Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Atentie contabili!
Totul despre SPLIT TVA: obligatii si sanctiuni in 2018
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

Legea privind diminuarea risipei alimentare - suspendata pana februarie 2019

de InfoTva.ro la 08 Aug. 2018
Tags: legea privind diminuarea risipei alimentare, risipa alimentara, legislatie

Prin Legea nr. 200/2018 publicata in M.Of. nr. 647 din 25/07/2018 au fost aduse modificari si completari Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare insa aplicarea prevederilor Legii nr. 217/2016, cu modificarile ulterioare, precum si cu cele aduse prin legea 200/2018 s-au suspendat pana la data de 1 februarie 2019.

Incepand cu 01 februarie 2019 operatorii economici din sectorul agroalimentar pot sa intreprinda masuri de prevenire a risipei alimentare conform Legii 217/2016, astfel: 

a) masuri de responsabilizare pentru diminuarea risipei alimentare pe lantul agroalimentar, incepand cu productia, procesarea, depozitarea, distributia si comercializarea alimentelor, inclusiv in sectorul de industrie hoteliera si al serviciilor alimentare; 
 
b) masuri privind vanzarea cu pret redus a produselor aflate aproape de expirarea datei durabilitatii minimale, conform legislatiei in vigoare;
 
c) masuri privind transferul alimentelor prin donare, pentru consumul uman, dar aflate aproape de expirarea datei durabilitatii minimale, catre operatorii receptori, care desfasoara activitati inregistrate/autorizate sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor, cu asumarea responsabilitatii privind indeplinirea prevederilor legislatiei in domeniul sigurantei alimentelor; produsele pot face obiectul transferului oricand in ultimele 10 zile de valabilitate pana la atingerea datei durabilitatii minimale. Fac exceptie produsele alimentare perisabile care vor fi stabilite prin hotarare a Guvernului;

d) masuri pentru eliminarea si utilizarea subproduselor de origine animala si a produselor derivate, materiale de categoria 3, potrivit prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1.069/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 21 octombrie 2009 de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animala si produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman si de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1.774/2002 (Regulament privind subprodusele de origine animala), cu modificarile ulterioare, precum si ale Regulamentului (UE) nr. 142/2011 al Comisiei din 25 februarie 2011 de punere in aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1.069/2009 al Parlamentului European si al Consiliului de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animala si produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman si de punere in aplicare a Directivei 97/978/CE a Consiliului in ceea ce priveste anumite probe si produse care sunt scutite de la controalele sanitar-veterinare la frontiera in conformitate cu directiva mentionata, cu modificarile ulterioare, in conditiile prevazute de legislatia sanitar-veterinara in vigoare;
Manual de Politici Contabile 2018
Manual de Politici Contabile 2018

Vezi detalii

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2018
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2018

Vezi detalii

Autoturisme pe firma. Regim fiscal in 2018
Autoturisme pe firma. Regim fiscal in 2018

Vezi detalii


e) masuri pentru directionarea produselor agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal prin transformarea in compost, conform legislatiei sanitar-veterinare in vigoare privind eliminarea subproduselor de origine animala nedestinate consumului uman si legislatiei privind protectia mediului; 

f) masuri pentru directionarea produselor agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal in vederea valorificarii lor prin transformare in biogaz conform legislatiei de mediu si legislatiei sanitar-veterinare in vigoare; 

g) masuri privind dirijarea catre o unitate autorizata de neutralizare a produselor ramase dupa parcurgerea etapelor prevazute la lit. a)-f). 
 
Se recomanda implementarea a cel putin doua actiuni de prevenire a risipei alimentare dintre cele enumerate la lit. a)-f) inainte de a dispune neutralizarea deseurilor generate. 
 
Operatorii economici care transfera alimente prin donare, in baza legii 217/2016 beneficiaza de facilitati fiscale, asa cum sunt acestea reglementate de prevederile art. 25 alin. (4) lit. c) pct. 4, 5 si 6 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv sunt deductibile la determinarea rezultatului fiscal cheltuielile privind:
    •  alimentele destinate consumului uman, cu data-limita de consum aproape de expirare daca transferul acestora este efectuat potrivit prevederilor legale privind diminuarea risipei alimentare; 
    • subprodusele de origine animala, nedestinate consumului uman daca eliminarea acestora este efectuata potrivit prevederilor legale privind diminuarea risipei alimentare; 
    • produsele agroalimentare, devenite improprii consumului uman sau animal, daca directionarea/dirijarea vizeaza transformarea acestora in compost/biogaz sau neutralizarea acestora, potrivit prevederilor legale privind diminuarea risipei alimentare.
Autor:

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul "Legea privind diminuarea risipei alimentare - suspendata pana februarie 2019":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi





Atentie contabili!
Totul despre SPLIT TVA: obligatii si sanctiuni in 2018

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special Plata defalcată a TVA - forma finală
Club Contabilitate

VIDEO

Atentie contabili!
Totul despre Split TVA

- Modificarile legii explicate detaliat -

Descarcati GRATUIT Raportul Special

Plata defalcată a TVA - forma finală

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016