Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Compensari in anul 2023 - Utilizarea ordinelor de compensare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 07 Mai. 2023 Exclusiv
Tags: ordin de compensare, compensare 2020, formulare

Avand in vedere ca nu se mai utilizeaza ordinele de compensare emise de catre Imprimeria Nationala se pot utiliza formulare proprii sau este obligatore inscrierea pe site-ul CPPI pentru efectuarea compensarilor?

Compensare facturi


Specialistul nostru ne explica faptul ca, in Normele metodologice privind monitorizarea datoriilor nerambursate la scadenta ale contribuabililor, persoane juridice, in vederea diminuarii blocajului financiar si a pierderilor din economie, din 28.10.2019, aprobate prin HG 773/2019, regasim urmatoarele prevederi:
 
Articolul 1 alin. (2) „Compensarea se realizeaza in conditiile legii prin stingerea datoriilor reciproce, neplatite/neincasate reflectate in contabilitatea persoanelor juridice participante, pana la concurenta celei mai mici dintre obligatii, pe baza ordinelor de compensare.”

Articolul 2 alin. (2) „Persoanele juridice, altele decat cele capital integral/majoritar/minoritar de stat pot sa realizeze operatiuni de compensare cu facturi prin crearea conturilor de utilizator si prin transmiterea la adresa dedicata a facturilor pe care intentioneaza a le compensa. Informatiile astfel transmise trebuie actualizate in maximum o zi lucratoare de la momentul oricarei modificari survenite.” 
 
Nu este prevazuta o procedura distincta pentru facturile scadente sau nescadente sau pentru facturile cu o anumita valoare. Singura conditie este ca facturile sa fie neplatite/neincasate si sa fie reflectate in contabilitate.
 

Ordin de compensare 2023
 

La pct. 26 alin. (9) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, regasim urmatoarele prevederi:
 
- In cazul compensarilor intre persoane juridice, la data compensarii realizate conform prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 77/1999 .

Proces verbal de compensare
 

- In cazul compensarilor in care cel putin una dintre parti nu este persoana juridica, la data semnarii unui proces-verbal de compensare care sa cuprinda cel putin urmatoarele informatii: denumirea partilor, codul de inregistrare in scopuri de TVA sau, dupa caz, codul de identificare fiscala, numarul facturii, data emiterii facturii, valoarea facturii, inclusiv taxa pe valoarea adaugata, valoarea compensata, semnatura partilor si data semnarii procesului-verbal de compensare.
 
Astfel, Codul fiscal nu face trimitere la Ordinul 2634/2015 (pentru a putea utiliza documente de compensare pe formulare proprii), ci la OUG 77/1999 si, in cazul compensarilor cu alta enitate decat o persoana juridica stabileste principalele informatii pe care trebuie sa le contina Ordinul de compensare.
 
Prin urmare, incepand cu 31 decembrie 2019 nu se va mai lucra cu ordine de compensare cartonate, ci prin accesarea platformei de web dedicate, publicata pe website-ul CPPI: http://gama.cppi.ro. Nu este prevazuta o diferentiere a facturilor dupa scadenta sau valoare.
 

Model proces verbal de compensare 2023


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Compensari in anul 2023 - Utilizarea ordinelor de compensare":
Rating:

Nota: 3.83 din 5 din 48 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016