Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Va informam ca Agentia Nationala de Administrare Fiscala supune dezbaterii publice un proiect de act normativ prin care propune urmatoarele:
a) aprobarea modelului si continutului formularului "Declaratie privind venitul asupra caruia se datoreaza contributia de asigurari sociale si cu privire la incadrarea veniturilor realizate in plafonul minim pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate";
b) aprobarea modelului si continutului formularului "Decizie de impunere privind stabilirea contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru persoane fizice" si a anexei "Situatie privind stabilirea contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate";
c) aprobarea instructiunilor de completare a formularului "Declaratie privind venitul asupra caruia se datoreaza contributia de asigurari sociale si cu privire la incadrarea veniturilor realizate in plafonul minim pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate".
Reamintim ca, de la 1 ianuarie 2018, vor intra in vigoare o serie de modificari in domeniul contributiilor sociale datorate de catre persoanele fizice, stipulate in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.79/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal.
Astfel, stabilirea contributiei de asigurari sociale, in situatia indeplinirii conditiilor prevazute de art.148, alin.(2) din Codul fiscal, se face de administratia fiscala competenta, in functie de un venit ales de contribuabil care nu poate fi mai mic decat nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata aprobat prin hotarare a Guvernului, in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia.
De asemenea, ANAF stabileste contributia de asigurari sociale de sanatate in situatia realizarii de catre contribuabil a categoriilor de venituri prevazute la art.155 din Codul fiscal (venituri din activitati independente, venituri din asocierea cu o persoana juridica, din cedarea folosintei bunurilor, din investitii, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura sau venituri din alte surse) cel putin egale cu 12 salarii de baza minime brute pe tara. in acest caz, contributia de asigurari sociale de sanatate se stabileste in functie de salariul de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza.
Persoanele fizice obligate la plata contributiei de asigurari sociale, respectiv a contributiei de asigurari sociale de sanatate, dupa caz, depun anual la organul fiscal competent, pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se stabileste contributia, o declaratie pe propria raspundere cu privire la venitul ales asupra caruia datoreaza contributia de asigurari sociale, precum si incadrarea veniturilor realizate in plafonul minim prevazut de lege in vederea stabilirii contributiei de asigurari sociale de sanatate. In cazul celor care incep o activitate in cursul anului, declaratia se depune in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.
in situatia in care persoanele fizice nu indeplinesc conditiile prevazute la art.148 si 155 din Codul fiscal (realizarea de venituri sub un plafon minim), acestea pot opta pentru depunerea declaratiei si plata contributiilor in aceleasi conditii prevazute pentru persoanele obligate, potrivit legii. Optiunea este obligatorie pentru intregul an fiscal.
Pe baza declaratiei depuse de contribuabili, administratia fiscala competenta stabileste contributia de asigurari sociale, respectiv contributia de asigurari sociale de sanatate, dupa caz, prin decizie de impunere.

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor

Registrul de Evidenta Fiscala PFA

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025
In situatia incetarii sau suspendarii temporare a activitatii, potrivit legislatiei in materie, in cursul anului fiscal, contribuabilii depun la organul fiscal competent, in termen de 30 de zile de la data la care a intervenit evenimentul, o declaratie in vederea stoparii obligatiilor de plata, potrivit art.151, alin.(3) si art.174, alin.(3) din Codul fiscal.
Conform art.148, alin.(5) si art.170, alin.(6) din cod, modelul, continutul, modalitatea de depunere si de gestionare a declaratiei privind venitul asupra caruia se datoreaza contributia de asigurari sociale, respectiv al declaratiei cu privire la incadrarea veniturilor realizate in plafonul minim pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate, se aproba prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Comision din vanzari incasat prin transfer bancar. Ce obligatii apar?Nu aveti voie sa desfasurati alte activitati impozitate daca primiti indemnizatie crestere copilVicepremierul Viorel Stefan: Contribuabilii care vor depune in aprilie FORMULARUL 600 vor avea calitatea de asigurati si in trimestrul 1Formular 600 in 2014: Cine depune Declaratia privind venitul asigurat la sistemul de pensii?FORMULARUL 600 poate fi depus electronic prin Spatiul Privat VirtualUltimele articole
Sesiune online ANAF: Completarea Declaratiei Unice 212 pentru veniturile din activitati independenteMFP: Declaratie unica care va comasa 7 declaratii, inclusiv FORMULARUL 600FORMULARUL 600 va putea fi depus pana la 15 aprilieFORMULARUL 600. Noi modificari propuse de Ministrul FinantelorMFP a publicat ordonanta de amanare a formularului 600Articole similare
ANAF modifica modelul si continului formularului 204. Care este termenul de depunere pentru anul 2021?MFP: Incasarile din TVA si accize, sub tinta asumata de guvernAjustare TVA stocuri | Ce mentiuni sunt obligatorii pe factura?Declaratiile informative 392A si 392B. Cine le depune si cand e termenul-limita?Castigul net din transferul titlurilor de valoare. Cum completam Declaratia 200?Ultimele articole
D700 ANAF. Etape pe care sa le urmati daca NU ati solicitatat la timp inregistrarea in scopuri de TVAContractul de inchiriere. 5 intrebari si raspunsuri utile persoanelor fiziceSAF-T ANAF: Lista persoanelor EXCEPTATE de la depunerea D406 a fost extinsaBilant ANAF. Termen de transmitere situatii financiare pentru ONG-uri in 2025D406 in 2025. Cum se inregistreaza in D406 serviciile intracomunitare
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"