Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Top 10 aberatii legislative in Romania ultimilor 20 de ani

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Nov. 2009
Tags: top, romania

Romnia a ajuns n prezent sa aiba unul din cele mai putin prietenoase medii de afaceri din Uniunea Europeana. Sute de legi proaste au pavat drumul spre capitalism, iar cetatenii simpli, dar si ...

România a ajuns în prezent sa aiba unul din cele mai putin prietenoase medii de afaceri din Uniunea Europeana. Sute de legi proaste au pavat drumul spre capitalism, iar cetatenii simpli, dar si oamenii de afaceri au ajuns adesea la capatul rabdarii în fata solutiilor unei justitii si corupta, si aservita politic.

În cei 20 de ani de tranzitie, aparatul administrativ s-a extins ca o caracatita. Iar odata cu aparitia unei agentii de stat, au aparut si taxe pe care aceasta le percepe de la firme si persoane fizice. Bilantul: peste 300 de taxe parafiscale si sute de agentii de stat care întretin 1,2 milioane de birocrati. În multe cazuri, aceste institutii nu-si fac treaba pentru care au fost create. Poate cel mai graitor este exemplul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) în scandalul Fondului National de Investitii (FNI): institutia a tolerat greseli care au permis cea mai mare frauda financiara din România.

Vina pentru birocratizarea excesiva nu apartine doar executivului si legislativului. Ci si justitiei, care a tolerat reglementarile proaste si prea numeroase. Efectele: regimul proprietatilor n-a fost clarificat nici acum, aceeasi speta este solutionata diferit de la o instanta la alta, iar în multe cazuri, justitiabilii sunt nevoiti sa se adreseze Curtii Drepturilor Omului de la Strasbourg.

10. Taxa de trecerea a frontierei

Între noiembrie 1993 si decembrie 1994, românii au fost obligati sa plateasca o taxa de trecere a frontierei de fiecare data când ieseau din tara.

9. Legi comuniste în capitalism: amenda pentru taiatul vacii

În iunie 1992, Torcica Ion a fost amendat de fiscul din judetul Dâmbovita din cauza ca a taiat un vitel în curte. Vitelul nu era nici furat, nici nu urma sa fie vândut la negru. Deci, unde e greseala?

8. Nu-ti poti vinde casa daca ai amenda de circulatie

În 2007, Guvernul a modificat prin ordonanta Codul Fiscal. Un articol aparent inofensiv poate deveni o grava încalcare a dreptului de proprietate. Cetatenilor li se interzice sa vânda imobile daca au amenzi sau impozite neplatite.

7. Abuzuri: când mascatii te dau afara din imobilul proaspat retrocedat

Un caz incredibil: unor cetateni româno-brazilieni li se retrocedeaza o vila în Primaverii. Credeti ca pot sa se mute si sa traiasca în ea? Sau sa o vânda? Nimic mai gresit! Daca pe imobil au pus ochii sefii Serviciului Român de Informatii, risti sa te trezesti în miez de noapte cu mascatii care te dau afara din casa pe care ai acte. Întreaga poveste se gaseste într-o decizie a Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) împotriva statului român.

6. Cetateanul, la mâna serviciilor

Un cetatean din Bârlad a cerut ca timpul petrecut în închisoare, pe motive politice, pe vremea comunismului, sa-i fie recunoscut ca vechime în munca, dupa cum prevedea o lege din 1990. Statul a depus în justitie un document din care reiesea ca respectivul a fost legionar, pentru ca, ani buni mai târziu, sa recunoasca greseala: a fost o coincidenta de nume!

5. Apartamente la doua salarii medii

Întârzieri, amânari, modificari. Nici la 20 de ani de la Revolutie, regimul proprietatilor confiscate de comunisti n-a fost clarificat. Întreg demersul a pornit cu stângul, în conditiile în care chiriasii au fost dintotdeauna favorizati fata de proprietarii deposedati. În 1992, apartamentele construite de stat s-au vândut pe doua salarii medii.

4. Taxa radio TV la firme

În 2003, guvernul a hotarât ca nu doar persoanele fizice, ci si firmele trebuie sa plateasca o taxa pentru serviciul public de televiziune si radiodifuziune. Decizia aberanta a fost anulata abia anul acesta, la Curtea Constitutionala.

3. Gaurile legislative care au permis fraudele de la SAFI si FNI

România se poate „lauda” în prezent cu una dintre cele mai slab dezvoltate piete de capital  din Uniunea Europeana, iar scandalurile SAFI si FNI au avut un rol important în darâmarea încrederii în piata de capital. Nici acum, România n-a reusit sa ajunga la acelasi numar de investitori pe piata de capital pe care-l avea înainte de scandaluri.

2. Achizitiile publice: sursa de îmbogatire pentru apropiatii puterii

Romsilva, institutie de stat, cumpara ace de cravata cu 5 milioane de lei bucata în 2004. Pretul este de 200 de ori mai mare decât cel real. Însa magistratii decid ca achizitia a fost legala. Motivul: portitele din legea achizitiilor publice.

1. Nu ne vindem tara!

Dreptul strainilor de a detine terenuri si proprietati imobiliare în România nu a existat, practic, pâna în 2007 - odata cu aderarea la Uniunea Europeana. Unii politicieni, activi si azi, au vrut sa extinda restrictiile si la firmele cu actionari straini.
Sursa: Capital

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Top 10 aberatii legislative in Romania ultimilor 20 de ani":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016