Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


Tot mai multe companii aleg sa investeasca in panouri fotovoltaice pentru a reduce costurile cu energia si pentru a contribui la tranzitia verde. Daca si firma ta produce energie electrica si o foloseste intern sau o vinde catre chiriasi sau in retea, devii prosumator – cu beneficii, dar si cu responsabilitati fiscale si contabile clare. In acest articol vei afla daca ai nevoie de cod CAEN special pentru productia de energie, ce autorizari sunt necesare, cum facturezi energia, ce obligatii fiscale apar (inclusiv accize) si cum se inregistreaza energia in contabilitate (monografia contabila completa).
Avem acest caz, O societate X platitoare de TVA si impozit pe profit, achizitioneaza panouri fotovoltaice. Societatea detine un spatiu ce este inchiriat catre o alta societatea comerciala Y, afiliata, si va dori sa factureze energia la un pret de pe piata, in baza unui contor separat. Societatea care achizitioneaza panourile fotovoltaice va trebui sa obtina vreo autorizatie sau un regim special de impozitare si de contabilizare? Va avea nevoie de un cod caen anume? Care este documentul justificativ de inregistrare in contabilitate a energiei obtinute de societatea X, din exploatarea panourilor fotovoltaice?
Cuprins
Ce este un prosumator
Prosumatorul este o persoana fizica sau juridica care produce energie din surse regenerabile si o livreaza in reteaua electrica.
Este necesar un cod CAEN special pentru prosumatori?
In ceea ce priveste codul CAEN
Conform pct. 95 din Legea 123/2012 privind energia electrica si gazele naturale:
prosumator - clientul final care isi desfasoara activitatile in spatiul propriu detinut cu orice titlu, aferent unui punct de delimitare cu reteaua electrica, precizat prin certificatul de racordare si care produce energie electrica din surse regenerabile pentru propriul consum, a carui activitate specifica nu este producerea energiei electrice, care consuma si care poate stoca si vinde energie electrica produsa sau stocata furnizorului de energie electrica cu care acesta are incheiat contract de furnizare a energiei electrice si/sau consumatorilor racordati la barele centralei electrice, inclusiv care poate deconta energia electrica produsa si livrata cu energia electrica consumata din retea pentru mai multe locuri de producere si consum ale acestora, daca pentru locurile de consum respective este acelasi furnizor de energie electrica si daca sunt racordate la reteaua electrica a distribuitorului la care este racordat prosumatorul, cu conditia ca, in cazul consumatorilor autonomi necasnici de energie, aceste activitati sa nu constituie activitatea lor comerciala sau profesionala primara,?

Registrul de Evidenta Fiscala PFA

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025

Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Pornind de la aceasta definitie, consideram ca prosumatorul nu trebuie sa aiba inscris in obiectul de activitate al societatii codul CAEN corespunzator activitatii de producere energie electrica. Pentru o opinie legala, va rugam sa va adresati ANRE - autoritatea competenta in domeniu.
Obligatii fiscale prosumatori
Cadrul legal pentru accize se regaseste la titlul VIII din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare si din normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, aprobate prin HG 1/2016, cu modificarile si completarile ulterioare.
Potrivit prevederilor art. 358 din Codul fiscal, energia electrica, cu codul NC 2716, este supusa accizelor, accizele devenind exigibile la momentul furnizarii de producator, distribuitor sau redistribuitor direct catre consumatorul final din Romania.
De asemenea, in scopul aplicarii reglementarilor privind faptul generator (obligatia teoretica) si exigibilitatea accizelor (obligatia efectiva), o entitate care produce energie electrica pentru uz propriu este considerata atat producator cat si consumator final, art.358 alin.(3) din Codul fiscal.
Insa, energia electrica produsa din sursa solara si furnizata direct catre un consumator final este scutita de la plata accizelor in baza art. 399 alin. (1) lit. m) din Codul fiscal, scutire care se acorda direct in baza Notificarii depusa la autoritatea vamala teritoriala si inregistrata in registrul special instituit la nivelul autoritatii respective.
Deci, scutirea de la plata accizelor este conditionata de indeplinirea a doua criterii:
energia electrica sa fie produsa in totalitate din surse regenerabile de energie, si
energia electrica astfel produsa sa fie furnizata direct consumatorului final, prin consumator final intelegandu-se si producatorul energiei respective.
Pentru a beneficia de scutire de la plata accizelor este necesara depunerea la autoritatea vamala teritoriala a unei Notificari? (biroul vamal de interior/frontiera in raza caruia societatea are sediul social). Anexa 23 la titlul VIII din normele metodologice si sa se obtina un numar de inregistrare in Registrul special creat de acea autoritate, conform precizarilor pct.114 de la acelasi titlu.
Termenul de valabilitate a notificarii este de un an de la data inregistrarii ? a se vedea pct.114 alin.(6) de la titlul VIII din Normele metodologice. Asadar, pentru asigurarea continuitatii aplicarii scutirii de la plata accizelor operatorul economic trebuie sa procedeze la depunerea unei noi Notificari inainte de a expira Notificarea anterioara.
Nedepunerea acestei notificari atrage perceperea de accize, formula de calcul fiind prevazuta la pct.5 alin.(1) lit.h) de la titlul VIII din normele metodologice.
Plata accizelor la bugetul de stat s-ar efectua lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a avut loc facturarea catre consumatorul final, respectiv pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a avut loc autoconsumul art.345 alin.(2) lit.a) din Codul fiscal.
Nivelul actual al accizelor pentru energie electrica aplicabil in anul 2025 este publicat pe site-ul Ministerului Finantelor urmand link-ul
https://mfinante.gov.ro/ro/domenii/fiscalitate/impozite-si-taxe/regim-accize
Alte obligatii ce decurg din aplicarea regimului accizelor
Inregistrarea ca platitor de accize la autoritatea fiscala teritoriala conform art.344 din Codul fiscal, prin depunerea D700 online;
depunerea lunara a declaratiei de accize (formularul 100) la autoritatea fiscala teritoriala pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei la care se refera declaratia - a se vedea art.346 alin.(1) si (2) din Codul fiscal depunerea anuala a decontului de accize (formularul 120) la autoritatea fiscala teritoriala pana la data de 30 aprilie a anului urmator celui de raportare - a se vedea art.346 alin.(4) din Codul fiscal.
In declaratia 100 se trece valoarea zero la randurile suma datorata si suma de plata aferente accizelor, daca este respectata procedura de scutire amintita mai sus. Daca nu exista Notificare valabila, atunci se trece valoarea accizelor percepute pentru cantitatea de energie electrica utilizata pentru consumul propriu sau, daca este cazul, pentru furnizarea catre un consumator final din Romania.
Cum se inregistreaza energia produsa in contabilitate – monografie completa
Pentru producerea energiei electrice se utilizeaza inregistrarile contabile aferente productiei.
Inregistrarea cheltuielilor aferente:
Amortizarea instalatiei de producere a energiei electrice:
6811 = 2813
Inregistrarea salariilor lunare, aferente serviciilor de intretinere si depanare, daca este cazul:
641 = 421
646 = 436
Sau:
Servicii de intretinere prestate de terti:
% = 401
628
4426
Servicii de transport energie:
% = 401
628
4426
Inregistrarea produsului finit obtinut (energie electrica):
345 = 711
Inregistrarea energiei consumate pentru necesitati proprii:
711 = 345
Este necesar sa determinati costul de productie aferent energiei electrice produse de societatea dvs.
Asa cum rezulta din insumarea costurilor directe si indirecte de productie.
Costul stocurilor trebuie sa cuprinda toate costurile aferente achizitiei, productiei, prelucrarii, precum si alte costuri suportate pentru a aduce bunurile, lucrarile, serviciile in forma si in locul in care se gasesc in prezent.
Cheltuieli directe si cheltuieli indirecte
Pentru calculul costurilor bunurilor, lucrarilor, serviciilor si al costurilor perioadei, cheltuielile inregistrate in contabilitatea financiara dupa natura lor se grupeaza in contabilitatea de gestiune astfel:
Cheltuieli directe
Cheltuielile directe = acele cheltuieli care se identifica pe un anumit obiect de calculatie inca din momentul efectuarii lor si se includ direct in costul obiectelor respective.
Cheltuielile directe cuprind:
- costul de achizitie al materiilor prime si materialelor directe consumate,
- energia consumata in scopuri tehnologice,
- manopera directa
- alte cheltuieli directe.
Cheltuieli indirecte
Aceste cheltuieli privesc obtinerea mai multor produse, executarea mai multor lucrari, servicii sau comenzi, respectiv faze, activitati.
Includerea cheltuielilor indirecte in costul obiectelor de calculatie/ purtatorilor de cost se realizeaza in mod indirect, prin repartizare, pe baza unor procedee rationale, aplicate cu consecventa, adecvate tipului de cheltuieli care urmeaza a fi repartizate si obiectelor/purtatorilor de costuri asupra carora se repartizeaza.
In acesta categorie se includ cheltuieli, cum ar fi:
- materii prime si materiale indirecte;
- cheltuieli indirecte privind forta de munca;
- alte cheltuieli atribuibile obiectului de calculatie.
Facturarea energiei catre chiriasi – tratament contabil si TVA
In ceea ce priveste factura catre chirias
Puteti factura energia produsa de dvs chiriasilor in functie de consumul acestora conform inregistrarilor contabile prezentate anterior:
411 = 7015 se va factura la costul de productie la care se adauga o marja de profit care respecta pretul pietei
411 = 4427 TVA 19%
Raspunsuri oferite in luna IUNIE 2025 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Castig din transferul titlurilor de valoare. Cum se completeaza in Declaratia Unica?TVA panouri fotovoltaice. Studii de caz utileDocumente justificative necesare emiterii facturilor de vanzare bunuriMontare panouri fotovoltaice. Ce obligatii fiscale trebuie sa indeplineasca PROSUMATORiiGuvernul a aprobat rectificarea de venituri si cheltuieli a AFM
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"