Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Interpretarea OUG 69/2020 privind anularea accesoriilor aferente obligatiilor bugetare principale. Debite stinse la data de 31 martie 2020

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Aug. 2020 Exclusiv
Tags: oug 69/2020, anularea obligatiilor accesorii, debite stinse

Va rog sa imi comunicati cum vedeti interpretarea art. XI din O.U.G. nr. 69/2020 privind anularea accesoriilor debitelor.

Text: Anularea accesoriilor aferente obligatiilor bugetare principale cu scadente anterioare datei de 31 martie 2020 si stinse pana la aceasta data (art. XI din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 69/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum si pentru instituirea unor masuri fiscale).

Se anuleaza accesoriile achitate pentru debitele principale stinse pana la data de 31.03.2020 pe perioada de prescriptie?
 

Raspunsul consultantului fiscal Constanta Popa:
 
Potrivit art. XI coroborat cu art. IX lit. b-d din OUG 69/2020, se anuleaza accesoriile aferente obligatiilor bugetare principale cu scadente anterioare datei de 31 martie 2020 inclusiv si stinse pana la aceasta data, daca sunt indeplinite cumulativ si in mod corespunzator urmatoarele conditii:
 
- sunt stinse si toate obligatiile bugetare principale si accesorii cu termene de plata cuprinse intre data de 1 aprilie 2020 si data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv;
 
- sunt depuse toate declaratiile fiscale, potrivit vectorului fiscal, pana la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv ori, in lipsa depunerii declaratiilor, daca obligatiile au fost stabilite de organele fiscale prin decizii de impunere din oficiu;
 
- cererea de anulare a accesoriilor este depusa dupa indeplinirea in mod corespunzator a acestor conditii, dar nu mai tarziu de data de 15 decembrie 2020 inclusiv, sub sanctiunea decaderii.
 
Cu privire la aplicarea acestei facilitati, din Procedura de anulare a obligatiilor fiscale accesorii aprobata prin OMFP 2100/2020 rezulta urmatoarele:
 
- pot beneficia de anulare obligatiile fiscale accesorii aferente obligatiilor bugetare principale cu scadente anterioare datei de 31 martie 2020 inclusiv si stinse pana la aceasta data (art. 2 alin. 4 lit. c din Procedura);
 
- obligatiile fiscale accesorii stinse incepand cu data de 14 mai 2020, data intrarii in vigoare a OUG 69/2020 pot face obiectul anularii si se pot restitui potrivit Codului de procedura fiscala (art. 4 alin. 11 din Procedura);
 
- obligatiile fiscale accesorii aferente obligatiilor fiscale principale prevazute la art. 2 alin. 4 din Procedura nu se restituie in situatia in care au fost stinse inainte de data de 14 mai 2020 (art. 4 alin. 12 din Procedura).
 
Rezulta ca nu pot face obiectul anularii accesoriile achitate pana la data de 14 mai 2020, aferente unor obligatii bugetare principale cu scadente anterioare datei de 31 martie 2020 si stinse pana la aceasta data. Doar daca au fost stinse/achitate accesorii dupa data de 14 mai 2020 se poate beneficia de anularea lor si, implicit, de restituire, bineinteles, daca sunt indeplinite si celelalte conditii cumulative prevazute de OUG 69/2020.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Interpretarea OUG 69/2020 privind anularea accesoriilor aferente obligatiilor bugetare principale. Debite stinse la data de 31 martie 2020":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016