Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

O intarziere de doar 18 zile la plata ratelor pentru cardurile emise de IFN-uri aduce de la sine o intreaga suita de costuri penalizatoare, care se genereaza unul pe altul.Situatiile in care ...
O intarziere de doar 18 zile la plata ratelor pentru cardurile emise de IFN-uri aduce de la sine o intreaga suita de costuri penalizatoare, care se genereaza unul pe altul.
Situatiile in care detinatorii de carduri emise de Institutii Financiare Nebancare au ajuns sa plateasca de cateva ori sumele imprumutate din cauza intarzierilor la plata ratei nu sunt deloc putine.
Aceasta forma de finantare (cunoscuta mai mult sub denumirea „credit doar cu buletinul“) presupune nu doar costuri extrem de ridicate cu dobanda, dar si penalizari foarte severe pentru intarzieri. Practic, daca detinatorul cardului intarzie mai mult de 18 zile cu plata ratei, va achita nu doar comisionul de penalizare, ci si alte costuri suplimentare, care provin din depasirea liniei de credit.
„In cazul ratelor, limita de credit este diminuata lunar cu rata datorata. In cazul in care clientul isi achita ratele lunar, in intervalul de 18 zile acordat nu exista niciun motiv pentru care sa se depaseasca limita de credit“, explica reprezentantii EFG Retail Services, emitentul cardului Euroline.
O penalizare genereaza alta penalizare
In situatia in care apare o intarziere la plata, lucrurile se schimba insa radical. In primul rand, compania aplica un comision de penalizare de 45 de lei pe luna. Asta nu este insa totul.
"Neachitarea la timp a sumelor datorate duce la inregistrarea in cont a comisioanelor de plata intarziata. In plus, neachitarea sumelor datorate si adaugarea comisioanelor de intarziere a platii pot duce la depasirea limitei de credit acordate", noteaza reprezentantii EFG.
Penalizarile merg si mai departe: „depasirea limitei de credit acordate este sanctionata prin perceperea unui comision calculat in functie de valoarea depasirii limitei de creditare aferenta fiecarei luni. Comisionul reprezinta o cota de 5% din aceasta depasire (depasirea limitei de credit se calculeaza ca diferenta intre suma datorata la data emiterii extrasului si limita de creditare acordata)“.

Agenda Fiscala a Contabilului 2025

Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete

Manual de politici contabile - Stick USB
Mai clar, aplicarea comisionului de intarziere conduce la plata unei dobanzi penalizatoare care provoaca depasirea limitei de credit, fapt care conduce, la randu-i, la adaugarea altor dobanzi si comisioane. Acelasi lucru se intampla si in cazul cardurilor emise de Cetelem, companie specializata pe credite de consum care apartine BNP Paribas.
In cazul produsului "Cardulescu", emis de companie pentru clientii fideli, care presupune plata unei dobanzi lunare de 3%, costurile penalizatoare sunt chiar mai mari decat in cazul Euroline. Astfel, Cetelem aplica o dobanda penalizatoare de 4% pe luna din suma restanta pentru primele 30 de zile de intarziere, respectiv 8% pe luna pentru urmatoarele luni.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Ministrul FINANTElor: Deficitul bugetar al Romaniei in 2018 este de 2,8%Ordinul MFP nr. 225: indicele preturilor de consum utilizat pentru actualizarea platilor anticipateANAF a publicat proiectul pentru recalcularea platilor anticipate cu titlu de impozitANAF propune schimbarea unor competente de administrare teritorialaDocumentar fiscal | Noile prevederi 2013 privind impozitul pe venitUltimele articole
Achizitii mari, plati mici: cum sa cumperi in rate la Carrefour fara sa-ti afectezi bugetul?CCF propune modificari asupra proiectului pe TVA al FINANTElor. Firmele mici ar putea fi afectateSituatii financiare anuale. Modificari importante aduse prin OUG 138/2024E-commerce. Care este documentul prin care se declara incasarile onlineLegi contabilitate. Principalele modificari aduse Legii contabilitatii 82/1991 prin OUG 138/2024Articole similare
Masuri de austeritate in Grecia. Cetatenii nu renunta la euroValoarea creditelor restante a crescut cu 9% in septembrieNoutati legislatie Fiscala 04-08 august 2008 - Monitorul OficialVezi aici care sunt preconditiile pentru urmatoarea transa FMIConditii pentru a forma un grup fiscal. Tratament TVAUltimele articole
HG 1393/2024. 4 modificari importante aduse impozitului MICROE-Transport: Cum se declara valoarea totala a bunurilor pentru obtinerea codului UITAcord de finantare pentru managementul dezastrelor naturale, semnat intre Finante si Banca Mondiala RO e-Factura. Cum se inregistreaza facturile cu TVA in euroMF, noua editie de titluri de stat Fidelis. Donatorii de sange au conditii speciale
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"