Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

CC: Masurile de austeritate decise de Guvern sunt partial neconstitutionale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Iun. 2010
Tags: curtea constitutionala, motiune de cenzura

Curtea Constitutionala a decis vineri, cu majoritate de voturi, ca sunt neconstitutionale masuri de austeritate din legile pentru care Executivul si-a angajat raspunderea in fata Parlamentului, ...

Curtea Constitutionala a decis vineri, cu majoritate de voturi, ca sunt neconstitutionale masuri de austeritate din legile pentru care Executivul si-a angajat raspunderea in fata Parlamentului, respectiv cele referitoare la pensiile speciale ale procurorilor, judecatorilor si magistratilor CC, precum si cele privind reducerea cu 15% a "cuantumului brut al pensiilor cuvenite sau aflate in plata, precum si indemnizatiei de insotitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I".

Potrivit unor surse judiciare, judecatorii Curtii Constitutionale au decis ca prevederile privind pensiile magistratilor sunt neconstitutionale, in timp ce in cazul altor categorii prevederile legale sunt interpretabile, insa nu se impune reglementarea lor in Parlament.
Sursele citate au precizat ca judecatorii Curtii Constitutionale au declarat neconstitutional articolul 1 litera c) din Legea privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor.

Articolul 1, litera c) din Legea privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor se refera la "pensiile de serviciu ale judecatorilor, procurorilor si judecatorilor, respectiv magistratilor asistenti ai Curtii Constitutionale".

De asemenea, Curtea Constitutionala a mai declarat neconstitutional articolul 9 din Legea privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar.

Potrivit articolului 9, "de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, cuantumul brut al pensiilor cuvenite sau aflate in plata, precum si indemnizatia de insotitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I, se diminueaza cu 15%. La determinarea cuantumului brut al pensiilor, precum si a indemnizatiei de insotitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I, ce vor fi stabilite sau acordate incepind cu data intrarii in vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de pensie utilizata este de 622,9 lei".

Conform Constitutiei, prevederile declarate neconstitutionale trebuie puse in acord cu decizia Curtii in termen de 45 de zile .

Curtea Constitutionala (CC) a luat in discutie sesizarile PSD si PNL, precum si ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie privind neconstitutionalitateamasurilor de reducere a salariilor si a pensiilor decise de Guvern.

Sedinta Curtii Constitutionale, in care au fost discutate cele cinci sesizari ale PSD, PNL si instantei supeme privind neconstitutionalitatea masurilor de austeritate asumate de Guvern, este prima in noua formula, dupa numirile lui Mircea Ştefan Minea si a Iuliei Antoanella Motoc, sustinuti de PDL, si alegerea lui Augustin Zegrean (fost senator PD), ca presedinte al instantei constitutionale.

Cei noua judecatori ai CC sunt Augustin Zegrean, Petre Lazaroiu (ambii numiti de presedintele Traian Basescu), Ion Predescu, Aspazia Cojocaru (propusi de PSD), Valentin Zoltan Puskas (propus de UDMR), Tudorel Toader (propus de PNL), Acsinte Gaspar, Iulia Antoanela Motoc si Mircea Ştefan Minea (toti propusi de PDL).

Presedintele Traian Basescu le-a spus, in 9 iunie, judecatorilor Curtii Constitutionale prezenti la ceremonia de investitura in functie a lui Petre Lazaroiu, ca le ureaza succes in activitate in contextul in care, in perioada urmatoare, vor avea de luat "decizii importante" legate de iesirea Romaniei din criza economica.

Premierul Emil Boc a venit, in 7 iunie, in fata Parlamentului, pentru angajarea raspunderii Guvernului pentru doua proiecte de lege care prevad, printre altele, reducerea salariilor bugetarilor cu 25% si a pensiilor cu 15%.

PSD a depus in aceeasi zi o motiune de cenzura, care a fost respinsa in Parlament.

Contestarea la Curtea Constitutionala a masurilor de ajustare fiscala adoptate de Guvern este un proces normal, insa acestea trebuie aprobate de Curte intrucat sunt actiuni prealabile pentru derularea acordului, declara, in urma cu o saptamana, Caroline Atkinson, purtator de cuvant al FMI.

Sursa Mediafax 25/06/2010

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "CC: Masurile de austeritate decise de Guvern sunt partial neconstitutionale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016