Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Amenda pentru Declaratia 390

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Oct. 2011 Exclusiv
Tags: declaratia 390, codul de procedura fiscala, amenda

Intrebare: Care este cuantumul amenzii in cazul in care s-au depus 3 declaratii 390 eronate cu date incorecte.(2 aferente anului 2010, iar una aferenta lunii februarie 2011). Cum se poate corecta situatia de mai sus?

Raspuns: Avand in vedere data la care au fost faptele ce constituie contraventie sunt aplicabile prevederile cuprinse la art. 219 indice 1 din Codul de procedura fiscala aplicabile inainte datei de 17 septembrie data intrarii in vigoare a unui nou regim sanctionatoriu in domeniul delcaratiilor recapitulative. In acest caz nivelul amenzii este de 2% din diferentele nedeclarate rezultate ca urmare a declaratiilor incorecte ori incomplete conform art. 219 indice 1 alin. (2).
 
Dupa modificarile aduse de catre OG 29/2011 regimul contraventiilor in cazul declaratiilor recapitulative se modifica in mod consistent din perspectiva amenzii aplicabile. Astfel, se renunta la sistemul amenzii fixe in cota procentuala evenindu-se la sistemul general de aplicare a amenzii in cadrul unui minim si maxim in care organul constatator face individualizarea acesteia.
 
Cu toate acestea insa potrivit art. II alin. (6) din acest act normativ se stabileste in mod expres faptul ca prevederile art. I pct. 89, care modifica art. 219 indice 1 din Codul de procedura fiscala, sunt aplicabile faptelor constatate dupa data intrarii in vigoare a prezentei ordonante, cu exceptia faptelor savarsite in legatura cu serviciile intracomunitare. Prevederile art. I pct. 89 se aplica faptelor in legatura cu serviciile intracomunitare, savarsite dupa data intrarii in vigoare a prezentei ordonante.
 
Intr-o formulare defectuoasa se subliniaza ca regimul mai favorabil de sanctionare cuprins in noua reglementare se aplica in circumstantele declaratiilor recapitulative reglementate de art. 156 indice 4 din Codul fiscal care nu vizeaza serviciile intracomunitare cuprinse la alin. 1 lit. c) si e) ale acestui articol.
 
In aceste conditii, daca diferentele vizeaza servicii intracomunitare nivelul amenzii va ramane acelasi cu acel aplicabil in sistemul anterior, in timp ce pentru erori din celelalte categorii de situatii cuprinse declaratiile recapitulative amenda va fi cuprinsa intre 500 si 1.500 lei potrivit art. 219 indice 1 alin. (1) lit. b) raportat la alin. (2) lit. b) al aceluiasi articol.
 
Trebuie subliniat faptul ca ambelor amenzi li se aplica prevederea potrivit careia contravenientul poate plati in termen de 48 de ore jumatate din minimul amenzii. De asemenea, este necesar de avut in vedere ca nu in toate cazurile este obligatorie aplicarea amenzii, organul constatator putand aplica doar un avertisment. In acest sens, potrivit art. 7 alin. (3) din OG 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, se precizeaza ca avertismentul se poate aplica si in cazul in care actul normativ de stabilire si sanctionare a contraventiei nu prevede aceasta sanctiune.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Amenda pentru Declaratia 390":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016