Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Finante-Banci: Creditul cu buletinul arde buzunarele restantierilor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Nov. 2009
Tags: finante, banci

O intarziere de doar 18 zile la plata ratelor pentru cardurile emise de IFN-uri aduce de la sine o intreaga suita de costuri penalizatoare, care se genereaza unul pe altul.Situatiile in care ...

O intarziere de doar 18 zile la plata ratelor pentru cardurile emise de IFN-uri aduce de la sine o intreaga suita de costuri penalizatoare, care se genereaza unul pe altul.

Situatiile in care detinatorii de carduri emise de Institutii Financiare Nebancare au ajuns sa plateasca de cateva ori sumele imprumutate din cauza intarzierilor la plata ratei nu sunt deloc putine.

Aceasta forma de finantare (cunoscuta  mai mult sub denumirea „credit doar cu buletinul“) presupune nu doar costuri extrem de ridicate cu dobanda, dar si penalizari foarte severe pentru intarzieri. Practic, daca detinatorul cardului intarzie mai mult de 18 zile cu plata ratei, va achita nu doar comisionul de penalizare, ci si alte costuri suplimentare, care provin din depasirea liniei de credit.

„In cazul ratelor, limita de credit este diminuata lunar cu rata datorata. In cazul in care clientul isi achita ratele lunar, in intervalul de 18 zile acordat nu exista niciun motiv pentru care sa se depaseasca limita de credit“, explica reprezentantii EFG Retail Services, emitentul cardului Euroline.

O penalizare genereaza alta penalizare

In situatia in care apare o intarziere  la plata, lucrurile se schimba insa radical. In primul rand, compania aplica un comision de penalizare de 45 de lei pe luna. Asta nu este insa totul.

"Nea­chitarea la timp a  sumelor datorate duce la inregistrarea in cont  a comisioanelor de plata intarziata. In plus, neachitarea sumelor datorate si adaugarea comisi­oanelor de intarziere a platii pot duce la depasirea limitei de credit acordate",  noteaza reprezentantii EFG.

Penalizarile merg si mai departe: „depasirea limitei de credit acordate este sanctionata prin perceperea unui comision calculat in functie de valoarea depasirii limitei de creditare aferenta fiecarei luni. Comisionul reprezinta o cota de 5% din aceasta depasire (de­pasirea limitei de credit se calculeaza ca diferenta intre suma dato­rata la data emiterii extrasului si limita de creditare acordata)“.

Mai clar, aplicarea comisionului de intarziere conduce la plata  unei dobanzi penalizatoare care provoaca depasirea li­mitei de credit, fapt care conduce, la randu-i, la adaugarea altor dobanzi si co­­misioane. Acelasi lucru se intampla  si in cazul cardurilor emise de Cetelem, companie specializata pe credite de con­sum care apartine BNP Paribas.
In ca­zul produsului "Cardulescu", emis de companie pentru clientii fideli, care pre­­su­pu­ne plata unei dobanzi lunare de 3%, costurile penalizatoare sunt chiar mai mari decat in cazul Euroline. Astfel, Cetelem aplica o dobanda penalizatoare de 4% pe luna din suma restanta pentru primele 30 de zile de intarziere, respectiv 8% pe luna pentru urmatoarele luni.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Finante-Banci: Creditul cu buletinul arde buzunarele restantierilor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016