Tags: registru electronic, evidenta zilierilor
Ministerul Muncii si Protectiei Sociale a transmis recent, printr-un comunicat de presa, ca registrul electronic de evidenta a zilierilor, disponibil prin aplicatia ,,Inspectia Muncii", devine obligatorie din 25 iulie 2020.
Astfel, persoanele care utilizeaza zilieri pentru diferite activitati cu caracter temporar vor fi obligate, incepand de sambata, 25 iulie 2020, sa renunte la registrele clasice si sa inregistreze activitatea prestata de lucratori in registrul electronic.
Ordinul semnat de ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru, privind metodologia de intocmire si transmitere a Registrului electronic de evidenta a zilierilor a fost publicat in Monitorul Oficial si stabileste ca instrument de lucru pentru angajatorii care folosesc zilieri in activitatea pe care o desfasoara, aplicatia mobila denumita „Inspectia Muncii”.
”Digitalizarea la nivelul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale este, inca de la inceputul mandatului meu, unul dintre cele mai importante obiective. De maine devine functionala, dupa ce am pus la punct ultimele detalii, aplicatia Inspectia Muncii care include Registrul electronic de evidenta a zilierilor. A trebuit sa ajungem pana in anul 2020 ca sa renuntam, in sfarsit, la caietele de hartie in care angajatorii notau activitatea lucratorilor zilieri si pe care apoi trebuiau sa le fotocopieze si sa le duca la inspectoratele teritoriale de munca. De maine trecem intr-o noua etapa: persoanele care lucreaza cu zilieri vor tine evidenta lor, precum si a timpului de lucru efectuat, printr-o aplicatie care poate fi accesata de pe telefon mobil sau tableta, iar datele introduse se vor transmite tot in format digital catre inspectoratele teritoriale de munca.”, a declarat ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru.
Aplicatia „Inspectia Muncii” este pusa la dispozitie gratuit si este disponibila, in functie de sistemul de operare al dispozitivului mobil, prin accesarea aplicatiilor PlayStore sau AppStore.
Toate informatiile necesare unui utilizator al aplicatiei mobile „Inspectia Muncii” se vor putea obtine accesand site-ul Inspectiei Muncii, https://www.inspectiamuncii.ro/registrul-electronic-de-evidenta-a-zilierilor , unde sunt disponibile Manualul de utilizare, precum si Termenii si Conditiile de utilizare a aplicatiei.
„Inspectia Muncii” este o aplicatie moderna, usor de utilizat, care vine in sprijinul angajatorilor si reprezinta singura modalitate legala de inregistrare a activitatilor prestate de zilieri, fiind atat in avantajul angajatorului, cat si al lucratorului, ambii beneficiind, astfel, de protectia legii.
Pentru infiintarea Registrului, beneficiarii de lucrari care apeleaza la zilieri trebuie sa obtina numele de utilizator si parola de la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) in a carui raza teritoriala isi au sediul, documentele necesare in acest scop putand fi transmise tot prin email. Utilizatorul care obtine parola de acces poate sa autorizeze mai multe numere de telefon din care sa se poata lucra in aplicatie.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Acordare apa si cafea pacientilor unei unitati spitalicesti
Intrebare:
Spital acorda apa si cafea pacientilor. Cheltuielile cu apa si cafeaua sunt inregistrate in contul 623 iar la calculul impozitului pe profit tin cont daca aceste cheltuilei depasesc 2% si la fac nedeductibile.
Intrebare: Trebuie sa am un document justificativ pentru inregistrarea apei si cafelei pe protocol in afara de factura de la furnizor? Este corect modul de tratare a acestor cheltuieli?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Achizitie intracomunitara urmata de livrare locala
Intrebare:
Societatea noastra intentioneaza sa achizitioneze din UE vending machines (i.e., distribuitoare automate vending), care vor fi vandute mai departe in Romania (ca marfa) catre unul dintre distribuitorii cu care colaboram. La randul sau, colaboratorul le va pune la dispozitie unor farmacii/magazine alimentare care le vor folosi pentru a comercializa produsele societatii, (vanzarea produselor noastre se face insa catre distributor, care le vinde mai departe farmaciilor/magazinelor...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Emitere factura de avans achizitie autoturism
Intrebare:
Eu in calitate de persoana fizica doresc sa achizitionez o dacie de la RENAULT COMERCIAL ROUMANIE SRL.
In prezent masina costa 98.459 lei inclus cu tva. Am bon de comanda in valoare 19.309,50 eur.
Am primit avizare de plata in valoare de 3.600 lei, pe care i-am achitat.
In cazul in care se aproba programul rabla, se va scadea 10.000 lei din valoarea totata de 98.459 lei. Eu vreau sa mai achit un avans de 84.859 lei, si ramana cei 10.000 lei...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Regularizare avans si emitere factura finala dupa modificare cota TVA
Intrebare:
In Iulie 2025 s-a facturat un avans la un client in valoare de 10.000 (cu tva inclus) lei cu tva de 19%. Lucrarea se va finaliza doar in luna Septembrie. Valoarea finala a lucrarii este de 55000 lei (tva inclus). Avand in vedere ca tva-ul va fi de 21%, cum se va face factura finala? Si cum se va stinge avansul, ne referim la tva. Va rugam sa ne ajutati cu inregistrarile contabile si cu sumele aferente tva-ului. Noi pentru avans am facut urmatoarea inregistrare:
4111 =...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<