Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Plata datoriilor esalonate de Fisc nu-i mai obliga pe contribuabili sa achite penalitati

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Mihaela Pascu la 24 Aug. 2011 Exclusiv
Tags: oug 29/2011, penalitati, datorii, fisc, garantie bancara

In cazul in care ordonanta privind esalonarile de plata va fi modificata, toti cei care isi achita obligatiile fiscale esalonate la plata, inclusiv obligatiile fiscale curente, vor fi scutiti de la plata penalitatilor de intarziere. OUG nr. 29/2011 privind reglementarea acordarii esalonarilor la plata, ar putea fi modificata prin introducerea unui regim juridic special al penalitatilor de intarziere aferente creantelor fiscale principale esalonate la plata.


O prima modificare ar putea face ca, pe perioada de esalonare a obligatiilor fiscale principale si a eventualelor dobanzi aferente acestora, penalitatile sa fie amanate la plata in vederea anularii daca esalonarea la plata se finalizeaza.  Astfel, in situatia in care contribuabilul achita toate obligatiile fiscale esalonate la plata, inclusiv obligatiile de plata ce constituie conditie de mentinere a valabilitatii esalonarii (obligatiile curente), penalitatile de intarziere vor fi anulate si garantiile eliberate.

Daca esalonarea la plata isi pierde valabilitatea ca urmare a neachitarii ratelor de esalonare sau a obligatiilor curente care, conform legii, constituie conditie de mentinere a valabilitatii esalonarii, amanarea la plata a penalitatilor isi va pierde de asemenea valabilitatea, iar penalitatile datorate urmeaza procedura de executare silita.

Statul ar pune impune, drept urmare, un sistem mai prudent de creditare deoarece garantiile pe care le va constitui contribuabilul trebuie sa acopere si penalitatile de intarziere amanate la plata si se maximizeaza recuperarea creantelor fiscale, contribuabilii fiind incurajati de a mentine valabilitatea esalonarii la plata in vederea anularii penalitatilor de intarziere.

Regimul special al penalitatilor de intaziere ar putea fi aplicabil si contribuabililor care beneficiaza de esalonarea la plata acordata in baza OUG 29/2011 si aceasta se afla in derulare. Noul proiect de modificare ar putea reglementa si regimul juridic al asocierilor fara personalitate juridica din perspectiva conditiilor de acordare a esalonarii la plata in sensul ca acestea sunt asimilate persoanelor juridice. Vor intra in sfera  creantelor pentru care nu se acorda esalonare la plata si cele
cele exigibile dupa data eliberarii certificatului de atestare fiscala. Platile efectuate intre data eliberarii certificatului de atestare fiscala si data comunicarii deciziei de esalonare la plata vor stinge cu prioritate obligatiile exigibile in aceasta perioada.

O alta reglementare ar putea reduce de la 40% la 32% procentul suplimentar de valoare a garantiei aplicat in cazul garantiilor reale. In acordul de principiu ar putea fi inclusa mentionarea datei pana la care este valabila garantia in cazul in care aceasta este constituita sub forma scrisorii de garantie bancara si se va constitui un regim juridic special al penalitatilor de intarziere aferente.
Autor: Mihaela Pascu

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Plata datoriilor esalonate de Fisc nu-i mai obliga pe contribuabili sa achite penalitati":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016