Tags: banci, banca de rezerva
Desigur, in aceasta perioada de timp, profesia de bancher si institutiile in care aceasta se practica nu sunt privite deloc bine. Si, pentru ca lumea vede bancile cas, nu ochi buni, ca sarea-n ochi, ...
Desigur, in aceasta perioada de timp, profesia de bancher si institutiile in care aceasta se practica nu sunt privite deloc bine. Si, pentru ca lumea vede bancile cas, nu ochi buni, ca sarea-n ochi, are tot felul de idei.
Una dintre cele mai popularizate dintre acestea este cea a fostului jucator de forbal, Eric Cantona. Acesta a indemnat "lumea" sa protesteze impotriva bancilor. Cum? Pai, retragandu-si toti banii din banci pe data de 7 decembrie, data care ar urma sa fie un fel de "marte neagra" pentru industria bancara.
Dupa cine sa te iei? Dupa un fotbalist care, chiar daca bun, a fost priceput la dat cu piciorul in minge? Si, nicio problema: asta era felul lui de a se exprima, asta era meseria lui. Sigur ca si nepermis de multe banci sunt conduse cu... picioarele, culmea (!), nu de catre bancheri de meserie. Oricum, aceasta nu ar fi o garantie a soliditatii unei banci dar, cand ai un medic cu diploma, parca nu ar trebui sa te duci la un felcer. Si parca nici sa-ti spuna ce sa faci cu banii tai un fotbalist care este foarte posibil sa o duca foarte bine cu banii pe care ii are in banci sau la saltea.
In afara de asta, fotbalistul nu se intreaba si nu se intreaba nimeni din cei foarte entuziasmati ca vor lasa ei bancile fara bani ce fac cu banii dupa ce ii retrag? Ii duc acasa cu sacosica, ii beau, ii mananca? Poate ca, atrasi de "oferta", hotii le vor da tarcoale.
Si, in afara de asta, supararea mare, sukarul mare, este pe banci "pe partea de creditare", cum s-ar spune, pe cand tu ai depus la banca banii tai "proprii si personaIi". Ii tii acolo, in primul rand, pentru tine. In al doilea rand, primesti dobanda, chiar daca, de cele mai multe
ori, mica, dar poti conta pe niste bani ai tai, nu ai bancii. Retragandu-i, numai tu ai de pierdut si banca numai de castigat. Da, din nou, tot ea! Caci nu va mai plati dobanda de depozit ci cea infima de cont curent.
Asa a castigat si BCR cand s-a incercat falimentarea sa, in urma cu mai multi ani. Oamenii retrageau banii la greu nefacand altceva decat sa aduca si mai mari castiguri bancii caci aceasta era scutita de plata dobanzii la scadenta si in loc sa plateasca destul de consistenta dobanda pentru un depozit la termen, platea dobanda la vedere.
Evident,bancile nu sunt niste sfinte, nu sunt institutii de caritate iar principala schimbare tre' sa vina din partea lor: sa nu-si mai creeze prin reclame imaginea de "baiat bun", de... samaritean dar care iti scrie doua beneficii (in favoarea ta) cu litere de o schiopa si 100 de "inconveniente" pentru tine. Sigur, ca la perceperea corecta a bancilor, ar putea contribui fiecare dintre noi daca ar gandi mai mult, daca si-ar pune mai multe intrebari...Si, la fel de bine ar fi daca ar sta fiecare in... banca lui, unii chiar pe banca de rezerve...
Alexandra Stanescu
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Ajustare TVA leasing in situatia iesirii prin optiune de la TVA
Intrebare:
Revin la problema pe care am expus-o data trecuta, dar cu inca o intrebare:
CAND TREBUIE FACUTA AJUSTAREA DE TVA PENTRU AVANS LEASING PLATIT? LA IESIREA DE LA TVA PRIN OPTIUNE SAU LA DATA TRANSFERULUI DREPTULUI DE PROPRIETATE?
Care ar fi explicatia ca pentru suma facturata si platita avans catre soc de leasing, ajustarea de TVA sa se ceara la data iesirii de la TVA, iar pentru ratele de leasing, achitate in perioada de platitor TVA, ajustarea sa se faca la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Decontare ochelari
Intrebare:
Referitor la decontarea ochelarilor de vedere, conform recomandarii Directivei Europene.
Firma noastra deconteaza in limita a 400 lei/an, c/val ochelarilor de vedere pentru angajati.
In acest scop a fost intocmita o procedura in care sunt precizate categoriile de personal eligibile si documentele justificative necesare a fi prezentate, adica:
- recomandarea mediculul de medicina muncii privind necesitatea unui control/consult...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<