Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Comisia Europeana a adoptat recent o propunere referitoare la un nou program care va ajuta statele membre sa isi modernizeze administratiile si sa ofere servicii digitale interoperabile la nivel national si european. Acest nou program, intitulat ISA2, se va baza pe reusitele predecesorului lui, ISA (Solutii de interoperabilitate pentru administratiile publice europene), si va asigura interactiunea transfrontaliera si intersectoriala fluida, pe cale electronica, intre administratiile publice europene.
Acest lucru este esential deoarece, in Europa de azi, tot mai multi cetateni lucreaza si isi schimba domiciliul in alte state si tot mai multe intreprinderi au activitati comerciale si opereaza in intreaga Uniune. in acest context, cetatenii si intreprinderile trebuie sa interactioneze frecvent cu administratiile statelor membre, pe cale electronica.
Din pacate, anumite probleme precum complexitatea modului de organizare, procedurile caduce si greoaie si lipsa de cooperare creeaza foarte des bariere electronice care impiedica cetatenii si intreprinderile sa utilizeze in mod eficient serviciile publice si care afecteaza buna functionare a pietei interne.
Vicepresedintele Maros Sefcovic a declarat: "Statele membre, fiind supuse unor presiuni ca urmare a crizei economice recente, au inceput deja sa reduca sarcinile si costurile administrative, introducand serviciile digitale si imbunatatind procesele operationale. Cu toate acestea, dat fiind ca aceste schimbari au loc adesea la nivel de serviciu, fara interoperabilitate intre sectoare si la nivel european, ele creeaza foarte frecvent bariere electronice. Aceasta situatie poate genera un sentiment de frustrare in randul intreprinderilor si al cetatenilor, care irosesc timp si bani.
Datorita activitatilor desfasurate timp de mai multi ani in sprijinul interoperabilitatii, al e-guvernarii si al datelor deschise, in prezent pot fi furnizate, datorita platformelor interoperabile, servicii publice caracterizate de o rapiditate, de o eficienta si de o calitate fara precedent. ISA2 reprezinta elementul-cheie care va permite realizarea acestui potential. Acest nou program reprezinta un element central al agendei digitale pentru Europa."
Un raport publicat luna trecuta (Raportul pe 2014 al Comisiei privind e–guvernarea) arata ca guvernele statelor membre au inca mult de lucru pentru ca intreprinderile si cetatenii sa aiba acces facil la serviciile publice online, chiar si in interiorul statului membru din care provin. in plus, serviciile publice transfrontaliere sunt disponibile online pentru resortisantii unui alt stat membru UE doar in proportie de 42%, cu 30 de puncte procentuale mai putin decat proportia in care serviciile publice sunt disponibile online pentru cetatenii tarii.
La nivel european, interoperabilitatea este necesara pentru punerea in aplicarea cu succes a numeroase domenii de politica ale Uniunii, cum ar fi piata interna, mediul, afacerile interne si justitia, vamile si fiscalitatea, sanatatea, identitatea electronica si achizitiile publice. Toate aceste domenii vor beneficia de ISA2.
Manual de politici contabile - Stick USB
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Context
Programele de interoperabilitate au evoluat mult incepand din momentul introducerii lor, in anul 1995. ISA2 se bazeaza pe experienta colectiva si pe rezultatele programelor desfasurate de Comisie timp de doua decenii, care au sprijinit in primul rand stabilirea unor conexiuni electronice in cadrul administratiilor publice, apoi disponibilitatea informatiilor pe internet, mijloacele electronice de colaborare a serviciilor publice si in prezent punerea in aplicare a serviciilor tranzactionale pretutindeni in Europa.
ISA2 va viza perioada 2016-2020 si va dispune de un pachet financiar de 131 de milioane de euro. Acest program inlocuieste actualul program ISA, care se termina in decembrie 2015 si care a avut ca rezultat o serie de initiative foarte valoroase, printre care se numara e-Prior (un sistem informatic pentru facturarea electronica si schimbul de documente privind achizitiile publice), sistemul de informare al pietei interne (IMI), care le permite autoritatilor nationale sa faca schimb de informatii), MT@EC (un serviciu de traducere automata in toate limbile oficiale destinat institutiilor UE si statelor membre), precum si un sistem care permite colectarea online a declaratiilor de sustinere pentru initiativele cetatenesti europene.
Sursa: Comisia Europeana
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Contracte de mandat. Modificare vector fiscal. Formular 010Prioritatile IMM-urilor pentru noul Guvern in 2016D101 si D100 au ca termen limita de depunere data de 26 iunie 2023Ce cota de impozit pe veniturile micro se aplica in cazul unui CIM suspendatAnunt important privind incheierea de conventii de colaborare cu institutii de creditUltimele articole
SAF-T in 2025. Pentru o casa de ajutor reciproc (CAR) se depune D406 din ianuarie 2025?Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024HG 1393/2024. 4 modificari importante aduse impozitului MICROPlafon de 50.000 lei in casierie. Exista exceptii in privinta PFA/II/IF?Bolos: Bonificatia de 3% acordata celor bun-platnici ar putea fi permanentaArticole similare
COMISIA EUROPEANA a retinut peste 40 milioane de produse care incalca dreptul de proprietate intelectualaOUG nr. 47/2015 privind rectificarea bugetului de stat pe anul 2015 si unele masuri bugetareDecuplarea sprijinului agricol din fonduri europene. De ce e invinovatita ComisiaCOMISIA EUROPEANA cere Romaniei sa recupereze ajutoarele de stat incompatibile acordate drept despagubiriCe a declarat Petrescu despre reducerea CAS cu cinci puncte procentualaUltimele articole
Pensiile romanilor se majoreaza din 2025! Cu cat va creste Valoarea Punctului de ReferintaPragul de impozitare micro ar putea scadea gradual la 88.500 mii euro pana in 2027Precizari ANAF referitoare la Registrul RO e-Factura optionalFinantele introduc obligatoriu, de la 1 ianuarie 2025, facturarea electronica pentru relatia B2CIMM Plus a fost aprobat de Guvern: Bugetul de 12,5 miliarde lei va sprijini 11.500 companiiAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"