Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Noua Lege a pensiilor a fost adoptata, miercuri - 26 iunie - de Parlamentul Romaniei, prin votul decizional al Camerei Deputatilor. Cu toate acestea, ministrul Muncii si Justitiei Sociale este de parere ca Legea va fi din nou contestata la CCR.
Legea adoptata de Parlament la data de 19 decembrie 2018 are ca obiect de reglementare adoptarea unui nou act normativ in domeniul sistemului public de pensii, care isi propune eliminarea, din sistemul de pensii din Romania, a inechitatilor dintre beneficiarii sistemului, respectiv, atat intre genuri, cat si pentru fiecare tip de gen, precum si dintre categorii de persoane care au desfasurat activitatea in aceleasi conditii de munca si cu un nivel de salarizare relativ similar, indiferent de anul pensionarii.
Daca noua Lege a pensiilor va fi contestata la CCR, asa cum a prezis ministrul Muncii – Marius Budai, exista si un plan de rezerva. Legea va fi promulgata prin ordonanta de urgenta, dar nu in totalitate, anunta acesta!
"Eu asigur pensionarii ca atat timp cat vom fi la guvernare se va intampla ceea ce scrie acolo, fie ca se va intampla prin ordonanta de urgenta. Daca asa trebuie, asa se va intampla. (...) Nu legea, in totalitatea ei. Pentru, de exemplu, majorarea valorii punctului de pensie de la anul. Trebuie sa facem si sa iesim din aceasta logica si eu cred ca da, va mai fi un atac la Curte (Curtea Constitutionala - n. r.). Bun, va fi o retrimitere la Parlament. (...) Din pacate, intram in vacanta doua luni, dar, cu siguranta, imi vine acum o idee, putem face si o sesiune extraordinara daca trimite domnul presedinte legea inapoi la Parlament. Deci, solutii noi gasim, suntem foarte determinati. A fost o mica sincopa la Senat (...)", a precizat Budai, miercuri seara, la o emisiune TV.
Totusi, aceasta propunere, a majorarii punctului de pensie prin OUG, nu a fost discutata cu premierul Viorica Dancila, dar este o varianta pe care ministrul Muncii nu o exclude, in cazul in care noua Lege a pensiilro va fi intoarsa in parlament.
"Eu nu am discutat cu doamna premier acest lucru, dar eu, ca ministru al Muncii, atat cat sunt, daca ajungem in situatia asta, vreau sa propun cu siguranta, pentru ca nu putem ca ceea ce am promis sa nu punem in practica si nu putem ca asteptarile pe care le-am creat parintilor si bunicilor nostri, pensionarilor din Romania, sa nu le punem in practica. Pentru ca au dreptul, dupa o viata in care au construit practic Romania, sa facem tot ce trebuie ca rezultatul exercitiului financiar, a ceea ce noi am propus si rezultatul cresterii economice sa ajunga si in buzunarul romanilor", a explicat Marius Budai.
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Ministrul Finantelor: Legea pensiilor va fi aplicata fara niciun fel de discutii! Provocarea va fi in 2021Comisa Europeana, despre legea pensiilor adoptata de Parlament in decembrie 2018: Poate pune in pericol sustenabilitatea finantelor publiceMinistrul Muncii: Pensiile vor creste cel putin cu rata inflatieiMinistrul Simona Bucura-Oprescu, vizite inopinate la anumite Case de Pensii si la ITMMinistrul Muncii promite ca nu vor fi introduse noi taxe pentru aplicarea Legii pensiilor aprobate de GuvernUltimele articole
Pensiile romanilor se majoreaza din 2025! Cu cat va creste Valoarea Punctului de ReferintaArticole similare
Codul Fiscal, modificat. Ce schimbari prevede Legea 69/2023Ro e-Transport: Este interzisa modificarea datelor inregistrate dupa punerea efectiva in miscare a vehicululuiStudiu de caz: In ce conditii este posibila deducerea TVA-ului prin facturare?Stimulent de risc acordat angajatilor. Monografie contabilaRecuperarea pierderilor fiscale de catre o societate care va plati impozit pe veniturile microintreprinderilor in 2017Ultimele articole
Platitor de impozit pe profit cu 1 ianuarie 2023. Poate trece la impozitarea micro din 2025?Salariu minim brut de la 1 ianuarie 2025. Va fi diferentiat pentru angajatii din agricultura si industria alimentara?Emitere bon fiscal catre persoane fizice. Este obligatorie si factura?In ce conditii poti trece de la impozit pe profit la impozit micro in 2025Plafoane incasari si plati in numerar 2025Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"