Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Avand in vedere ca nu se mai utilizeaza ordinele de compensare emise de catre Imprimeria Nationala se pot utiliza formulare proprii sau este obligatore inscrierea pe site-ul CPPI pentru efectuarea compensarilor?
Specialistul nostru ne explica faptul ca, in Normele metodologice privind monitorizarea datoriilor nerambursate la scadenta ale contribuabililor, persoane juridice, in vederea diminuarii blocajului financiar si a pierderilor din economie, din 28.10.2019, aprobate prin HG 773/2019, regasim urmatoarele prevederi:
Articolul 1 alin. (2) „Compensarea se realizeaza in conditiile legii prin stingerea datoriilor reciproce, neplatite/neincasate reflectate in contabilitatea persoanelor juridice participante, pana la concurenta celei mai mici dintre obligatii, pe baza ordinelor de compensare.”
Articolul 2 alin. (2) „Persoanele juridice, altele decat cele capital integral/majoritar/minoritar de stat pot sa realizeze operatiuni de compensare cu facturi prin crearea conturilor de utilizator si prin transmiterea la adresa dedicata a facturilor pe care intentioneaza a le compensa. Informatiile astfel transmise trebuie actualizate in maximum o zi lucratoare de la momentul oricarei modificari survenite.”
Nu este prevazuta o procedura distincta pentru facturile scadente sau nescadente sau pentru facturile cu o anumita valoare. Singura conditie este ca facturile sa fie neplatite/neincasate si sa fie reflectate in contabilitate.
La pct. 26 alin. (9) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, regasim urmatoarele prevederi:
- In cazul compensarilor intre persoane juridice, la data compensarii realizate conform prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 77/1999 .
- In cazul compensarilor in care cel putin una dintre parti nu este persoana juridica, la data semnarii unui proces-verbal de compensare care sa cuprinda cel putin urmatoarele informatii: denumirea partilor, codul de inregistrare in scopuri de TVA sau, dupa caz, codul de identificare fiscala, numarul facturii, data emiterii facturii, valoarea facturii, inclusiv taxa pe valoarea adaugata, valoarea compensata, semnatura partilor si data semnarii procesului-verbal de compensare.
Astfel, Codul fiscal nu face trimitere la Ordinul 2634/2015 (pentru a putea utiliza documente de compensare pe formulare proprii), ci la OUG 77/1999 si, in cazul compensarilor cu alta enitate decat o persoana juridica stabileste principalele informatii pe care trebuie sa le contina Ordinul de compensare.
Prin urmare, incepand cu 31 decembrie 2019 nu se va mai lucra cu ordine de compensare cartonate, ci prin accesarea platformei de web dedicate, publicata pe website-ul CPPI: http://gama.cppi.ro. Nu este prevazuta o diferentiere a facturilor dupa scadenta sau valoare.
Autor: InfoTva.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Compensari in anul 2020 - Utilizarea ordinelor de compensare":
Rating:
Nota: 3.95 din 5 din 19 voturi
Rating:
Nota: 3.95 din 5 din 19 voturi
Articole similare
Studiu de caz: Cum facem compensarea unor creante?
Mai multe articole despre ordin de compensare
Articole similare
Zoom fiscal: Noile FORMULARE 300 si 390 au fost aprobateCel mai utilizat Consilier al Contabililor in 2014Creditarea societatii de catre asociat. Constituirea rezervelorSistemul de Raportare Contabila la 30 iunie 2020. Stuctura si mod de completare. Entitati care au obligatia depunerii bilantuluiUltimele articole
Conditii de indeplinit pentru anularea obligatiilor de plata accesorii restante la 31 martie 2020 (Reminder ANAF)Tabel nominal pentru acordarea sumelor prevazute de Art III din OUG nr. 92/2020 (decontarea a 50% din salariu, dar nu mai mult de 2.500 lei)ANOFM a publicat documentele necesare pentru acordarea sumelor prevazute de Art. 1 alin. (4) din OUG 132/2020 – reducere timp muncaOPANAF 51/2021. Formularul 100 a fost modificat. Contribuabilii pot declara deducerile pentru casele de marcatFORMULARE necesare obtinerii subventiei conform OUG 220/2020 - incadrare in munca in anul 2021-
Mai multe articole despre formulare

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"