Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Actele normative cu incidenta in materie fiscala publicate in Monitorul Oficial al Romaniei in perioada 17 - 21 august 2020 (Informare ANAF)

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 01 Sep. 2020 Exclusiv
Tags: buletin informativ, noutati legislative

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat in data de 24 august 2020 buletinul informativ nr. 31 cu privire la Actele normative cu incidenta in materie fiscala publicate in Monitorul Oficial al Romaniei in perioada 17 - 21 august 2020.

1. Legea nr. 179/2020 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 70/2020 privind reglementarea unor masuri, incepand cu data de 15 mai 2020, in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARSCoV-2, pentru prelungirea unor termene, pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, a Legii educatiei nationale nr. 1/2011, precum si a altor acte normative (M. Of. nr. 755 din 19 august 2020):  
 
 
2. Hotararea Guvernului nr. 692/2020 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 1.235/2010 privind aprobarea Sistemului national electronic de plata online a obligatiilor de plata catre bugetul general consolidat (M. Of. nr. 765 din 21 august 2020)  
 
Obligatiile de plata catre bugetul general consolidat se pot achita prin intermediul ghiseului virtual de plati, denumit «Sistemul national electronic de plata online», denumit in continuare SNEP, ca parte componenta a Sistemului electronic national, denumit in continuare SEN.  
 
Prin intermediul ghiseului virtual de plati, se pot realiza, in conditiile prezentei hotarari, orice plati aferente prestarii oricarui serviciu public, inclusiv oricarui serviciu comunitar de utilitate publica, precum si orice plati aflate in legatura, directa sau indirecta, cu prestarea respectivului serviciu public. 
 
 
3. Hotararea Guvernului nr. 695/2020 pentru modificarea Hotararii Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casa" (M. Of. nr. 767 din 21 august 2020)  
 
In ceea ce priveste persoanele fizice, la achizitia unei locuinte noi in cadrul Programului sau la alte categorii de locuinte, beneficiaza de garantii de stat pentru una dintre urmatoarele categorii de finantari: 
 
- Valoarea finantarii destinate achizitiei oricarei categorii de locuinte poate fi de maximum 70.000 EUR, echivalent lei la cursul BNR valabil la data incheierii antecontractului de vanzare-cumparare si este compusa din finantarea acordata de institutia de credit, in valoare de maximum 66.500 EUR si avansul platit de beneficiar. Finantarea acordata de institutia de credit este garantata de stat, prin Ministerul Finantelor Publice, in procent de maximum 50%, exclusiv dobanzile, comisioanele si spezele bancare aferente finantarii garantate si acopera maximum 95% din pretul de achizitie al locuintei, dar nu mai mult decat valoarea rezultata din raportul de evaluare a locuintei.  
 
- In cazul in care se achizitioneaza o locuinta noua sau consolidata, valoarea finantarii poate fi cuprinsa intre 70.001 EUR si maximum 140.000 EUR, echivalent lei la cursul BNR valabil la data incheierii antecontractului de vanzare-cumparare si este compusa din finantarea acordata de institutia de credit, cu o valoare cuprinsa intre  minimum 59.501 EUR si maximum 119.000 EUR, la care se adauga avansul platit de beneficiar. Finantarea acordata de institutia de credit este garantata de stat, prin Ministerul Finantelor Publice, in procent de maximum 60%, exclusiv dobanzile, comisioanele si spezele bancare aferente finantarii garantate si acopera maximum 85% din pretul de achizitie al locuintei, dar nu mai mult decat valoarea rezultata din raportul de evaluare a locuintei. 
 
 
4. Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.381/2020 pentru modificarea si completarea Ordinului ministrului economiei si finantelor nr. 2.007/2008 privind aprobarea componentei Comisiei pentru autorizarea operatorilor economici din domenii cu reglementari specifice si a Regulamentului de organizare si functionare a acesteia, precum si a Criteriilor referitoare la autorizarea functionarii unitatilor emitente de tichete (M. Of. nr. 759 din 20 august 2020)  
 
 
5. Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3.281/2020 pentru modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3.769/2015 privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA (M. Of. nr. 764 din 21 august) 
 
In sectiunea 1 a declaratiei informative 394, in situatia in care persoanele impozabile au desfasurat/nu au desfasurat in perioada de raportare operatiuni cu persoane afiliate, conform definitiei prevazute la art.7 din Codul fiscal, vor bifa casuta corespunzatoare. 
 



Sursa: ANAF
 
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Actele normative cu incidenta in materie fiscala publicate in Monitorul Oficial al Romaniei in perioada 17 - 21 august 2020 (Informare ANAF)":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016