificari 2015: Noutati fiscale privind aplicarea TVA"!

Club Contabilitate


detalii aici


Cauti un loc de munca?


Calculeaza salarizare
Salariul Dvs.
Persoane in intretinere
Pentru calculul detaliat apasati aici

NU RATATI

MonitorulJuridic.ro - Cel mai bun serviciu de monitorizare a actelor publicate in Monitorul Oficial