Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Guvernul a decis, in sedinta de luni, ca pensionarii cu venituri peste 740 de lei si revolutionarii, cu exceptia celor raniti, sa nu mai faca parte din categorii exceptate de la plata contributiilor ...
Guvernul a decis, in sedinta de luni, ca pensionarii cu venituri peste 740 de lei si revolutionarii, cu exceptia celor raniti, sa nu mai faca parte din categorii exceptate de la plata contributiilor la fondul national de sanatate, a anuntat ministrul Sanatatii, Cseke Attila.
Astfel, pensionarii cu venituri mai mari de 740 de lei si revolutionarii vor fi nevoiti sa plateasca contributii de 5,5% la fondul asigurarilor de sanatate.
'Am decis, de la 1 ianuarie 2011, sa extindem baza contribuabililor la fondul asigurarilor de sanatate cu doua categorii de persoane: pensionarii cu venituri de peste 740 de lei si o mare parte din categoria revolutionarilor care astazi sunt exceptati de la plata contributiei pe acea indemnizatie pe care o primesc de la statul roman. La revolutionari, ramane in continuare exceptata categoria revolutionarilor raniti, care au calitatea de ranit in Revolutie. In total, vorbim de 2.067.764 de persoane', a declarat ministrul Sanatatii.
El a precizat ca si pana in anul 2003 toti pensionarii, indiferent de nivelul pensiei, contribuiau la fondul national de sanatate.
Potrivit lui Cseke Attila, s-a pastrat in continuare scutirea de la plata contributiei pentru pensionarii cu pensii sub 740 de lei, pentru ca s-a considerat ca este important ca pensionarii cu venituri mai mici sa nu fie afectati de aceasta obligatie, punctand faptul ca este vorba de un numar de 3.443 231 de pensionari in aceasta situatie.
'De asemenea, vor fi scutiti in continuare copiii, tinerii, elevii si studentii, daca nu au venituri, pentru ca am considerat ca aceasta categorie de varsta reprezinta o investitie a statului si a Guvernului si ei trebuie in continuare exceptati. Cu aceste masuri vom ajunge la un numar de contribuabili la sistemul social de asigurari de sanatate de 8.797.028 de persoane. Categoriile exceptatilor, de la 1 ianuarie 2011, vor fi de 8.664.852 de persoane', a mai spus ministrul Sanatatii.
El a mai afirmat ca, pana in acest an, aveam mai multi exceptati decat platitori la fondul asigurarilor de sanatate si, practic, de la 1 ianuarie 2011 va exista o balanta intre numarul exceptatilor si numarul platitorilor.
'Impactul financiar pe care-l preconizam (in urma acestei decizii - n.r.) pe fondul national unic de asigurari de sanatate este de 1,4 miliarde de lei', a mai spus Cseke Attila.
Ministrul Sanatatii a declarat ca nu a fost o deicizie usoara, insa a fost una care trebuia luata cu mult timp in urma.
El a mai declarat ca anul acesta s-a ajuns la un numar de 13 categorii exceptate de la plata contributiilor la sistemul de asigurari de sanatate.
Potrivit lui Cseke Attila, la nivelul anului 2010, numarul persoanelor asigurate fara plata, adica exceptate de la plata, dar care beneficiaza de servicii medicale este de 10. 732.616 persoane, dintr-un total de aproximativ 21,5 milioane de cetateni romani.

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari

Cartea Verde a Contabilitatii

Manualul Contabilului Incepator - stick USB
El a adaugat ca, potrivit statisticilor, unul din trei cetateni romani plateste contributiile la asigurarile de sanatate.
'Sanatatea costa, medicamentele trebuie platite, serviciile medicale trebuie decontate de catre Casa de Asigurari de Sanatate, acesta este principiul de la care trebuie sa pornim si trebuie sa reinvatam si sa constientizam in societate acest fapt, ca sanatatea nu este pe gratis. Nu este o masura tocmai usoara, ea daca era luata acum trei-patru ani de zile sigur ca nu aveam aceasta presiune, a aratat ministrul Sanatatii.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
O lege copy-paste. Ce spune liderul deputatilor PDLNoutati privind formularul 600 si obligatii depunere in 2016Calcul contributii sociale administratorSenatul a respins Legea Pensiilor. Ministrul Muncii anunta ca va fi adoptata in Camera DeputatilorMinistrul Muncii: Pensiile recalculate se vor pune in plata incepand cu 1 octombrie 2018Ultimele articole
Produsele si Serviciile cu TVA 9% in 2025Pensiile romanilor se majoreaza din 2025! Cu cat va creste Valoarea Punctului de ReferintaSAF-T in 2025. Pentru o casa de ajutor reciproc (CAR) se depune D406 din ianuarie 2025?Cotele TVA pentru 2025, aplicabile in RomaniaPeste 3,8 milioane de PENSIONARI primesc pensii mai mari din septembrie 2024Articole similare
Codul Fiscal 2010 TITLUL II - Capitolul I - Dispozitii generaleSenat: Persoanele cu restante la asigurarile de sanatate, executate silit prin ANAFDeclaratia 392 B si Completare Jurnal de cumparari. Ce declaratii depune o firma?Reducerea CAS nu se va aplica in iulie. FMI si Guvernul nu au ajuns la un acordNoile reguli de impozitare modifica 3 formulare fiscaleUltimele articole
Salariu minim pe economie. Conditii pentru a beneficia de cei 300 lei netaxabiliPFA inregistrat in 2025. Va mai depune Declaratia Unica?Facilitatea privind neimpozitarea sumei de 300 lei in 2025. Exemplu util contribuabililorFacilitatile fiscale pentru constructii, eliminate in 2025Salariati cu mai multe CIM. 4 aspecte importante
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"